Malo je onih kojima uživanje u barem jednoj šalici kave
nije svakodnevni ritual, no sumnjamo da postoji itko
koga neće zabrinuti informacije o tome što se sve zaista
u istoj nalazi.
Zbog nestašice kave, tvrde istraživanja, proizvođači
iste sve češće u nju dodaju najrazličitije dodatke
kojima zavaravaju konzumente najpopularnijeg napitka na
svijetu.
U nedostatku kave, proizvođači trpaju sve i svašta
Kako bi nadoknadili manjak kave, ‘inovativni’
proizvođači u kavu su počeli dodavatai svakakve dodatke,
pa se tamo može naći i mljeveno drvo, ljuske, cijela
bobica kave, pa i grudice zemlje, piše Yahoo Food.
Budući da jednom kad ih se prepeče i samelje ti dodaci
jako nalikuju kavi, teško ih je od nje i razlikovati.
Još je više zabrinjavajuće to što prosječni konzumenti
napitka ne mogu razlikovati kosu dodataka od okusa kave.
Osim gore navedenih, nerijetko se u kavu dodaju i
pšenica, soja i kukuruz, a te je okuse još i teže
razlikovati. Zna se tu naći i smeđi šećer te bobice
acai.
Teško je razlikovati kavu od dodataka
– Kukuruz se vrlo često koristi jer je slatka okusa, a
potrošači ga jednostavno ne osjete. Upravo zbog toga,
nužna je metoda kojom bi se lako moglo otkriti je li
određena kava čista, kazala je Suzana Lucy Nixdorf.
Sama je razvila metodu koja se oslanja na statističke
alate i laboratorijske tehnike, pa u 95 posto slučajeva
s lakoćom otkriva je li neka kava čista.