Srednja škola Bartula Kašića Pag
Srednja škola Bartula Kašića Pag je jedina srednja škola na otoku koju pohađaju učenici sa cijelog otoka Paga. Organizirana je radom u dvije smjene (u jutarnjoj smjeni su uvijek učenici koji pohađaju program opće gimnazije, a u popodnevnoj smjeni učenici za zanimanje konobar i kuhar). Škola vrši obrazovanje za program opće gimnazije i program strukovne kvalifikacije (zanimanje konobar i kuhar). U školi se provodi i program osposobljavanja za zanimanje čipkarica u sklopu obrazovanja odraslih.
Sve učionice opremljene su računalima i projektorima, imamo i opremljen ugostiteljski kabinet za obavljanje učeničke prakse.
Škola započinje s radom 1966. godine kao područno odjeljenje gimnazije „Pavao Ritter Vitezović“ iz Senja, a 1974. godine formira se kao samostalna ustanova pod nazivom Gimnazija “Vinko Fabijanić – Aleksa“. Slijedom zakonskih odredbi gimnazija se 1976. godine transformira CUO „Vinko Fabijanić – Aleksa“.
Škola 1979. godine dobiva odobrenje za obrazovanje za zanimanje konobar, a 1987. godine za zanimanje kuhar te slijedom zakonskih odredbi naziv za zanimanje konobar mijenja se u samostalni konobar, oba u četverogodišnjem trajanju.
U studenome 1991. godine škola dobiva današnji naziv Srednja škola Bartula Kašića Pag. Ministarstvo kulture i prosvijete 1993. godine donosi rješenje kojim školi odobrava izvođenje programa opće gimnazije, programa za zanimanje konobar i programa za zanimanje kuhar
Program Opća gimnazija:
Prosjek ocjena od 5. do 8. razreda. Nastavni predmeti posebno važni za upis: hrvatski jezik, matematika, prvi strani jezik, povijest, geografija, biologija
Državno/ Međudržavno Natjecanje – nastavni predmet prema odabiru škole: biologija
Bodovni prag: 56
Zanimanje konobar i kuhar
Prosjek ocjena od 5. do 8. razreda. Nastavni predmeti posebno važni za upis: hrvatski jezik, matematika i prvi strani jezik
Nema bodovnog praga
Galerija 8 Fotografija
OtvoriU školi se pored redovne i izborne nastave realizira i dodatna nastava iz sljedećih predmeta: Biologije, Fizike, Hrvatskog jezika, Talijanskog jezika, Engleskog jezika, Sociologije i Povijesti. Učenici redovito sudjeluju na školskim i županijskim natjecanjima. U školi djeluje učenička zadruga “Slani škoj” unutar koje imamo čipkarsku, novinarsku, kreativnu i gastro sekciju. Članovi novinarske sekcije uređuju školski list „Bartolomeo“. Članovi gastro sekcije pripremaju kekse s ljekovitim biljem. Članovi čipkarske sekcije izrađuju pašku čipku i ostale ukrasne predmete (nakit i modni dodatci). Članovi kreativne sekcije izrađuju ambalažu za keksa kao i suvenire s motivima otoka Paga. Od ostalih izvannastavnih aktivnosti treba izdvojiti sportsku sekciju i English reading club. U školi se provode i različiti oblici izvanučioničke nastave (terenska nastava, školski izleti i ekskurzije). U suradnji s knjižničarkom obilježavaju se važniji datumi prigodnim izložbama i radionicama. U školi se organiziraju predavanja stručnjaka iz različitih područja kao i gostovanje i predavanje bivših učenika. Učenici sudjeluju i u humanitarnim akcijama Škole za Afriku, Marijini obroci i prikupljanje plastičnih čepova za Udrugu oboljelih od leukemije i limfoma u Čakovcu.
U školi se u sklopu Dana otvorenih vrata organizira izložba i radionica polaznica čipkarske škole kao i prikaz svih aktivnosti učenika kroz godinu. U sklopu manifestacije „Ca, ča, što se nekad kuhalo na našem otoku“ učenici prigotovljavaju i prezentiraju tradicionalna jela otoka Paga. Škola je objavila i knjižicu recepata istoimenog naziva.
„Projekt Pag na meniju“
Projekt »Pag na meniju« temelji se na višegodišnjem projektu/manifestaciji »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« i edukaciji o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete »na terenu«, među svojim starijim članovima obitelji i poznanika. Potom su se jela pripremala u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjižici recepata »Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku« koje je SŠ Bartula Kašića Pag tiskala u tri izdanja. Specifičnost te knjižice recepata je u tome što su svi recepti pisani standardnim hrvatskim jezikom te jednim od četiri otočna idioma (povljanskim, paškim, kolanjskim i novaljskim). Osim toga, knjižica je objavljena 2019. godine i na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku u suradnji s lokalnim LAG-om Mentorides te uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.
Prvi certifikati i oznake Posebnog standarda „Pag na meniju (tradicionalna kuhinja otoka Paga)“ dobilo je sedam renomiranih ugostiteljskih objekata s područja cijelog otoka Paga.
Rezultat je to cjelogodišnjeg rada Srednje škole Bartula Kašića Pag s partnerima (Turističkom zajednicom Grada Paga, Turističkom zajednicom Grada Novalje, Turističkom zajednicom Općine Kolan, Turističkom zajednicom Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja). Poseban standard »Pag na meniju« ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude.
Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Izračunaj svoje bodove!