Mladi Daruvarac Miroslav Šuvak (31), imao je siguran posao IT specijalista u firmi koja djeluje u sklopu koncerna Agrokor, no odlučio je dati otkaz i ostvariti svoje dječačke snove – otvoriti pivovaru! Dosta je konkretnih koraka učinio u tom smjeru, međutim spora birokracija dovodi do toga da, iako dvije godine radi na otvaranju malog proizvodnog pogona piva, još uvijek nije riješio svu papirologiju. Mada je još neizvjestan datum otvaranja pivovare, Miroslav se nije pokajao jer je dao otkaz, budući da smatra da će za njegovo pivo zasigurno biti zainteresiranih na tržištu. Dovoljno je reći da Daruvarac već ima dosta iskustva u proizvodnji pa i neobičnijih okusa poput ‘piva od kikirikija’. U razgovoru nam Šuvak otkriva i ostale pojedinosti vezane za proces otvaranja pivovare.
U trenucima kada je na burzi preko 384 tisuće nezaposlenih, postoje i pojedinci koji dragocjeno radno mjesto mijenjaju zbog ostvarenja dječačkih snova. Jedan od takvih je Daruvarac Miroslav Šuvak koji je dao otkaz na radnom mjestu IT stručnjaka kako bi se mogao pozabaviti otvaranjem male pivovare. Inače ovaj 31-godišnjak piše i blog o pivu koji se simbolično zove Nova runda. U razgovoru nam je otkrio zašto ni nakon dvije godine od početka procesa otvaranja, produkcija piva još nije startala.
Tri zemlje utjecale na ‘zaljubljivanje u pivarstvo’
Još ‘kao klinac’ Miroslav je imao drugačije afinitete prema pivu od većine svojih vršnjaka. Crno pivo Tomislav uvijek je smatrao najboljim hrvatskim pivom. No, obično se kod nas smatra kako su tamna piva nešto ‘jača’ od svijetlih. No razuvjerio se oko toga odlaskom u Češku.
– Prvi put sam 2009. uvidio razliku između naših piva i stranih piva. Češka me je baš promijenila za 100 posto, pogotovo jedno pivo – Crne Krušovice. Tada mi je bilo neshvatljivo da može postojati pivo crno kao noć s jačinom 3,8 posto alkohola! To je bilo apsolutno prosvjetljenje, kao i njihova pivska kultura, koja se totalno razlikuje od naše, pojašnjava Miroslav.
Dojmovi pak iz druge ‘pivske zemlje’ nisu se ni slegli.
– Još uvijek sam pod dojmovima Velike Britanije i to je zaista teško opisati. Njihov ‘cask ale’ i ponuda piva u pubovima je nezamisliva. Ako bih se jednog dana morao iseliti iz Hrvatske, sigurno bih otišao u neko mjesto u Velikoj Britaniji, govori 31-godišnjak.
Craft pivovare
Neuređen birokratski sustav stvara probleme malim poduzetnicima
U Hrvatskoj čak nije problematična brojnost papirologije koju treba srediti, nego kompliciranost i zastarjelost sustava.
– Problem je kada se obratiš za pomoć jednoj instituciji, ona te šalje na drugu i tako u krug. Jednostavno sustav nije uređen i na pojedincu je da ‘kopa’ koliko može po svim dostupnim mu pravilnicima i zakonima. Kada se iz tog ispetlja i sazna korisne informacije, onda može krenuti ‘ganjati’ institucije s konkretnim pitanjima, rekao je Šuvak.
Međutim, kada krećete u poduzetničke vode sami ili u Miroslavovu slučaju s jednim partnerom, kojemu je to također prvi poduzetnički iskorak, onda procesi mogu trajati beskrajno.
– Poduzetnici se dijele u dvije skupine. Oni koji imaju para i oni koji nemaju. Tako prvi imaju dosta kapitala da angažiraju ljude koji će obaviti gore navedeni posao za njih. Poduzetnici iz druge skupine, u koju se ubrajam ja, moraju sami prolaziti kroz šume propisa. Zato i kažem da sam dvije zadnje godine samo prolazio kroz te određene stvari. Ne bih želio da se sada stekne loš dojam o svim hrvatskim institucijama, imam i jako dobra iskustva i to s Hrvatskom agencijom za hranu iz Osijeka te Hrvatskom gospodarskom komorom, slikovito opisuje Miroslav.
