Pretraga

Sigurno imate omiljeni okus, ali ovih deset činjenica o sladoledu sigurno niste znali!

A- A+

Nezamjenjivo slatko ljetno osvježenje koje nerijetko konzumiramo i zimi postoji već jako dugo, a vrsta i okusa je toliko da ih već odavno ne možemo sve pobrojati. Djeca, odrasli, umirovljenici – ne postoji dobna skupina koja ne uživa u ovoj hladnoj poslastici, a rijetki su oni koji joj mogu odoljeti.

www.agurus.com

Sladoled je kroz povijest bio predmetom želja mnogih, osobito ako znamo da se do njega teže dolazilo obzirom na nedostatak struje, a time i škrinji za zaleđivanje koje danas doživljavamo zdravo za gotovo. Tako su u Perzijskom carstvu prelijevali sok od grožđa preko snijega koji bi stavili u zdjelicu te ga jeli kao desert, a snijeg su čuvali u podzemnim komorama koje su nazivali ‘yakhchal’. U Kini su pak koristili mješavinu riže i mlijeka čak 200 godina prije Krista, a Arapi su koristili mlijeko kao glavni sastojak koje su zaslađivali šećerom i polijevali ružinom vodicom te posipali sušenim voćem i orašastim plodovima za bolji okus.

Izdvojeni članak

Evo zašto je dobro i zdravo jesti sladoled

I danas ljudi diljem svijeta uživaju u ovoj ledenoj poslastici i to u varijacijama s nebrojeno puno okusa i dodataka. Iako vjerojatno mislite da o sladoledu ne možete saznati ništa novo te neki možda smatraju da nije ni bitno ništa osim dobrog okusa, ovih deset činjenica o ovom slatkom osvježenju sigurno niste znali.

  • Kornet je prvi put korišten 1904. godine na Svjetskom sajmu u St. Louisu kada je trgovački putnik Abe Doumar ohrabrio prodavača sladoleda kojem je nestalo papirnatih posudica, da svoj proizvod servira u zarolanom vaflu koji je proizvodio obližnji trgovac.

  • Prvi poznati sladoledni recept na svijetu pronađen je u knjizi s receptima Lady Anne Fanshawe 1665. godine. Od sastojaka su bili istaknuti vodica od narančinog cvijeta, muškat i najčudniji sastojak – ambra. Radi se o kitovoj spermi koja se može naći kako pluta u tropskim morima, a koristi se u parfemskoj industriji.

  • Sladoled od čokolade napravljen je puno prije onog od vanilije, a prvi
    poznati recept se pojavio u knjizi ‘Suvremeni upravitelj’, objevljenoj u
    Italiji 1692. godine. Baza je bila čokolada, a dodavali su se i začini
    poput cimeta i čili papričice, pa je sve to bilo slično ‘meksičkoj
    čokoladi’ kakvu danas poznajemo.

Izdvojeni članak

Postoji razlog zašto smo sposobni pojesti cijelu kutiju sladoleda kad smo tužni

  • Danas je možda sladoled s okusom vanilije jedan od glavnih i najčešćih okusa, no nije uvijek bilo tako. U 18. stoljeću vanilija je bila egzotičan i rijedak sastojak koji je bilo teško nabaviti do sredine 19. stoljeća.

  • Vanilija, čokolada, jagoda, pistacio i kava su okusi sladoleda koji su ostali najpopularniji, bez obzira na to što danas postoji daleko više okusa. Očito ljudi najviše vole provjerene okuse. Za razliku od okusa poput kamenica, parmezana i šparoga koji se nisu dugo zadržali u ponudi poželjnih okusa sladoleda.
  • Häagen – Dazs marka je sladoleda koju su utemeljili dvoje Amerikanaca, Reuben i Rose Mattus. Ime je izmišljeno ne bi li zvučalo danski i sofisticirano, dok se u danskom jeziku prijeglasi uopće ne koriste.
  • Ben & Jerry’s je prva tvrtka koja je počela prodavati sladoled s komadićima čokoladnog keksa, 1991. godine. Okus nisu samo izmislili, nego su došli do njega kada je anonimna osoba napisala taj prijedlog na ploči u njihovom dućanu u Burlingtonu.
Izdvojeni članak

Kako nastaje sladoled

  • Fotografi hrane često se služe pire krumpirom koji glumi sladoled na fotografijama.

  • ‘Sladoledna glavobolja’ se događa kada živčani završeci na našem nepcu nisu naviknuti na hladnoću, pa šalju poruku mozgu o gubitku tjelesne topline. Kao rezultat, krvne se žile u mozgu stežu, a kada se vrate na normalnu veličinu i krv brzo njima prostruji natrag u glavu te tako dolazi do glavobolje

  • Profesionalni kušači sladoleda koriste posebne zlatne žlice koje im omogućuju da kušaju sljedeći okus bez imalo traga okusa kušanog prije toga.