Pretraga

Studenti i kuhanje: U 15 minuta do jednostavnih i jeftinih obroka

A- A+

Mali se broj studenata ima mogućnost hraniti po restoranima, ili pripravljati obroke od skupih sastojaka. No uz malo truda, a i novca možete se odmaknuti od sendviča s narezanim mesom i sirom ili kuhanja hrenovaka. Oko 15 minuta zajedničkog angažmana vas i vašeg cimera bit će dovoljno za slastan obrok. Donosimo neke prijedloge jela, kako ne biste očajavali za maminom kuhinjom.

Foto: flickriver.com

Samostalni život ima dosta svojih prednosti, međutim i obveza te odgovornosti. Prestanete vjerovati u magiju koja postoji kod kuće, da kada navečer ostavite neoprano posuđe, ujutro nakon buđenja ono bude oprano. Tako ne postoji niti magija da kada dođete s fakulteta kući, jelo bude pripravljeno. Ukoliko ste prosječan student koji se nema mogućnost hraniti u restoranima i pripremati jela od skupih sastojaka, donosimo nekoliko prijedloga za brze i jeftine obroke.

Izdvojeni članak

Koliko brzo tijelo radi: Nakon pojednog hamburgera potrebno tek tri sata da se udebljate

Tjestenina sa sirom

Za ovo jelo potrebni su vam sastojci tjestenina, maslac i parmezan. Prokuhate tjesteninu, zatim ju procijedite i na nju stavite maslac. Nakon što promiješate ovu laganu smjesu pospete ju parmezanom. Vrećica tjestenine u prosjeku je od 5 do 7 kuna, maslac od 250 grama je nešto iznad 10 kuna, međutim može poslužiti za više ovakvih obroka, a vrećica parmezana od 40 grama je 6-7 kuna. Vrijeme priprave nije nikako dulje od 15 minuta.

Riža s gljivama i tikvicama

Riža se kuha oko 15 minuta, prema uputama koje su najčešće napisane na samoj vrećici. U tavi sa strane na maslacu stavite peći tikvice i gljive, koje pri tom posolite. Nakon što je oboje gotovo, istresete rižu koju ste prethodno posuli Vegetom u tavu te dobro promiješate cjelokupni sadržaj. Kilogram riže koji može poslužiti za 3-4 obroka za dvoje je oko 7-8 kuna, tikvice 5-6, a konzervirani šampinjoni primjerice 10 kuna.

Izdvojeni članak

Hrana koju možete jesti nakon što istekne rok trajanja

Portugalska salata

Ponovno je tjestenina jedan od sastojaka. Nakon što ju skuhate, ohladite je hladnom vodom i zatim dodate tunjevinu, sir nasjeckan na kockice, naribane kisele krastavce, te promiješati s vrhnjem, majonezom i senfom, te dodati začine po želji. Ovakav je otprilike originalni recept salate, no naravno u slučaju da nemate ili ne volite određene sastojke, možete koristiti kukuruz ili grašak, sjeckanu mrkvu ili papriku i slično. Preljevi također mogu biti varijabilni. Sastojci za ovu salatu koštaju nešto više, međutim većina njih se može iskoristiti za pripravu više obroka.

Krumpir sa zeljem i kotletom

Kuhati krumpir desetak minuta, te prije nego će biti potpuno gotov, ubaciti u istu posudu oprano zelje. Budući da zelje samo ispušta vodu, nakon 2-3 minute izbacite vode toliko da sastojci samo ostanu prekriveni njome i dodate suncokretovo i maslinovo ulje te još nekoliko minuta kuhate sadržaj. S druge strane u tavi popržite kotleta po želji i potrebi (pakiranje od četiri komada 20-ak kuna), te eventualno začinite Vegetom ili kojim drugim začinom.

Izdvojeni članak

Evo kakva prehrana godi mozgu

Arrabiata

Poželjno na maslinovo, ali moguće i na suncokretovo ulje na tavi stavite sitno sjeckani luk i samo ga nekoliko minuta pržite, te dodate slaninu, rezanu na kockice. Poslije kratkog prženja dodate paradajz sos uz začine po želji. Kuhani krumpir, riža ili tjestenina sa strane i sa slasnim obrokom možete početi. Sastojci za dvije osobe nisu skuplji od 30-ak kuna.

Jela s roštilja

Problem kod pečenja pljeskavica i čevapćića u stanu je to što se nekoliko narednih dana nemoguće riješiti mirisa roštilja, u kuhinji, a često i okolnim prostorijama. No, jednom u tri – četiri mjeseca organizirati druženje s kolegama, koje će uključivati pečenje mljevenog mesa, sa salatama, kajmakom, ajvarom, svakako je poželjno iskustvo.