Pretraga

‘Calcio storico’ – najbrutalniji sport na svijetu

A- A+

Znamo da su neki sportovi nasilni te u većini slučajeva znamo i nabrojati neke od najkrvavijih, kao što su američki nogomet, ragbi, MMA, hokej, boks, pa i rukomet koji čak slovi za jedan od nasilnijih timskih sportova. No, pronašli smo jedan koji u nasilju bez premca prednjači svakom od spomenutih.

www.en.wikipedia.org

U moru nasilnih sportova koji postoje i igraju se na svijetu, naišli smo na jedan koji je krvaviji, brutalniji i nasilniji čak i od boksa i hokeja, pa i od MMA borbi. Za nešto takvo sigurno niste čuli, a igra se i bliže no što mislite. Ovaj sport je ustvari renesansna preteča nogometa, a potječe iz Italije, kako piše klipovito.com

Izdvojeni članak

Video: Finale ženske odbojke i muškog futsala UniSport HR završnice

Ovaj je sport iako zemljopisno vrlo blizu, ustvari vrlo daleko jer ne samo da ga nitko ne igra, već su rijetki uopće i čuli za njega. Zove se ‘Calcio storico’ i igra se samo u Firenci. Za ostatak svijeta bi bio ipak malo prebrutalan, no Firentinci su očito izuzetno ponosni na njega. Ovo natjecanje korijene vuče iz 15. stoljeća kada je bio vrlo popularan u Italiji, a igra se jednom godišnje na trgu Piazza Santa Croce, gdje svaka ekipa odigra po jedan meč, nakon čega pobjednici idu u veliko finale, koje se održava 24. lipnja na Dan svetog Ivana, zaštitnika grada. Službena nagrada ne postoji, niti je ikog drugog na svijetu briga za ovo natjecanje, no ono Firentincima očito jako puno znači kada su spremni pretrpjeti i velike ozljede igrajući ga.

Izdvojeni članak

Filmovi koji su uspjeli dočarati zašto je sport najvažnija sporedna stvar na svijetu

‘Calcio storico’ bismo mogli opisati kao kombinaciju nogometa, ragbija, boksa, hrvanja i općenito bilo koje vrste tuče, a cilj je zabiti gol prenošenjem lopte preko zidića na protivničkoj strani. Teren je nešto manji od nogometnog, a podloga je pješčana. Igra se ukupno 50 minuta, a svaka se ekipa sastoji od 27 igrača, kojima je dozvoljena apsolutno sve osim ‘prljavih’ udaraca u genitalije i cipelarenja. Postoje četiri ekipe na terenu koje predstavljaju četvrti Firence, a podijeljeni su u timove po bojama, pa tako postoje Bijeli, Crveni, Zeleni i Plavi tim. Ipak, najbolje ćete se uvjeriti o kakvom se točno sportu radi ako pogledate sljedeći video.