Pretraga

Odzvonilo buhtlama i hrenovkama u tijestu: Iz škola izbacuju pekarske proizvode, ovo su novi jelovnici

Umjesto buhtle ili hrenovke u tijestu, zobene pahuljice ili fritaja s povrćem – tako će izgledati novi školski obroci za riječke osnovnoškolce. U Rijeci su odlučili da će pekarske proizvode zamijeniti obrocima pripremljenima od nutritivno uravnoteženih namirnica. Ideja je da se jelovnici prilagođavaju sezonskoj ponudi, a da se ovako poboljšaju prehrambene navike djece.

Školski obrok | Ilustracija: Unsplash

Grad Rijeka odlučio je unaprijediti model školskih obroka tako da učenicima osnovnih škola pod odmorom ponude zdravija i raznovrsnija jela. Pekarske proizvode zamijenit će obroci pripremljeni od nutritivno uravnoteženih namirnica, pažljivo prateći prehrambene standarde.

Novi jelovnici bit će obvezujući za sve riječke škole, prilagođavat će se sezonskoj ponudi

Kako nam otkriva riječka pročelnica za odgoj i obrazovanje, kulturu, sport i mlade, Iva Erceg, nutricionistkinje, predstavnice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Thalassotherapije, pripremile su tri različite varijante sezonskih jelovnika za osnovne škole. Oni se mogu prilagođavati sezonskoj ponudi, ali i mogućnostima kuhinje svake od škola. Cilj je uvijek isti: da djeca za marendu dobivaju ono najbolje, svježe, zdravo i ukusno.

– Takvi jelovnici bit će obvezujući za sve naše škole, a neke od namirnica koje su do sada bile prisutne na jelovnicima pojedinih škola, primjerice hrenovke u tijestu, buhtle, krafne, određeni suhomesnati proizvodi, voćni jogurti i sl., zamijenit će zobene pahuljice s medom i cimetom, jogurt s probiotikom, fritaja s povrćem ili integralni kruh s namazom od tune i svježeg sira. Uz to, na jelovnicima će se kao noviteti naći zobene pahuljice, biljni napitci, muesli, riža i proso na mlijeku te mnoge druge zdrave namirnice koje će obogatiti školske obroke i pridonijeti razvoju zdravih prehrambenih navika. Osim toga, svaki će dan u svim riječkim školama u ponudi obavezno biti svježe i sušeno voće te orašasti plodovi, čime ćemo povećati dostupnost svježih i zdravih namirnica svim učenicima, na dnevnoj bazi, navodi Erceg koja je donedavno bila osnovnoškolska ravnateljica i u svojoj školi uvela ponudu jela po principu švedskog stola.

Inicijativom u Rijeci žele doprinijeti poboljšanju prehrambenih navika djece te im osigurati dnevnu dostupnost kvalitetnijih i svježih namirnica, neovisno o različitim životnim okolnostima svakog od djeteta.

– Naša je želja da školsku prehranu podignemo na višu razinu, nudeći marende bogate vitaminima, mineralima i energijom potrebnom za razvoj i uspješno savladavanje školskih obaveza. I naravno, dugoročno gledamo, kroz ovaj vrlo praktičan projekt koji uvodimo paralelno sa Zdravstvenim odgojem i obrazovanjem kao novom izvannastavnom aktivnosti koja tematizira zdrave stilove života, pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, ali i ostale aspekte zdravlja, ciljamo razviti svijest o važnosti pravilne prehrane i generalno utjecati na poboljšanje općeg zdravlja naše djece, ističe Erceg.

Izdvojeni članak
Oš Viktora Cara Emina

U ovoj školi učenici na odmoru imaju švedski stol: ‘Ima za svakoga ponešto, djeca jedu koliko žele’

Plan je da sve krene od novog polugodišta

Proces uvođenja zdravijih obroka trenutačno je u fazi javne nabave koja je otvorena 13. prosinca. Ideja je da se s provedbom započne u siječnju 2025. godine, dakle u drugom polugodištu, ako postupak javne nabave i ponuđača prođe u najboljem redu. Kada se jednom program uvede u škole, plan je i periodično prikupljati povratne informacije od škola, učitelja i učenika i njihovih roditelja. Dobiveni podaci gradu će pomoći da na vrijeme uoči potencijalne izazove te po potrebu unaprijedi program zdrave prehrane.

U pojedinim školama se od uvođenja besplatnih školskih obroka pojavio problem prekomjernog bacanja hrane. Erceg kaže da nemaju takva saznanja za škole u Rijeci.

– Vjerujemo da to dijelom možemo pripisati pažljivom planiranju i prilagodbi jelovnika prehrambenim potrebama. I predložene jelovnici kreirali su stručnjaci u području nutricionizma kako bi obroci bili nutritivno vrijedni, ukusni i raznovrsni, a sezonska prilagodba dodatno povećava njihovu dostupnost. Vjerujemo da kombinacija dobro osmišljenih jelovnika i edukativnih programa kao što je naš Zdravstveni odgoj i obrazovanje, može značajno doprinijeti smanjenju otpada hrane. No, ako do viškova i dođe zaista vjerujemo kako ravnateljice i ravnatelji naših ustanova dobro poznaju svoju lokalnu sredinu te znaju kako viškove organizirano usmjeriti prema nekom od dionika koji sustavno skrbe o iznimno osjetljivim i ranjivim skupinama društva, navodi pročelnica.

Izdvojeni članak

Godina dana besplatnih školskih obroka: Doznali smo koliko ih učenika koristi i što se radi s ostacima

Ključna je i uloga obitelji

Ipak, za kraj ističe, niti ovakve pozitivne promjene u školama, nisu sami po sebi dovoljne da promijene sve aspekte stilova života u društvu. Obitelj ima jednako važnu ulogu, a ovo im može biti vjetar u leđa.

– Edukacija učenika o važnosti zdrave prehrane ključan je korak u stvaranju zdravijih generacija, ali treba naglasiti i kako se veliki dio prehrambenih navika i stavova formira u obiteljskom okruženju te time ovakvi programi i inicijative, ma koliko bili sveobuhvatni, nisu sami po sebi dovoljni da promijene sve aspekte stilova života u društvu. Međutim, vjerujemo da predstavljaju važan doprinos i poticaj. Nastojimo svojim djelovanjem pružiti osnovu i alate – kako učiteljima, učenicima, tako i njihovim roditeljima – za razumijevanje važnosti zdrave prehrane i usvajanje navika koje će pridonijeti boljem zdravlju. U konačnici, promjena počinje od pojedinca i obitelji, a Grad Rijeka i škole su im dodatna podrška u pozitivnim promjenama, zaključuje Erceg.