Pretraga

Važno je da učenici kreiraju školske obroke: ‘Tako stječu vještine koje će im biti korisne u životu’

A- A+

U sklopu Svjetskog dana hrane, koji se obilježava 16. listopada, u Hrvatskoj se obilježava Tjedan školskog doručka. Ova inicijativa koja za cilj ima podizanje svjesnosti o važnosti nutritivnog bogatog doručka za svako školsko dijete nastala je u sklopu projekta Živjeti zdravo. Tako će tijekom ovog tjedna, od 16. do 20. listopada, škole preko raznih aktivnosti s učenicima kreirati zdrave i zanimljive školske prijedloge jelovnika za doručke u školama. Iz HZJZ-a, koji organizira ovu akciju, poručuju kako je ključno da učenici i inače sudjeluju u kreiranju prehrane u školama.

učenik uzima tanjur s hranom u školskoj kantini

Foto: Canva

U Hrvatskoj se ovog tjedna, od 16. do 20. listopada, diljem škola obilježava nacionalni Tjedan školskog doručka i to u sklopu projekta Živjeti zdravo pod stručnim vodstvom Sanje Musić Milanović. Nacionalni Tjedan školskog doručka odvija se onog tjedna kada se slavi Svjetski dan hrane koji je ove godine pao na ponedjeljak 16. listopada. Cilj tog projekta je podizanje svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete.

– Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka. Škole će u Tjednu školskog doručka putem zabavnih aktivnosti podsjetiti na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. Učenici diljem zemlje rješavat će tajne Zagonetnog jelovnika te će imati i posebne aktivnosti, zadatke, jelovnike i dekoracije. Ovogodišnja proslava Tjedna školskog doručka promicat će mnoge prednosti hranjivih školskih doručaka, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je organizator ove inicijative.

Tim Školskih Detektiva činit će učenici koji će rješavati tajne Zagonetnog jelovnika

Tema ovogodišnjeg Tjedna školskog doručka inspirirana je kreativnim proslavama škola iz proteklih godina i naglašava važnu ulogu učenika u organizaciji školske prehrane. Ove godine Tim Školskih Detektiva činit će učenici koji koristeći svoja znanja, vještine, kreativnost i snalažljivost rješavaju sve tajne Zagonetnog jelovnika koji se nalazi pred njima. Ova tema je osmišljena upravo kako bi učenici na zabavan i edukativan način promislili o svim koracima koji su potrebni da se osmisli i pripremi hranjiv i ukusan doručak u školi.

– Tijekom protekle školske godine mnoge škole uvele su promjene u način organizacije školske prehrane tako da će ovaj tjedan biti odlična prilika za pokazati sve što nude svojim učenicima na jedan zabavan i kreativan način. Očekujemo brojna maštovita rješenja zagonetnog jelovnika, ali se veselimo vidjeti i sve druge zanimljive i zabavne načine na koje škole obilježavaju Tjedan školskog doručka. Prethodnih godina vidjeli smo brojne primjere uključenosti učenika, ne samo u organizaciju proslave Tjedna školskog doručka, već i u redovito planiranje i provedbu školske prehrane, zbog čega nam je posebno drago da ove godine možemo staviti veći naglasak na to, istaknula je Ivana Šimić, nutricionistica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izdvojeni članak
kantina kuhinja obrok

Besplatni školski obroci završavali su u smeću pa je škola pitala učenike što žele: Ovo su tražena jela

Važno je učenicima dati priliku da participiraju u osmišljavanju školskih obroka i jelovnika

Iz HZJZ ističu kako je konzumacija školskog doručka važna, ne samo za zdravlje učenika, već i za njihov pravilan kognitivni i socijalni razvoj. Osim same konzumacije školskih doručaka, HZJZ preporučuje da učenici aktivno sudjeluju i u procesu planiranja i provedbe školske prehrane. Važno je, kažu, učenicima dati priliku da participiraju u osmišljavanju školskih obroka i jelovnika jer tako stječu vještine koje će im biti korisne i kasnije u životu.

– Sudjelovanje učenika u procesu važan je element svakog uspješnog sustava školske prehrane jer može povećati zadovoljstvo učenika školskom prehranom, smanjiti količinu prehrambenog otpada, doprinijeti stvaranju pozitivnije školske atmosfere i bolje kohezije između školskih djelatnika i učenika te unaprijediti odgojno-obrazovne ishode u području zdravstvenog odgoja i pravilne prehrane, poručili su iz HZJZ-a.

Da uključivanje učenika u stvaranje jelovnika i obroka dobro funkcionira u praksi vidljivo je iz primjera Osnovne škole Srinjine o čemu smo pisali prošlog tjedna. Detaljni plan za ovogodišnji Tjedan školskog doručka možete pogledati ispod, a ako vam se dokument ne pojavljuje, potrebno je ponovno učitati stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab