Usporedba: Je li zdraviji čips od čokolade, voćni ili obični jogurt i ostale namirnice
Vjerojatno se ponekad dok birate između dvije
namirnice pitate koja je ‘manje zlo’. Isto
vrijedi i za obrnutu situaciju, kada želite
odabrati što zdravije. Donosimo što je od hrane
bolje ili gore za vas.
Stručnjaci već desetljećima proučavaju hranu i
namirnice te utvrđuju njihove karakteristike.
Zahvaljujući njima sada se zna primjerice što je
zdravije – čips ili čokolada, jabuka ili banana
ili pak voćni ili obični jogurt.
Mliječna čokolada nasuprot čipsa
Ako je vjerovati stručnjacima, čips je zdraviji
jer sadrži puno manje zasićenih masti. No ni
jedna od te dvije namirnice ne sadrži hranjive
tvardi. Krumpir sadrži nešto vitamina C, ali se u
procesu proizvodnje uništava njegov veći dio.
Crna čokolada bogata je antioksidansima, ali
također sadrži velike količine zasićenih masti (i
kalorija), koje podižu razinu kolesterola u krvi.
Neslani kikiriki nasuprot neslanog badema
Ovdje je gotovo jednaka situacija. Obje vrste
ovih orašastih plodova sadrže dosta proteina i
tek malo šećera. Kikiriki ima nešto manje
kalorija, no bademi su ipak bolji radi niskog
sadržaja zasićenih masti.
Običan jogurt nasuprot voćnog sorbeta
Najbolje bi po vas bilo da jedete posni jogurt s
komadićima svježeg voća. Ipak, radije izaberite
običan jogurt, jer gotov voćni jogurt sadrži
dosta šećera.
Jabuka nasuprot banane
Obe namirnice su voće, što znači i da su zdrave i
treba ih podjednako uključiti u prehranu. Jabuke
nemaju masnoa nito soli, a sadrže vitamine A, B1,
B2 i C, magnezij i željezo.
Banane su bogate kalijem, tvari koja je od
velikog značaja za održavanje udjela tekućine u
organizmu. Budući da jabuke stvaraju osjećaj
sitosti kao i banane, ipak su u ovom natjecanju
pobijedile.