Bez nekih stvari je Božić nezamisliv, a među njima su svakako tradicionalne slastice, koje se u Hrvatskoj razlikuju prema pojedinim regijama. U tekstu ćemo vam napisati nekoliko recepata za božićne kolače, koji su tradicionalni u Dalmaciji, Lici, Istri te Slavoniji, a uz to ćemo navesti i neke druge koji su nezaobilazni dio blagdanske trpeze. S nama su ih podijelile majke, bake, ali i očevi naših prijatelja iz spomenutih regija. Treba odmah naglasiti da se u Zagrebu i okolici za Božić prave slastice iz svih regija, budući da ih je glavni grad apsorbirao baš poput nekih drugih običaja iz raznih predjela Lijepe naše.
Božić je za tri dana, ali pripreme za njega u punom su jeku. Mi ćemo se u ovom tekstu baviti kolačima, koji se tradicionalno prave u pojedinim hrvatskim regijama. Na nekoj najopćenitijoj razini, božićni se kolači mogu podijeliti na suhe i kremaste. Kako suhi mogu dulje stajati oni su u mnogim domovima već pripravljeni, dok se kremasti dakako prave tik prije blagdana. U tekstu vam donosimo neke od božićnih slastica, tradicionalnih u pojedinim hrvatskim regijama. S nama su ih podijelile mame, bake i djedovi naših prijatelja iz Istre, Dalmacije, Like te Slavonije.
Tradicionalni su kolači nastali od sastojaka koji su nam bili dostupni
Priču o kolačima i receptima počet ćemo od Like. Naime, u središtu pozornosti je bazlamača odnosno kolač koji je nastao, kako nam govori iskusnija gospođa iz ove pokrajine, od sastojaka do kojih se nekada moglo doći u prosječnoj ličkoj kući.
No i danas, kada su mnoge namirnice kudikamo dostupnije, bazlamača se i dalje tradicionalno pravi, štoviše moguće ju je, osobito u ovim blagdanskim periodima, kupiti i u nekim pekarama ili ugostiteljskim objektima.
Recept: Bazlamača
30 dag brašna
10 dag masti
2 žlice šećera
1 kvasac
1 dcl mlijeka
4 žutanjka
Tijesto se premaže pekmezom i preko se stavi snijeg od 4 bjelanjka.
Gospođa iz Like nam je pojasnila da je tradicionalan i kukuruzni kolač, koji je još skromniji po sastojcima, ali ne i manje ukusan zbog toga.
U Dalmaciji obvezne fritule
Mnoštvo je recepata za fritule, odnosno tradicionalni Božićni kolač iz Dalmacije, a mi smo posegnuli po recept kod 75-godišnje gospođe, koja već desetljećima pripravlja te slastice u ovo vrijeme godine.
Odmah ćemo vam napisati njen recept, ostavljajući pri tome i lokalne splitske riječi koje je izgovorila. (grakataža – ribež, bićerin – čašica za rakiju)
Recept: Fritule
Po litra mlika se zakuva s tri žlice griza (žlica standardna od juve) – prokuva se i oladi.
Dvi manje jabuke se naprave na grakatažu, stave se dva jaja i jogurt. Grožđice i desetak deka s orasima ako tko voli tako…
Još idu dvi šećer vanilije, cimet, bićerin rakije i malo ruma. Dvi žlice cukra i 45 deka brašna, sok i kora od limuna.
Osim toga triba imat i dva praška za pecivo jer u fritule ne ide kvasac.
Prašak se ne stavlja odma nego se podili tijesto u dva dila. I onda se prašak stavlja u dio koji se prvi peče, a u drugi se ne stavi ništa dok se ne završi s friganjem prvog dijela da ne bude previše bujno.
Pojasnila nam je i da se uz to prave i krokanat te ušećereni bajami, međutim ove slastice nisu samo karakteristične za Božić, nego i za druge svečanosti.
Povetica se pomalo zaboravlja
Za Istru smo dobili informacije i recept od gospodina iz Pule, u kako se voli reći ‘najboljim godinama’. Napomenuo nam je da je tradicionalni božićni kolač (koji se radi i za Uskrs) u ovoj regiji povetica, ali da se u posljednje vrijeme sve rjeđe pravi.
Kolač istog recepta se u pojedinim dijelovima Istre zove i povitica te butica.
Recept: Povetica
Tijesto se radi od
50 dekagrama brašna,
2 dekagrama svježeg kvasa,
2,5 decilitra toplog mlijeka
5 dekagrama šećera
1 vanilijin šećer,
nekoliko dekagrama maslaca, jedno jaje, dva žumanjka te
naribana korica limuna.
Fil se pravi od 80 dekagrama jabuka, 20 dekagrama oraha, 8-10 dekagrama šećera, jedan vanilijin šećer te dvije žlice krušnih mrvica, pola decilitra rakije, cimet, jedno jaje za premaz te par listova masline.
Najprije treba zagrijati decilitar mlijeka, u njega dodati žlicu šećera i razmrviti kvas pa pustiti da se kvas raspjeni.
U zdjelu staviti brašno, dodati preostali šećer, maslac, jaje i žumanjke, naribanu limunovu koricu i dignuti kvas. Mijesiti, a preostalo mlijeko polako dodavati da se vidi koliko ga je točno potrebno.
Mijesiti dok tijesto postane glatko i prestane se lijepiti za ruke i zdjelu. Oblikovati kuglu, posuti s malo brašna i pokriti čistom krpom pa ostaviti na toplom da se tijesto diže dok ne udvostruči volumen otprilike 45 minuta.
Dok se to odvija, u međuvremenu treba nasjeckati orahe, naribati jabuke, dodati šećer, mrvice, cimet i rakiju pa dobro izmiješati.
Dignuto tijesto istresti na brašnom posutu površinu i razvaljati na pola centimetra debeli pravokutnik. Rasporediti nadjev i zarolati kao savijaču.
U Slavoniji mnoštvo suhih kolačića te jedna kalorijska bomba
Mnogo znamo o slavonskim slanim specijalitetima, a ništa manje primamljive nisu niti slastice, konkretno božićne.
Gospođa iz Đakova nam objašnjava da se tradicionalno pravi niz suhih kolača kao što su šapice, zvjezdice, mjeseci, medenjaci te naposljetku kalorijska bomba – baklava.
Recept: Šapice
Sastojci su: tri 0,2 l šalice oštrog pšeničnog brašna, četvrtina praška za pecivo, šalica šećera, dvije šalice mljevenih oraha, šalica masti, jaje, žlica ili dvije meda te vrećica vanilin šećera.
Orahe izmiješajte s brašnom, praškom za pecivo i šećerom. Zatim stavite jaje, med, razmekšanu mast i vanilin šećer, pa umijesite tijesto i ostavite neka odstoji oko 30 minuta na hladnom mjestu.
Zatim limene oblike (kalupe u obliku medvjeđih šapa) namažite svinjskom masti, pospite brašnom i punite pripremljenim tijestom, ali ne do vrha, te lagano pritisnite kako bi otisak kalupa bio izrazitiji.
Napunjene kalupe stavite na lim i pecite na temperaturi od 180 stupnjeva otprilike 15 minuta, dok tijesto ne porumeni.