Prosječni Hrvat godišnje popije 80 litara pive, uz kojeg se
vezu brojni mitovi i zablude. Donosimo pet najčešćih
neistina o ovom mnogima omiljenom piću.
Gotovo da nema osobe koja ne voli popiti pivo, a mnogi iako
uživaju u tom piću i dalje vjeruju u neke od mitova koje
prate tradicionalan napitak. Pun kufer donosi pet
najčešćih.
Pivo deblja
Mnogi vjeruju u to da pivo deblja, odnosno da uzrokuje rast
pivskog trbuha. Ako uzmete u obzir energetsku vrijednost
koja je na nivou milijeka ili prirodnog soka od naranče,
shvatit ćete da ovo ne mora biti točno. Pivski trbuh narast
će vam jedino ako pijete velike količine piva, ali i ako se
hranite loše i općenito vodite nezdravi način života. Ne
postoji mehanizam koji bi utjecao na skladištenje masti u
predjelu trbuha uslijed konzumacije piva.
Pivo je krcato glutenom
Sirovine od kojih se radi pivo, ječam i pšenica, izvori su
glutena za koje se u posljednje vrijeme kaže da su
nepoželjni u prehrani. Ozbilje probleme oni mogu stvoriti
jedino osobama oboljelima od celijakije, no ipak je sve
više pojedinaca koji smatraju da su intolerantni na gluten.
Budući da je pšenica glutenom značajno bogatija od ječma, i
pšenična piva sadrže veće koncentracije glutena. Nasuprot
tome, lagana ječmena piva koja se najčešće piju u nas
obično sadrže vrlo male količine glutena.
Tijekom procesa proizvodnje dolazi do promjena i
odstranjivanja proteina u procesu pripreme ječmeog sladai
vrenja. Nova istraživanja pokazuju kako lager pivo obični
sadrži vrlo male količine glutena, dok se neka od njih
klasificiraju i kao bezglutenska.
Pivo je nezdravo
U zadnjih 30 godina više je studija pokazalo kako umjerena
konzumacija alkohola smanjuje stopu smrtnosti, pogotovo
kada se radi o kardiovaskularnim bolestima. Kako su se
otkrivale brojne supstance koje se prirodno nalaze u pivu,
ono je došlo u središte interesa mnogih znanstvenika.
Istraživanja su pokazala kako ispijanje piva u normalnim
količinama može pridonijeti prevenciji karcinogeneze,
osteoporoze, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti
te slabljenja kognitivnih sposobnosti u starijoj dobi.
Pivo doprinosi gubitku tekućine iz tijela
Pivo sadrži 90 posto vode, zbog čega doprinosi dnevnom
unosu tekućine. Velika krigla od pola litre sadrži oko
deset grama alkohola, čiji sadržaj doprinosi dehidraciji,
odnosno pojačanom lučenju tekućine iz tijela. Ipak, nakon
što se iz tijela lzliče približno 80 mL tekućine uslijed
konzumacije, i dalje ostaje više od četiri decilitra koji
hidriraju tijelo. Žestoka alkoholna pića nemaju tekvu
računicu jer potiču pojačano izlučivanje tekućine i
dehidraciju tijela, a ne pridonose hidraciji.
Pivo je tipično muško piće
Pivo se obično reklamira kao piće isključivo za muškarce,
no novija istraživanja pokazala su kako ljubitelji piva
nisu isključivo i u većini muškog spola. Naime, žene čine
37 posto uživatelja piva, a sve ih je više koje rade u
proizvodnji tog pića i općenito u pivarskom poslovanju,
piše dr. Darija Vranešić Bender.