Zagrebačke osnovne škole krenule s distribucijom posebne hrane: Prvi u zemlji imaju standardizirane obroke
Zagrebačke osnovne škole uključene su u pilot projekt zelene javne nabave ekološki uzgojene hrane Grada Zagreba. Projekt je ovog mjeseca krenuo s distribucijom jabuka, a 31 uključenu školu ubrzo očekuju i ekološki uzgojena jaja, zatim žitarice, luk, krumpir i mrkve. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je poručio da je ovo prvi takav projekt u Hrvatskoj koji može biti primjer i drugim gradovima.
Čak 31 zagrebačka osnovna škola se dobrovoljno uključila u pilot projekte zelene javne nabave ekološki uzgojene hrane Grada Zagreba. Gradska vlast u glavnom gradu se hvali da je ovo prvi pilot projekt takve vrste u Hrvatskoj. Ovog mjeseca su u osnovnim školama krenuli s distribucijom ekološki uzgojenih jabuka, a najavili su i da će uskoro doći i jaja iz ekološkog uzgoja, a zatim ekološki uzgojene žitarice, luk, krumpir i mrkve.
Sve skupa, cilj projekta je zamijeniti 15 posto konvencionalne hrane ekološki uzgojenom hranom. U proračunu je za ovu namjenu osigurano 1.2 milijuna eura. Da ova gradska inicijativa ima veliki potencijal, gradska vlast argumentira podatkom kako škole u projektu godišnje pripreme čak 4 milijuna obroka.
– Ovo je projekt koji ima trostruku korist. Prvo, podržavamo lokalne proizvođače hrane, čime jačamo lokalnu ekonomiju. Drugo, osiguravamo kvalitetnu i zdravu prehranu za djecu u našim školama, što je ključno za njihovo zdravlje i razvoj. Treće, doprinosimo zaštiti okoliša smanjenjem emisije stakleničkih plinova povezanih s transportom hrane s udaljenih kontinenata, naveo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.
Zagrebački gradonačelnik je dodao i da je projekt omogućio i ‘izradu prvih standardiziranih obroka za osnovnoškolce’, te razrađene kriterije za dinamični sustav javne nabave. Tim je olakšan pristup lokalnim proizvođačima iz okolice Zagreba, kao i općenito proizvođačima ekološke hrane u Hrvatskoj. Tomašević je naveo i da ova inicijativa može biti primjer dobre prakse i drugim hrvatskih gradovima. Osim distribucije hrane, sa školama se na temu ekološke prehrane surađuje i na druge načine.
-Naš tim intenzivno surađuje s ravnateljicama i kuharima škola, organizirajući radionice i edukacije. Paralelno komuniciramo s uzgajivačima, proizvođačima i distributerima ekološke hrane, zaključio je Tomašević.