Što zbog cijene, što zbog lokalpatriotizma ljudi diljem svijeta najčešće konzumiraju domaće pivo iz svoje zemlje. No, to nije prepreka da ponekad iznenadite organizam s pivom s nekih udaljenih meridijana i paralela. Prilikom konzumacije, često je fokus na količini, međutim jedinstven doživljaj katkada može pružiti samo jedan decilitar ovog omiljenog napitka. U tekstu donosimo 10 najboljih piva na svijetu prema stručnjacima na stranici RateBeer, gdje je svoju ocjenu dalo više od tri milijuna korisnika.
Pivopije su najčešće sklone piti ovaj omiljeni napitak iz svoje zemlje, zbog cijene, a i lokal patriotizma. No proizvodnja piva, odavno se pretvorila od obrta u znanost, pa tako na europskom zapadu i SAD-u postoji više fakulteta i visokih škola na kojima se izučava proizvodnja piva. Stručnjaci na vrlo posjećenom portalu za ocjenjivanje piva Rate Beer, proglasili su 10 najboljih u svijetu. Inače na ovoj je stranici više od tri milijuna ljudi dalo svoje ocjene kvalitete piva.
Ocjene su na Rate Beeru su od 1 do 5, a u obzir se uzimaju kriteriji aroma, izgled, okus, doticaj s nepcom te ukupni dojam, piše Business Insider.
10. Adam / Hair of the Dog’s
Ovo pivo se proizvodi u Portlandu u američkoj saveznoj državi Oregon te je zaslužilo ocjenu 4.27 po RateBeeru. Pivo je okrepljujuće te se izrađuje u povijesnom stilu karakterističnom za pivovare u Dortmundu u Njemačkoj, te na način koji je to radio Adam Kerchival, po kojem je pivo nazvano. Hair of the Dog’s je naziv pivovare gdje se Adam proizvodi.
9. Bourbon County / Goose Island’s
Bourbon County zavrijedio je ocjenu 4.28. Ovo jako pivo se proizvodi u Chicagu. Ima čak 13 posto alkohola, a dvije godine se čuva u burbonskim bačvama.
8. Temptation / Russian River Brewing Co.
Ovo kiselo pivo je zaslužilo ocjenu 4.284 od eksperata s Rate Beera. Proizvodi se u Kaliforniji. Kako bi bilo na svom optimalnom nivou, čuva se od 9 do 15 mjeseci u bačvama gdje dobije na oporosti.
7. Pliny the Elder / Russian River Brewing Co.
I sedmo mjesto je zauzelo pivo iz iste pivovare, koje je ocijenjeno s 4.289. Ono sadrži mješavinu limuna, borovine i svježeg hmelja, te u Kaliforniji pivo uživa legendaran status kao izvrsna kombinacija uravnoteženog okusa i fine obrade.
6. KBS (Kentucky Breakfast Stout) / Founders Brewing Co.’s
Ovo jako pivo se proizvodi u Grand Rapidu u Michiganu, te je zaslužilo ocjenu 4.29. Neobični napitak bogatog je okusa, vrlo je tamne boje, što uzrokuju kava i čokolada, koji su među sastojcima piva.
5. Dreadnaught / Three Floyds Brewing
Pivo je zavrijedilo ocjenu 4.3 prema stručnjacima na Rate Beeru. Proizvodi se dakle u Three Floyds Brewing pivovari u Munsteru u Indiani. Pivo je vrlo složenog okusa, a obogaćuju ga i tonovi manga i breskve, koji mu djelomično smanjuju gorčinu.
4. Expedition Stout / Bell’s Brewery
Proizvodi se u Kalamazou u Michiganu i ocijenjeno je s 4.34 na ljestvici od 1 do 5. Pivo je crno – smeđe boje, a ukus koji dominira u njemu je slatkasti. Sadrži i pečenu kavu, koja je izražena u mirisu.
3. Speedway Stout / AleSmith Brewing Company
Pivo je dobilo prosječnu ocjenu 4.372. Proizvodi se u San Diegu u Kaliforniji i sadrži 12 posto alkohola. Kuha se veoma dugo i sadrži vrlo bogat i intenzivan okus te aromu. Također u sebi sadrži kavu, koja predstavlja dodatni udarac konzumentu ovog jakog piva.
2. Dark Lord / Three Floyds Brewing
Ovo pivo je zaslužilo po Rate Beeru ocjenu 4.379. Sadrži kavu, malasu te med. Ne radi se u serijskoj proizvodnji, nego ga je moguće kušati samo na danu Dark Lorda ili zadnju subotu u travnju. Do sada ih je izrađeno svega šest tisuća boca, a o interesu za ovo pivo svjedoči podatak kako se morati prethodno naručiti, da biste došli do svoje boce.
1. Westvleteren 12
Jedino ne-američko pivo na listi na prvom je mjestu. Zaslužilo je daleko najveću prosječnu ocjenu stručnjaka 4.499. Proizvodi se u pivovari Westvleteren koja se nalazi unutar samostana svećenićkog reda trapista u belgijskom gradiću Poperingeu. Pivo se sastoji samo od kvasca, hmelja, sladi, šećera, karamele i vode, no to je očito dovoljno ekspertima da ga proglase najboljim na svijetu.