Englez Matthew Hogg ima vrlo neobičan sindrom, koji se na prvi pogled čini vrlo korisnim, no svima bi nakon nekog vremena dosadio. Naime njegov trbuh stvara alkohol od svega što Matthew pojede, tako da je ni kriv ni dužan često pijan te se iz dana u dan budi s užasnim mamurlukom. S druge strane biti na izlasku u pripitom stanju, nakon samo dva pojedena sendviča, zvuči vrlo primamljivo. Sindrom ‘auto-pivovare’ mu je otkriven tek s 20 godina.
Zamislite da nakon svakog pojedenog obroka osjećate blagu ili malo jaču pripitost? Upravo se to događa 34-godišnjem Englezu Matthewu Hoggu koji boluje od sindroma ‘auto-pivovare’ odnosno želudac mu svu hranu i piće koje unosi pretvara u alkohol. Rođen je sa ovom boljkom, a tek s 20 godina mu je otkrivena. Nema lijeka za ovo stanje, ali moguće ga je uz posebne odredbe držati pod kontrolom.
Jutarnja buđenja popraćena strašnim mamurlukom
Matthew je još u djetinjstvu osjećao simptome koje inače imaju redovni konzumenti alkohola.
– Svaki puta kad jedem kruh, krumpire ili rižu proizvedem sto postotni alkohol koji putuje mojim krvotokom. Kad pojedem porciju riže kao da sam večer prije popio tri boce vina, objasnio je mladić s neobičnim sindromom za Daily Mail. Za vrijeme srednje škole znao je biti čudan, ponekad i agresivan.
Kvasac mu prilikom konzumacije hrane previše nabubri u tankom crijevu te proizvede etanol od šećera i škroba. Matthew zbog toga ima i neke ozbiljne posljedice poput kroničnih alkoholnih trovanja i bolesti jetre, pa često završi prikovan za krevet posljedicom iscrpljenosti.
Posebna dijeta ublažava situaciju
Zbog svog problema, 34-godišnjak je odustao svojevremeno i od fakulteta, budući da se umarao više nego inače. Liječnici su ga slali psihijatru, međutim njegovi roditelji pretpostavili su da drugdje leži problem.
Odlučili su stoga posjetiti specijalista u Meksiku, ne bi li se utvrdili drugi razlozi Matthewova neprirodnog stanja. Nalazi su pokazali enormne količine rasta bakterija u tankom crijevu te visoku koncentraciju etanola u krvi. Stanje mu je tako složeno da ne pomažu ni tablete, međutim uz posebnu dijetu, koliko toliko može držati svoje stanje pod kontrolom. Dijeta mu između ostalog zabranjuje konzumaciju tjestenine, pizze, te drugih brzih jela, kao i gaziranih sokova. Osnovni napitak koji konzumira mu je voda.
– Sada mi ne pada na pamet popiti alkohol. Moje tijelo ne bi moglo podnijeti više alkohola, a i zašto plaćati nekome kad imam svoju pivovaru u trbuhu, rekao je Matthew za isti izvor.