Natjecanje učenika koji se obrazuju za kuhare izgledat će kao pravi kulinarski show
Državno natjecanje učenika strukovnih škola kreće uskoro. U dva dana, 27. i 28. ožujka, na Zagrebačkom velesajmu natjecat će se u 44 discipline, a natjecanje je tako koncipirano da će biti atraktivno i posjetiteljima, kojih se očekuje oko 15.000. Ujedno će biti i prilika poslodavcima da se prve ruke povežu s najboljim učenicima strukovnih škola. Među disciplinama u kojima se učenici natječu nalazi se i kuharstvo.
Prema pravilima državnog natjecanja World Skills Croatia, u disciplini kuharstvo mogu se natjecati učenici koji se obrazuju za stjecanje kvalifikacija kuhar i turističko-hotelijerski komercijalist.
Zadatak za disciplinu kuharstvo odvijat će se kroz dva dana natjecanja u trajanju od 12 sati – prvi dan pet i drugi sedam sati.
Učenici dobivaju tajanstvenu košaru s namirnicama za pripremu jela
Zadatak se obavlja kroz pet modula: tajanstvena košarica – hladno predjelo (1), tajanstvena košarica namirnica (2), toplo predjelo (3), glavno mesno jelo (4), desertno jelo (5).
Već je iz prva dva modula koji će se odvijati prvog dana natjecanja vidljivo da će natjecanje biti atraktivno i gledateljima. Baš kao u pravom kulinarskom showu, učenici će dobiti košaru tajanstvenih namirnica od kojih će morati pripremiti zadano jelo, primjerice, dvije različite vrste hladnih zalogajnih jela karakterističnih za regiju Slavonija i Baranja.
Namirnice iz tajanstvene košarice bit će dane natjecateljima na sam dan provedbe radnog zadatka. Pripremaju se ukupno 24 zalogajna jela, a učenici ih moraju znati i pravilno servirati.
Drugi dan natjecanja trajat će 7 sati
U trećem modulu koji se izvodi drugi dan natjecanja, prema primjeru zadatka učenici će morati izraditi toplo predjelo od punjene domaće tjestenine. Uz tjesteninu mora biti poslužen minimalno jedan umak koji natjecatelj priprema prema vlastitom nahođenju. Glavni sastojci bit će zadani, a dodatne sastojke učenici odabiru prema vlastitom nahođenju.
Isto tako izrađuje se glavno mesno jelo, a primjer zadatka je jelo od govedine s tehnološkim postupkom pirjanja. Zadana je količina mesa koju učenici mogu poslužiti, a uz jelo mora biti poslužen i umak te škrobasti ili prilog od povrća.
Na kraju natjecanja posljednja dva sata učenici imaju za izradu deserta, prema primjeru zadatka, desert od prhkog tijesta s nadjevom od jabuka. I u ovom slučaju zadane su glavne namirnice, a učenik mora paziti da težina deserta ne prelazi zadanu gramažu.
Okus jela nije jedino na čemu učenici mogu zaraditi bodove. Kriteriji za ocjenjivanje još su, između ostaloga, i poznavanje i razumijevanje značajki predjela i jela, poštivanje normativa, pravilnu primjenu postupka u obradi namirnica, higijena, ali i vizualna pravilnost jela.
Detaljnije o tome kako će izgledati natjecanje u disciplini kuharstvo možete vidjeti iz primjera zadatka za ovo strukovno natjecanje.