Nogometna groznica na klasičarski način: Za finale SP-a bore se četiri rimske provincije

Veliki europski polufinalni susreti Svjetskog nogometnog prvenstva su pred nama! U današnjem ogledu susrest će se Francuska i Belgija, a sutra će se naša reprezentacija suprotstaviti Engleskoj u borbi za povijesni rezultat i ulazak u finale SP-a. I dok nestrpljivo čekamo sutrašnju utakmicu, nogometna groznica zahvatila je baš sve i svakoga, a klasičari iz zagrebačke Klasične gimnazije na svoj su način pojasnili tko se zapravo susreće u polufinalnim sudarima titana!

Klasičari su na svoj, klasični način, pojasnili za koga će zapravo navijati u polufinalnim susretima Svjetskog prvenstva u Rusiji. Polufinale je zapravo europsko, danas se susreću Francuska i Belgija, a sutra je na redu naša reprezentacija u ogledu protiv Engleske i u borbi za ulazak u finale.

Prevedeno u klasično, rimsko doba, sučelit će se Ilirik i Britanija te dvije Galije – Gallia Belgica i Gallia Celtica. Klasičari iz zagrebačke Križanićeve ulice navijaju, dakako, za Ilirik uz dio Panonije.

Naime, na području današnje Hrvatske živjela su ilirska plemena, a u drugoj polovici 3. stoljeća prije nove ere, došlo je do rata između Rimljana i Ilira, a do sredine 1. stoljeća prije nove ere sva su ilirska plemena na ovome području pokorena. Potom Rimljani na području današnje Hrvatske osnivaju provinciju Ilirik, koja se protezala od Jadranskog mora do Dunava, a na tom su području dijelovima zemlje Rimljani davali imena po stanovnicima koje su tamo zatekli. Tako je zemlja između Drave, Dunava i Save dobila je ime Panonija (Pannonia), zemlja koja se protezala od Save do Jadranskog mora dobila je ime Dalmacija (Dalmatia), a istarski poluotok Histria.

Odgovori