Srednja škola Plitvička jezera Korenica
Srednja škola Plitvička jezera u Korenici ima dugu tradiciju jer je
obnovljena na temeljima dviju škola koje su se ujedinile još davne 1972. godine.
Bile su to Ugostiteljska škola koja je djelovala pri NP Plitvička jezera, te Gimnazija
“Ognjen Prica” u Korenici.
Zgrada Škole je obnovljena i opremljena novim školskim namještajem.
Raspolaže s 8 učionica opće namjene, 3 kabineta, kabinetom informatike,
školskom dvoranom, praktikumima ugostiteljstva i kuharstva te knjižnicom
i školskim restoranom.
Broj učenika: 243
Broj odjela: 12 (od toga su 2 kombinirana razreda konobari – kuhari)
Broj djelatnika: 34 (od toga 28 nastavnika)
– 1801. godine Korenica je dobila trivijalnu školu
– 1920. godine otvorena je realna gimnazija
– nakon Drugog svjetskog rata, u tadašnjoj Titovoj Korenici, otvorena je
Gimnazija Ognjen Prica
– 1972. godine osnovana je Ugostiteljska škola Plitvička jezera pod
pokroviteljstvom Nacionalnog parka
– 70-tih godina dolazi do spajanja gimnazije i ugostiteljske škole u
Centar usmjerenoga obrazovanja Rade Končar u Titovoj Korenici,
koji je u svom sastavu imao učenički dom
– za vrijeme okupacije škola je promijenila naziv u Srednja škola
Vuk Stefanović Karadžić u Korenici
– 1996. godine, godinu dana nakon oslobodilačke akcije
“Oluja”, utemeljena je škola pod nazivom Srednja škola Korenica
– 2001. godine mijenja naziv u Ugostiteljsko
– turistička škola Plitvička
jezera u Korenici
– 2005. godine škola opet mijenja naziv, ovaj put u Srednja škola
Plitvička jezera
I. Gimnazija
Smjer: opća gimnazija
II. Ugostiteljstvo i turizam
Smjerovi:
– hotelijersko-turistički tehničar
– konobar (JMO)
– pomoćni konobar
– kuhar (JMO)
– pomoćni kuhar
Osim redovnih programa škola ima odobrenja za rad izobrazbe
odraslih u zanimanjima: hotelijersko-turistički tehničar, konobar i
kuhar te odobrenje za izvođenje specijalizacije za zanimanja konobar
i kuhar (VKV).
Organizacija nastave
Nastavni proces odvija se u petodnevnom radnom tjednu, osim
za praktičnu nastavu.
Svi razredi nastavu pohađaju u prvoj smjeni. Nastava započinje
u 8,00 sati, a završava do 14,00 sati.
U kabinetima ugostiteljstva i kuharstva nastava je organizirana
po skupinama.
Jedna je skupina na praktičnoj nastavi u školskom restoranu
i ostalim ugostiteljskim objektima dok druga ima kuharstvo
i ugostiteljsko posluživanje.
Organizacija praktične nastave i stručne prakse
Redovna praktična nastava za učenike u zanimanjima konobar i
kuhar izvodi se u školskom restoranu „Mrsinj“ i u učeničkom domu.
Školski restoran radi svaki radni dan u vremenu od 7,00-14,30 sati,
a po potrebi i subotom za izlete nastavnika i učenika drugih škola.
Praktičnu nastavu u učeničkom domu učenici obavljaju u vremenu
od 12,00 – 20,00 sati.
Praktična nastava u učeničkom domu izvodi se i subotom i nedjeljom
ako učenici ne odlaze kućama.
Na temelju rasporeda, učenici I. razreda u restoranu rade 4 sata, a II. i III.
razreda 7,30 sati u jednom danu. Dio praktične nastave koji ne može odraditi
u školskom praktikumu učenici će odraditi u drugim ugostiteljskim
objektima koji imaju propisane uvjete, a na temelju sklopljenih ugovora.
Ferijalna praksa
U zanimanjima konobar i kuhar tijekom ljetnih mjeseci, učenici moraju
odraditi određen broj sati ferijalne prakse. Organizira se u školskom
restoranu te u ugostiteljskim objektima izvan škole koji imaju propisane
uvjete. Ukupan broj sati praktične nastave iznosi 1876 sati (redovna i ljetna) i
izvodi se u objektima koji imaju uvjete za izvođenje praktične nastave
(NP Plitvička jezera, hotel „Macola“ i drugi po izboru učenika).
Dio praktične nastave obavlja se u školskom restoranu „Mrsinj“,
učeničkom domu i školskoj putničkoj agenciji, ukoliko se dobije
odgovarajuće odobrenje od Županije.
Hotelijersko-turistički tehničari praktičnu nastavu izvode prema
posebnom rasporedu u dogovoru s voditeljima praktične nastave,
a na nastavi su 5 dana u tjednu.
Terenska nastava
Kao rad izvan škole potiče intelektualnu radoznalost učenika
(otkrivanje, istraživanje i stvaranje) te utječe na stvaranje kvalitetnih
odnosa unutar odgojno-obrazovne skupine.
Učenjem u neposrednoj životnoj stvarnosti učenici se upoznaju s
prirodnom i kulturnom okolinom te s ljudima koji žive u određenom
prirodnom i kulturnom okruženju.
Najčešće se radi o višepredmetnoj terenskoj nastavi kao korelaciji
među nastavnim predmetima gdje se povezuju sadržaji različitih
nastavnih predmeta.
