U posljednjih deset godina broj mladih osoba koje se liječe od Chronove bolesto porastao je za 300 posto. Iako za ovu bolest uglavnom treba kriviti genetiku, činjenica je da je loša hrana okidač zbog kojeg sve više mladih ima uništena crijeva i mora proći kroz operaciju.
Bethany Townsend nedavno se proslavila kada se slikala u bikiniju, pri čemu se vidjela njezina vrećica koju su liječnici postavili nakon kolostomije. Upravo ta pomama za njezinim hrabrim potezom na površinu je donijela i zabrinjavajuće podatke – broj mladih koji pate od Chronove bolesti porastao je za 300 posto, piše Mail Online.
Drastično povećan broj mladih oboljelih
Za svakog studenta pritisak fakulteta je dovoljna velik, no za 22-godišnju Louise Sinnott taj je stres bio pojačan time što je morala juriti na toalet do 20 puta na dan, a sve zbog Chronove bolesti. Radi se o autoimunoj bolesti koja utječe na crijeva, a uzrokovana je time to imunski sistem potiče otpuštanjeP proteina, tumorskog faktora-alfa koji ubija ‘dobre bakterije’ u probavnom sustavu. To dovodi do upale i slijedom toga do dijareje, gubitka težina zbog neispravne probave i ekstremnog umora.
Otprilike 115 tisuća ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu pati od ove bolesti, a većini je ista dijagnosticirana u tinejdžerskim i kasnim 20-im godinama.
Nove zabrinjavajuće brojke sugeriraju kako se bolest dramatično širi, pa je tako za 300 posto porastao broj bolesnika starih od 16 do 29 godina, pokazuju podaci Health and Social Care Information Centra.
Chronova bolest je kronično stanje i mnogim pacijentima potrebna je operacija kako bi se odstranio dio crijeva. Gore spomenuta Bethany hrabro se slikala sa svojom vrećicom kako bi drugima pokazala kako se ne trebaju osjećati neugodno u svojoj koži, no postavlja se pitanje zbog čega sve više mladih ljudi podliježe ovoj neugodnoj bolesti.
Loša hrana povećava rizik od oboljevanja
Takvo stanje snažno je povezano s genetikom, pa ako vam primjerice roditelja ima Chronovu bolest šanse su 1:10 da ćete je i vi razviti. Ipak, loše hranjenje može pogoršati genetičke predispozicije.
– Ukoliko jedete mnogo loše i brze hrane bit ćete skloniji razviti Chronovu bolest. Određene vrste hrane tjeraju crijeva da odu u ‘overdrive’, uzrokujući upalu u nastojanju da probave namirnice. Moguće je da neke vrste hrane uzrokuju promjenu u tipovima bakterija koje žive u crijevima, a čini se da su je to procesuirana hrana, rekla je kirurginja Janindra Warusavitarne.
Da stvar bude ironična, mnogi bolesnici koji pate od ovog stanja preferiraju slatku, procesuiranu hranu jer manje uzrokuje probavne smetnje nego vlaknasta hrana i ona s cjelovitim žitaricama.
Izbjegavajte ‘junk food’, stres i pušenje
Prehranu ne mogu svi kriviti, jer mnogi pacijenti jedu zdravo. Još jedan potencijalni okidač je i pušenje, koje može udvostručiti rizik zbog toga što smanjuje dovod krvi u crijeva, dok je previše konzumiranja antibiotika u djetinjstvu također prokazano kao ‘triger’.
Koji god uzrok bolesti bio, lijek ne postoji. Tretmani steroidima mogu smanjiti upalne procese, dok imunosupresivni lijekovi mogu pomoći kontrolirati iste.
Eventualno će pomoći izbjegavanje stresa i tjelovježba, no otprilike 60 posto bolesnika s vremenom treba operaciju. Najviše što možete učiniti jest izbjegavati štetne navike kao što su loša prehrana i pušenje.