Unatoč svemu, nije se pokajao zbog otkaza
Kako smo već napomenuli u prethodnim paragrafima, Miroslav je zbog potpunog angažmana na otvaranju pivovare, dao i otkaz na svome prethodnom radnom mjestu. Unatoč poteškoćama s kojima se susreće oko pokretanja proizvodnje, nije se pokajao zbog svoje odluke.
– Nisam više želio raditi svoj posao, a i dosta sam truda uložio u ovaj projekt. Situacija nije blistava, ali nažalost, dosta poslodavaca to i iskorištava. U fazi je eksploatacija radne snage, jer je tržišta rada zasićeno ponudom, a premala je potražnja.
Ja dosta gledam na pravdu u radnoj okolini i nemam dlake na jeziku. Dosta šefova i firmi to ne voli, a čak traže i dress code. To je jedna od stvari na koju poludim. Odijelo ne čini čovjeka. Čovjek čini čovjeka, mišljenja je Šuvak.
Proizvod je ono zbog čega ćemo uspjeti
Poznato je da se ljudi vole vezati za pojedino pivo te ga ne mijenjati desetljećima. Obično je to pivo renomiranog domaćeg proizvođača, kakvih je nekoliko u Hrvatskoj. Međutim naš sugovornik smatra i da našem ‘dosadnom’ tržištu piva ima mjesta za manje proizvođače.
– Gledajte i Stojadin je nekad bio najpopularniji auto pa ga se sad više ne viđa po cestama. Zastarjele stvari odlaze, a novi trendovi dolaze. Ljudi žele probati pivo koje nema granica, gdje će se nuditi različiti okusi i stilovi, gdje nema monotonije. Ono što je nama najbitnije je da ljudi prepoznaju naš proizvod. Nova runda nije proizašla kao jedan nusproizvod ‘obrtanja kapitala’ bez jasne vizije i misije.
Mi želimo da ljudi prepoznaju nas kao dva čovjeka s iskustvom u homebrewingu, koji znaju raditi pivo, koji su probali na stotine različitih piva koje uopće nisu poznata na našim prostorima. Stvarno nema granica u kreativnosti. Meni se dosta ljudi čudilo kada sam napravio pivo s kikirikijem. U Americi je to normalna stvar, pojašnjava Miroslav.
Za početak u planu pet tisuća litara mjesečno
Kako smo naglasili, još je neizvjestan tajming početak proizvodnje u pivovari ‘Nova runda’. Miroslav i njegov partner (koji još ne želi izlaziti u javnost nap. a.) rade intenzivno na tome.
– Jako puno faktora utječe na to kada ćemo krenuti u proizvodnju, a koji se moraju/ne moraju realizirati. Na nama je da pretpostavimo sve moguće ishode situacija i da ih možemo usmjeriti na ispravan način. Poslovni plan ima minimalni iznos investicijskog projekta i maksimalni iznos projekta. Tako je i s proizvodnjom, ona može krenuti već sutra, ali može se dogoditi i da krene za godinu dana, govori Šuvak.
U startu bi se u pivovari trebalo proizvoditi pet tisuća litara mjesečno, a zaposleni će isprva biti samo vlasnici.
– Za početak su planirana dva radnika, kolega i ja. Kroz nekih šest mjeseci bi trebali zaposliti još jednog radnika koji bi nam trebao pomoći oko tehnoloških aspekata u pivovari. Znam da izgleda malo, ali to je za pogon takve veličine sasvim dovoljno. Ukoliko se jednog dana preraste potražnja, normalno je da će se ići na kupnju većeg pogona i gdje će se zaposliti više radnika, zaključuje Miroslav.
Impozantna je beskompromisnost i hrabrost ovog mladog poduzetnika pa nadajmo se da će na kraju i uspjeti u svojim višegodišnjim nastojanjima!