Opća gimnazija
Gimnazije su četverogodišnje općeobrazovne škole.
U gimnazijskim programima učenici stječu vrlo široka, općeobrazovna znanja koja
predstavljaju osnovu za nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.
Gimnazija završava polaganjem državne mature, a učenik stječe srednju školsku
spremu koja mu omogućuje nastavak obrazovanja i upis studija na fakultetima,
visokim školama ili umjetničkim akademijama.
Prema vrsti nastavnog plana i programa postoji pet vrsta gimnazija.
Opća gimnazija podrazumijeva uravnotežen odnos svih općeobrazovnih nastavnih
predmeta, a od drugog razreda izborna nastava je obvezni dio nastavnog plana i
i programa.
Pri upisu u gimnaziju učenici alternativno biraju izborni program etike ili vjeronauka
od prvog razreda. Uz etiku i vjeronauk učenik može izabrati predmete koje škole
nude sukladno svojim materijalnim i kadrovskim mogućnostima.
Prvi strani jezik je u pravilu nastavak učenja onog jezika koji su učenici učili u
osnovnoj školi, dok drugi strani jezik mogu uzeti i početnici.
Hotelijersko-turistički tehničar
Školovanje hotelijersko-turističkog tehničara prilagođeno je zahtjevima
širokog raspona poslova u hotelima, hotelskim poduzećima, turističkim
agencijama i drugim sličnim poduzećima turističke ponude.
Hotelijersko-turistički tehničar radi u mnogobrojnim poslovima na
različitim radnim mjestima:
– izrađuje i ostvaruje evidenciju i ekonomsku analizu turističkih
i izletničkih aranžmana te aranžmana službenih putovanja
– obrađuje turističko tržište, obavlja akviziciju, kalkulativne proračune i
dopisivanje s domaćim i inozemnim poslovnim partnerima uz korištenje
stranih jezika i daktilografije
– koordinira rad službi u turističkoj agenciji i u prodajnom odjelu hotela
– obavlja šalterske i recepcijske poslove te poslove u propagandno-
turističkoj djelatnosti
U obavljanju poslova hotelijersko – turistički tehničar koristi, uglavnom,
uredsku opremu.
Zbog izuzetnih napora koje zahtijeva turistička sezona i izravnih kontakata
s turistima i poslovnim partnerima, ovo zanimanje zahtijeva izrazitu
psihofizičku spremnost i zdravlje. Kandidati za ta zanimanja moraju poznavati strane jezike, imati
razvijenu opću kulturu, smisao za ustrojstvo rada i biti komunikativni.
Nakon završene škole i položene državne mature moguć je nastavak obrazovanja
na strukovno srodnim i drugim visokim učilištima.
Konobar (JMO)
Konobar obavlja pripremne radove prije posluživanja, održava uređaje i inventar
ugostiteljskog posluživanja, postavlja stolove, poslužuje sve vrste jela i sl.
Budući da konobar sudjeluje u izravnom kontaktu s inozemnim i domaćim gostima,
mora poznavati strane jezike te imati solidne osnove opće kulture.Poznavanje robe i prehrane, biologije, ekologije, higijene i osnova psihologije čine
osnovu školskog programa za stjecanje strukovnog znanja, a predmeti praktičnih
sadržaja čine osnovu za postizanje spretnosti i vještina u ugostiteljskom
posluživanju.
Ovo zanimanje je vrlo naporno zbog neujednačenog trajanja radnog vremena, a
najčešće produženog i noćnog pa se traži dobro psihofizičko zdravlje i stabilnost.
Osobito je važna ukupna tjelesna spretnost, uglađenost, urednost, komunikativnost,
ljubaznost i ugodna vanjština.
Konobar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima svih vrsta i kategorija i u
obiteljskom poslu.
Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci,
doškolovanje za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist, a uz određene
uvjete može se nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.
Kuhar (JMO)
Osnovni poslovi kuhara su pripremanje svih vrsta hladnih i toplih jela. Za uspješno
obavljanje tih poslova tijekom obrazovanja stječe se dobra osnova strukovnog
znanja iz područja biologije, higijene, ekologije, prehrane i gospodarstva.
Iako se obrazovanje kuhara zasniva prvenstveno na pripremanju jela, tijekom
školovanja osposobljavaju se i za ustrojavanje rada u kuhinji, naručivanje sirovina,
namirnica i poluproizvoda te pravilno skladištenje istih, rukovanje raznim kuhinjskim
strojevima, alatima i posuđem.
Kuhar se može zaposliti u ugostiteljskim objektima, prehrambenoj industriji i
obiteljskom poslu.
Nakon završene škole moguće je daljnje usavršavanje i napredovanje u struci,
doškolovanje za zanimanje turističko-hotelijerski komercijalist, a uz određene
uvjete može se nastaviti školovanje srodnog stručnog studija.
Pomoćni kuhar
Nogomet
Odbojka
Stolni tenis
Šah
Informatička sekcija
Novinarska sekcija
Likovna sekcija
Estetsko-ekološka sekcija
Folklor
Dramsko-glumačka sekcija
Vokalno-instrumentalni sastav
Adresa:
SREDNJA ŠKOLA PLITVIČKA JEZERA
Zagrebačka 2
53230 Korenica
Telefon/fax: 01/8000-599
E-mail: [email protected]
Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr
Izračunaj svoje bodove!