Pretraga

Srednja škola

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek

Ugostiteljsko-turistička škola Osijek imenovana je dana 20. srpnja 2018. Regionalnim centrom kompetentnosti (RCK) od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja. Time je RCK definiran kao mjesto izvrsnosti SOO-a u kojemu će se provoditi programi redovitog strukovnog obrazovanja, stručnog usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja. Svrha projekta je poboljšanje obrazovnog sustava i sustava osposobljavanja za tržište rada, olakšavanje prijelaza iz škole na posao, jačanje kvalitete strukovnog obrazovanja i unapređenje cjeloživotnog učenja u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Učenici se u školi obrazuju za trogodišnja zanimanja – konobar, kuhar, slastičar i četverogodišnja zanimanja – turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar

U obrazovanju odraslih polaznicima se nude programi prekvalifikacije za zanimanja za koja obrazujemo učenike u našoj školi ili programi osposobljavanja – barmen i koktel majstor, poslužitelj jela i pića, priprematelj bureka i pizza, priprematelj jednostavnih jela i slastica.

Ugostiteljsko-turistička škola nalazila se do 9. ožujka 2009. godine u Ulici Stjepana Radića 20, u jednoj od najljepših secesijskih zgrada u Osijeku. Preko trideset godina boravka škole u ovoj građevini ostavit će neizbrisiv trag u sjećanju djelatnika i učenika škole. Dana 9. ožujka 2009. g. škola je preselila u novu školsku zgradu koja se nalazi u Ulici Matije Gupca 61. (Zeleno polje).

Uz školu od samog njenog osnivanja djeluje i dom učenika koji se nalazi u samom centru grada preko puta Hotela Osijek na adresi Lučki prilaz 4.

Povijesni tijek

Godine 1949. odlukom Komiteta za turizam i ugostiteljstvo osnovana je u našem gradu Niža ugostiteljska škola smještena u prostorijama bivše restauracije Bendeković. Škola je počela s radom 13. ožujka 1950., a uz školu osnovan je i dom učenika s 54 učenika prvog razreda. Ubrzo škola prestaje s radom da bi se 1956. g. osnovala Centralna ugostiteljska škola u Osijeku sa 16 učenika.

Škola je radila u zgradi Zvečeva, a zatim se preselila u Šamačku ulicu br. 4. Broj učenika raste i 1960./1961. škola broji 126 učenika, uređuje se praktikum kuharstva i učenici osvajaju prva priznanja. Godine 1964./1965. osnovano je područno odjeljenje u Novoj Gradiški, a već sljedeće godine bilo je potrebno unajmiti nove prostore.

Godine 1970./1971. riješeno je pitanje školskog prostora, adaptirana je zgrada u Radićevoj 20, u kojoj je i danas naša škola. Zanimanje za našu školu je veliko. Imamo 24 odjeljenja, seminare za servirke i KV i VKV – odrasle polaznike. Naši učenici odlaze na prvu stručnu praksu u Selce.

Godina 1971./1972. je godina za pamćenje: modernizirani su praktikumi kuharstva i posluživanja, uvedena 2 fonolaboratorija, kabinet tehnologije, knjižnica, imamo dva područna odjeljenja u Virovitici, a suradnja s hotelima u Orebiću i Baškoj bila je primjer dobrog poslovanja i višestruko korisna za učenike. Iste godine otvoren je Gradski podrum, reprezentativni restoran koji je sa svečanom dvoranom služio za obuku i prijem gostiju. Godine 1972. dobivena je i suglasnost za otvaranje Hotelijerske škole.

Godine 1974. formiran je Ugostiteljski školski centar, a škola surađuje sa srodnim ustanovama u Europi, školama u Njemačkoj, Francuskoj, Češkoj. Slijede zapaženi rezultati na natjecanjima Gastro, a ljetnu praksu učenici obavljaju na Brijunima, Cresu, Omišlju, Visu.

Dana 9. ožujka 2009. godine preselili smo se u novu školsku zgradu koja se nalazi na Zelenom polju u Ulici Matije Gupca 61. Po opremljenosti praktikuma naša škola je među vodećim školama u Republici Hrvatskoj. Školu je otvorio predsjednik Republike Hrvatske, Stjepan Mesić.

Dana 16. siječnja 2015. godine, uz školsku zgradu svečano je otvorena i Nastavno-sportska dvorana Ugostiteljsko-turističke škole, Osijek. Dvorana je ukupne površine oko 2.400 četvornih metara (40 x 60 m2), a ima i tribine za sjedenje kapaciteta 320 mjesta. Riječ je o trodijelnoj sportskoj dvorani koju koriste učenici triju škola: Ugostiteljsko-turističke škole, Medicinske škole i Tehničke škole i prirodoslovne gimnazije Ruđera Boškovića. Osim učenicima dvorana je namijenjena i ostalim građanima Osijeka, prvenstveno sportašima rekreativcima.

Trogodišnja zanimanja: konobar, kuhar i slastičar

  • Prosjek zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta od 5. do 8. razreda
  • Zaključne ocjene iz hrvatskog, matematike i prvog stranog jezika za 7. i 8. razred
  • Liječnička svjedodžba medicine rada (kuhar i slastičar), potvrda školskog liječnika (konobar)

Četverogodišnja zanimanja: turističko-hotelijerski komercijalist i hotelijersko-turistički tehničar

  • Prosjek zaključnih ocjena iz svih nastavnih predmeta od 5. do 8. razreda
  • Zaključne ocjene iz hrvatskog, matematike, prvog stranog jezika, biologije, geografije i povijesti za 7. i 8. razred
  • Potvrda školskog liječnika

foto: Ugostiteljsko-turistička škola Osijek | privatna arhiva

 

Adresa škole: Matije Gupca 61,Osijek

Broj telefona: 031211095

Mail škole: [email protected]

Oib škole: 67104212471

Link na web stranicu škole: https://rck-utso.hr/

Učenici se osim redovne nastave mogu uključiti u dodatnu nastavu iz različitih predmeta (strani jezici – Engleski jezik, Njemački jezik, Francuski jezik, Matematika, Hrvatski jezik) te u različite izvannastavne aktivnosti – medijska skupina, novinarska skupina, plesna skupina, ekipa prve pomoći, barmeni, sommelieri itd. Učenici se sudjelovanjem u ovim aktivnostima pripremaju za natjecanja iz općeobrazovnih, ali i strukovnih predmeta u kojima postižu izvrsne rezultate. Tijekom školske godine obilježavamo važne datume poput Europskog dana jezika, Dana ružičastih majica, sudjelujemo u projektima (Ne bacaj hranu, Be better, Struka je naša furka, Slatka matka itd.), potičemo financijsko opismenjavanje učenika, vodimo učenike na kazališne predstave u HNK Osijek, imamo školski blog i slastičarski blog.

Škola je opremljena suvremenom opremom bilo da se radi o praktikumima ili učionicama.

Najboljim učenicima nudimo mogućnost provođenja ljetne praktične nastave na moru (Njivice, Novigrad).

Nastavnike potičemo na kontinuirano stručno usavršavanje kako bi njihova znanja pratila trendove u području ugostiteljstva. Potičemo ih na razvoj digitalnih vještina koje mogu primjenjivati u radu s učenicima kako bi se maksimalno iskoristila opremljenost škole.

Izračun bodova za upis u srednje škole na Srednja.hr

Izračunaj svoje bodove!