Poznato je već da popularna hrana koja nam se nudi na svakom uglu nije najzdravija solucija za ljudski organizam, no iznenađujuće je to koliko su neke ‘zdrave’ namirnice zapravo opasne. Bilo da se reklamiraju kako dijetalne, pa su pune šećera, ili se općenito radi o hrani prepunoj otrova, neke strašne stvari sigurno niste znali o namirnicama koje svakodnevno jedete.
Iako postoje ljudi koji uopće ne paze što jedu, pa se pretrpavaju svime i svačima ne brinući o tome što čine svom zdravlju, puno je i onih koji paze kakvu hranu kupuju, gledajući je li ona zdrava i ima li manje šećera i masti. Iako možda tražite baš hranu koja nije štetna za organizam, iznenadit ćete se kad saznate što se zapravo u njoj sve nalazi i koliko je ustvari štetna.
Jogurt nije tako bezazlen, a ni salate u restoranima
Primjerice, jogurt se oduvijek smatrao primjerenim obrokom, koji čini kompletnim zdrav doručak. To ipak vrijedi samo za običan jogurt, dok onaj voćni ima dvostruko veću količinu šećera od porcije šećernih dječjih pahuljica. U posljednje vrijeme kao zdravija varijanta se reklamira tzv. grčki jogurt, međutim ni to nije dobar izbor, budući da ponekad u jednom takvom ima više šećera nego u boci Coca Cole.
Također, ako se u restoranu brze hrane odlučite za ‘zdravu’ pileću salatu, nemojte biti naivni. U američkom lancu Applebee’s Orijentalna salata od piletine reklamira se kao lagani obrok, a zapravo bi bolje bilo da ste pojeli srednji Big Mac meni s Colom. Isto vrijedi i za žitne pahuljice, pogotovo one obogaćene čokoladom, te djeci privlačne šarene pahuljice Froot Loops. Proizvođači žitnih pahuljica troše više novca na reklamne kampanje za svoje proizvode, nego što troše na sastojke koje u njih stavljaju, piše Cracked.
Šećer i kokain izazivaju slične reakcije mozga
Ako ste se pitali zašto imate toliko želju za slatkim, iako si često priuštite takvu hranu, sada se zna i odgovor na to pitanje. Neke od najvećih kompanija platile su istraživanje u kojem su se koristili skenovi ljudskog mozga, a otkrilo se kako on na šećer i kokain reagira vrlo slično.
Ukoliko ste pak osoba koja konzumira samo dijetalne proizvode, koji su takvima označeni na pakiranju, razmislite o tome da prestanete. Takvi proizvodi u sebi sadrže saharin ili aspartam, zaslađivače koji dokazano dodaju težinu. Također, ne jedite pred televizorom, jer su studije pokazalo da tada ljudi nisu svjesni koliko su zapravo pojeli.
Čak i prehrana za djecu nije imuna na opasne namjere proizvođača. Istraživanje Kampanje za dječju hranu pokazalo je da u nekim vrstama dječje hrane ima šećera i masti kao u brzoj hrani, što je uistinu zabrinjavajuć podatak. Uz to, velika količina reklama za takve restorane i nezdravu hranu emitira se upravo u vrijeme dječjih emisija, i u periodima kad najviše djece sjedi pred tv ekranom i upija taj sadržaj.
Hrana s malo masti nije i niskokalorična hrana
Low fat hrana, ili hrana s malo masti gotovo nikad ne znači isto što i niskokalorična hrana. Primjerice, gore spomenuti Aplebee’s u svojoj ponudi ima ‘Low fat chicken quesadillas’, odnosno piletinu u tortilji, jelo koje bi trebalo imati vrlo malo masti. Upravo taj dio ponude ima čak 742 kalorije, dok primjerice jedan Big Mac sendvič ima njih 540.
Znate li zašto većina brendova restorana i hrane ima logotipove crvene i žute boje? Tajna je u tome da je crvena boja koja stimulira apetit, dok i žuta djeluje na sličan način, a osim toga ona je i društvena boja. Hrana koja ima veću količinu masti obično je u crvenoj ambalaži, obratite pozornost na to prije nego sljedeći put kupite nešto takvo.
Godine 1999. nekoliko direktora američkih najvećih kompanija održalo je sastanak gdje se razgovaralo o načinima na koje bi se spriječio problem velikog broja gojaznog stanovništva. Jedan od njih usred sastanka ustao je i rekao da ne želi učiniti ništa kako bi ugrozio okus svojih proizvoda, što značilo kraj sastanka, što nas je dovelo tu gdje danas jesmo.