Pretraga

Postoji razlog zašto smo sposobni pojesti cijelu kutiju sladoleda kad smo tužni

A- A+

Nerijetko smo u filmovima i serijama vidjeli kako ljudi koji prolaze teška emotivna vremena jedu sladoled iz kutije, a neki idu toliko daleko da ga smatraju lijekom za slomljeno srce. Radi se zapravo o tome da ljudi u lošem emotivnom stanju slabije osjećaju količinu masti u hrani, stoga takve hrane mogu pojesti više nego u normalnim okolnostima.

U trenucima emotivne nestabilnosti mnogi posežu za sladoledom, za koji mnogi ljudi tvrde da im pomaže. Zna se da šećer iz slatke hrane potiče lučenje endorfina, hormona sreće, pa je stoga jasno zašto jedemo takvu hranu u lošim trenucima. Ipak, pitanje je kako to da smo u stanju smlatiti ogromne količine sladoleda odjednom.

Izdvojeni članak

Od čokolade smo pametniji

Radi se zapravo o tome da ljudi koji su u teškom emotivnom stanju slabije primjećuju količinu masti u određenoj hrani, dok 15 posto bolje detektiraju slatkoću, kiselost i gorke okuse. Za vrijeme gledanja emotivnih videa, ispitanici su imalu bolju uspješnost u detektiranju takvih okusa. Za vrijeme testiranja, volonteri su iskušavali kremaste napitke koji su sadržavali različite količine masti. Prije nego su ih probali, pogledali su tri videa-jedan koji je prikazao sretnu scenu, jedan koji je prikazivao suprotno i jedan neutralan video. Otkriveno je kako gledanje tužnog videa volonteri slavije osjećaju jesu li napitci masni ili nisu.

Dr. Paul Breslin objasnio je da osobe koje boluju od depresije teže osjećaju razinu masti u hrani koju jedu, prenosi Daily Mail. Financijske brige također uzrokuju nakupljanje masnih naslaga. Ti su problemi zahvatili većinu ljudi u modernim vremenima, što je očito kad se pogleda razina debljine u mnogim nacijama svijeta.