Kristijan Gudlin student je prve godine Ekonomskog fakulteta u Osijeku, ali i jedina osoba u Hrvatskoj koja se bavi proizvodnjom ribasica-kobasica od ribe. U Kristijanovoj se ponudi mogu pronaći i riblji čvarci te paštete, a s 19 je godina otvorio ugostiteljski obrt. Iako je preuzeo dugogodišnji obiteljski posao, Kristijan ne propušta ni jedno predavanje na fakultetu.
Dvadesetjednogodišnji Kristijan po struci je turističko hotelijerski komercijalist, a dodatno se obrazovao za koktel majstora i majstora flambiranja. Prije i za vrijeme školovanja praksirao se na caterinzima, svadbama i domjencima, a po završetku srednje škole odlučio je otvoriti vlastiti lokal.
Poduzetnik iz ‘Tužnog ćevapa’
U Petrijevcima pored Osijeka, Kristijan je otvorio ugostiteljski lokal zanimljivg imena ‘Tužni ćevap’. Ugostiteljska i poduzetnička tradicija u njegovoj je obitelji daleka, a on je već treća generacija koja nastavlja s obiteljskim poslom.
– Trenutačno imam sedam projekata od kojih su aktualni proizvodnja prerađevina od slatkovodne ribe odnosno riblja kobasica, riblji čvarci, paštete, sušena riba te rakija od paprike koja se koristi kao dodatak jelima te za konzumaciju, objašnjava Kristijan.
Za proizvodnju jednog kilograma ribasice potrebno je oko 15 kilograma ribe pa je zato i cijena ribasice prilično visoka, oko 400 kn po kilogramu. Ribasice se rade isključivo po narudžbi, a najbolje ih je jesti uz krastavce, slavonsku turšiju ili kakav suhi sir, objasnio je Kristijan.
Ljudi ne razlikuju mesne i riblje kobasice
Njegovi su proizvodi potpuno prirodni, bez dodanih aditiva, soje i glutena. Osim ribasica, pažnju plijene i riblji čvarci koje izrađuje tako da masnije djelove soma ili šarana naglo prži u maslinovom ulju.
Jedinstveni suhomesnati proizvodi privlače ponajviše Zagrepčane, Dalmatince i strance.
– Promoviram se na različite načine, najčešće putem direktne prezentacije, na manjim skupovima i predavanjima. Trenutno sređujem papirologiju za veliki pogon i planiram zaposliti još radnika, objasnio je.
Kristijan kaže kako kušači često ne mogu otkriti da je riječ o ribljoj kobasici i vjeruju kako se radi o mesnoj. S kolegama na fakultetu dogovara testiraje proizvoda, a njegov posao smatraju zanimljivim. Iako je potpuno zaokupljen poslom, ne propušta ni jedno predavanje.
– Budućnost vidim u poduzetništvu i to okružen pozitivnim ljudima i zadovoljnim kupcima. Smatram kako moji proizvodi imaju veliki potencijal da Hrvatsku i Slavoniju predstave vanjskom tržištu i radim na tome, zaključio je Kristijan.