Suočeni smo sa stotinama savjeta što je za nas zdravo, što nije, kako bi trebali živjeti i što konzumirati, i to sa svih strana. Nemalo se puta i iznenadimo kada pročitamo ili vidimo potpuno kontradiktorne savjete. Zato više niti ne znamo koliko ima istine u bilo kojem zdravstvenom savjetu u moru onih kojima nas se svakodnevno bombardira. Skupina nutricionista je stoga odlučila razbiti neke duboko ukorijenjene mitove o hrani.
Osobito su zdravstveni i prehrambeni savjeti puni izraza na koje smo već naviknuti i uzimamo ih zdravo za gotovo, kao da su ultimativna istina i neprijeporan dokaz. No, ako na neku informaciju ‘naletimo’ nekoliko puta na različitim mjestima, to ne mora značiti da je ista točna i nediskutabilna. Zbog ovakvih stvari skupina nutricionista odlučila je stvar uzeti u svoje ruke i razbiti neke duboko ukorijenjene mitove i često korištene izraze o hrani, a pregled donosi Huffington Post.
Detoksikacija
– Da mogu izbrisati jednu riječ iz rječnika, to bi bio ‘detoks’. Ideja da određena hrana može ubrzati proces detoksikacije u tijelu je smiješno, tvrdi nutricionistica Monica Reinagel. Dodala je kako je najbolji način na koji možemo istjerati toksine iz svog tijela taj da ih manje unosimo u sebe.
Dobra i loša hrana
Dijeljenje hrane na dobru i lošu, prema mišljenju nutricionistice Elise Zied, čista je predrasuda. Tvrdi da pečeni krumpiri jesu prepuni kalorija, ali govoriti o lošoj hrani je po njoj prizivanje krivnje onima koji uživaju u hrani koja im stvara ugodu.
– Jesti i uživati u hrani – čak i onoj koja nema mnogo nutricionističkih vrijednosti – nikada se ne bi trebalo uz osjećaj krivnje ili srama. Konzumiranje hrane bi trebalo biti jedno od najvećih životnih užitaka. Ako naučite jesti s uživanjem, možda ćete se čak početi osjećati zadovoljno s manje hrane, kaže Zied.
Čista hrana
Julie Upton, pak, tvrdi da se sve vrti oko ‘čiste’ hrane i ‘čiste’ dijete, ali nema definicije što ‘čista hrana’ znači. – Mnogi sportaši pod ‘čistom’ hranom misle na prirodnu hranu, što manje obrađenu. Mislim da to ima smisla, ali ne znam zašto moramo govoriti ‘čista’ umjesto ‘zdrava’ prehrana, rekla je Upton.
Malo ugljikohidrata
Nutricionistici Marjorie Nolan Cohn najviše smeta kada ljudi kažu kako jedu hranu s malo ugljikohidrata ili kada kažu kako ne jedu šećer. Pita se što im to znači i mora uvijek objašnjavati kako se ugljikohidrati nalaze u više prehrambenih skupina.
– Postoje grami ugljikohidrata u pekarskim proizvodima i voću, ali i drugim nezašećerenim proizvodima kao što je jogurt ili povrće, pojašnjava Cohn.
Bez glutena
Mnogi ljudi koji izučavaju čuda života bez glutena, ne znaju niti što gluten znači. Kako tvrdi Katherine Brooking, malo je dokaza da oni koji ne boluju od celijaklije (nepodnošljivost organizma na gluten), imaju koristi od izbjegavanja glutena.
Voće ima previše šećera
– Voće uistinu sadržava šećer, ali ima mnoge nutritivne vrijednosti, poput vitamina C i vlakana. Moje najdraže voće je grožđe. Puno je antioksidanta. Prirodno je uživati u slatkoj hrani i uvijek je bolje dobiti dozu slatkoga iz voća nego iz slatkiša, kaže Dawn Jackson Blatner.
Doručak je najvažniji obrok u danu
Joy Bauer odlučno tvrdi da se radi o laži. Prema njoj svi su obroci jednako važni zbog različitih razloga te svaki obrok igra ulogu u održavanju energije.
Napravljeno s jednostavnim sastojcima
Julie Upton ističe kako je kod raznih brendova popularno reći da su nešto napravili od sastojaka koje većina ne može vidjeti ni izgovoriti. Kako kaže, svi znamo što znači jednostavno, ali jednostavno je sada postalo marketinška ‘joker’ riječ.
– Jesam za hranu s jednim sastojkom, poput jabuke, banane, brokule. Takva je hrana puna nutritivnih sastojaka i daje mnoge zdravstvene prednosti. Svi bismo bili zdraviji i duže bismo živjeli da stalno jedemo hranu s jednim sastojkom. Nove ‘jednostavne hrane’ koje prodaje prehrambena industrija su stvari poput gurmanskog sladoleda i druga hrana koja je proizvedena od samo nekoliko sastojaka, ali s malo nutritivnih vrijednosti, zaključuje Upton.