Varalice ne miruju ni ljeti: Preko Facebooka pokušala kupiti seminarski rad pa ju pošteno ‘oprali’

Seminarski, diplomski i drugi akademski radovi ne kupuju se samo u tijeku nastavne godine, nego i ljeti, sudeći prema brojnim oglasima na društvenim mrežama. To zapravo ne iznenađuje, budući da je onima koji radove pišu (ili prepisuju) za novac to poprilično lagana ljetna zarada. Budući da se autentičnost radova na hrvatskim sveučilištima rijetko provjerava, rizik za one koji ih odluče kupiti i na taj se način riješiti jedne obaveze, vrlo je mali. Nepoštenim putem do diplome pokušava doći i jedna studentica, koja je u Facebook grupi Tražim/nudim studentski posao tražila osobu koja će joj, u zamjenu za novac, napisati seminarski rad. No, to baš i nije naišlo na odobravanje drugih studenata i članova te grupe.

Screenshot: Facebook

Putem Facebook grupe koja okuplja više od 100 tisuća članova, jedna je studentica pokušala pronaći osobu kojoj bi platila da joj pomogne doći do diplome. Plave kuverte ostale su u prošlosti pa si je ona put do titule akademske građanke odlučila olakšati tako da kupuje akademske radove. Inače bi ih (nesretna) sama morala napisati, kao što to čini većina drugih studenata.

Iako su zapravo rijetki slučajevi kada osobe odluče reagirati na ovakve varalice, ovoga puta nije bilo tako. Nekolicini članova grupe ovakav oglas nije bio prihvatljiv i to su izrazili u komentarima pa je isti vrlo brzo uklonjen. A jedan sarkastični komentar nama je posebno zapeo za oko:

– Traži se osoba za završavanje fakulteta umjesto mene. Ostalo još 4 godine. Nakon toga osoba može radit’ u Švedskoj i slat’ mi pare te prepisat’ penziju na mene. Traži se osoba… komentirala je jedna studentica.

Odgovori