Pretraga

[FOTO] Zlatni splitski nogometaši osvojili Europsko sveučilišno prvenstvo pa dobili novo priznanje

A- A+

Studetni Sveučilišta u Splitu krajem srpnju su postali nogometni prvaci na Europskim sveučilišnim igrama u portugalskoj Coimbri, čime su upotpunili čarobno ljeto hrvatskog nogometa. S obzirom da je ovo daleko najveći rezultat hrvatskih studenata u najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu, zaslužili su svečani prijem i zahvalnice, koje im je jutros dodijelio rektor splitskog Sveučilišta Šimuna Anđelinović.

foto: Sveučilište u Splitu

Ekipa Sveučilišta u Splitu ostvarila je dosad najbolji rezultat hrvatskih sveučilištaraca na europskim nogometnim prvenstvima, budući da je dosadašnji rezultatski vrhunac bio prolazak skupine.

Izdvojeni članak

Hrvatska ima sveučilišne nogometne prvake: Na europskim igrama studenti iz Splita pokorili konkurenciju

Rektor Anđelinović je prilikom dodjele zahvalnica, rekao kako je osvajanje ove zlatne medalje, kao i plasman malonogometne momčadi Universitas u prvu ligu, veliki iskorak za Sveučilište u Splitu u vidu promicanja izvrsnosti u akademskom sportu. Uspjeh odražava vaš entuzijazam i talent, ustvrdio je rektor Anđelinović, a stoji na stranicama splitskog Sveučilišta.

Na svečanom prijemu su se kratko obratili i trener ekipe i profesor na splitskom KiF-u Marko Erceg rekavši kako smatra da su na natjecanju dostojno predstavili Sveučilište i svoj grad, te da je za osvajanje zlata bilo presudno zajedništvo ekipe i hrabrost.

Drugi trener ekipe, također sa splitskog KiF-a Ante Rađa, pohvalio je momčad zbog toga što je tijekom svog studiranja izdvajali vrijeme i energiju za treninge, a što je, po njemu, uz dozu dalmatinskog ludila, bilo presudno za osvajanje prvog mjesta.

foto: Sveučilište u Splitu

Nogometaši Sveučilišta u Splitu, osvojili su titulu državnih prvaka i ove godine, čime su osigurali nastup na Europskom prvenstvu 2019. godine, koje će se održati u Madridu.

Izdvojeni članak

Uz veliko splitsko zlato u nogometu, hrvatski studenti osvojili još pet medalja na Europskoj univerzijadi

Ekipa Sveučilišta u Splitu na turniru u Portugalu, bila je u skupini sa sveučilištima iz Norveške (Norwegian University of Science and Technology), Rusije (Smolensk State Academy of Physical Education Sport and Tourism) te domaćinima (University of Coimbra). Norvežane su pobijedili 2:1, s Rusima remizirali 1:1 te na kraju pobijedili domaćine Portugalce 2:1. U četvrtfinalnoj utakmici su izbačeni prošlogodišnji europski prvaci iz Rusije (Kuban State University), koji su također u tri europska prvenstva prije spomenutog zlata osvojili po jedno zlato, srebro i broncu. U polufinalu su rezultatom 2:1 pobijeđeni Nijemci (University of Vechta), koji također imaju iza sebe naslov europskog prvaka. U finalnoj utakmici Splićani su svladali ruski Smolensk s minimalnih 1:0.

Na kraju navedimo i sve članove ekipe, koja je postigla najveći uspjeh hrvatskog sveučilišnpg nogometa:

Nikša Butara, Antonio Župan (kapetan), Antonio Mrković, Ivan Šimunović, Jure Trivković, Ante Barać, Filip Omazić,  Antonio Štimac, Anđelo Roguljić, Ivan Peko, Antonio Pavlinović (najbolji strijelac turnira), Ivan Kordić, Toni Katić, Dalibor Jurić, Šimun Caktaš, Ivo Boban, Ivan Bilonić, Petar Bašić-Šiško. Valja svakako spomenuti i ostale igrače koji su sudjelovali u osvajanju titule državnih prvaka Hrvatske, a to su: Ante Kovačević, Petar Jović, Roko Goreta i Vlade Bendić.

foto: Sveučilište u Splitu