Pretraga

Gimnazijalci i studenti osovina u počecima jednog od naših najstarijih nogometnih klubova, koji danas slavi 110. rođendan

A- A+

Na današnji dan 1908. godine, u Bjelovaru je osnovan jedan od najstarijih nogometnih klubova u Hrvatskoj, a povodom toga su jučer Vatreni u prijateljskom duelu odmjerili snage sa 110 godina starim slavljenikom. Na kraju je završilo s 1:15 što nije pokvarilo veliku obljetnicu kluba, koji se u isprva zvao Oxford, baš kao grad i istoimeno englesko sveučilište, koje je među najboljima u svijetu.


Uzmemo li Sveučilište Oxford kao referencu, naziv je vrlo prigodan, budući da su u rosteru tog kluba, kojemu je trećeligaš Bjelovar sljednik, bili mahom studenti te učenici Gimnazije Bjelovar, okupljeni oko sportskog društva Sokol.

Izdvojeni članak

[FAN FEKT] Ovaj je Hrvat postigao dva gola na prvoj utakmici europskih prvenstava ikada

Prema Nogometnom leksikonu Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, nogomet se u Bjelovaru igrao i prije 1908., a prvu nogometnu loptu, u ovaj su grad donijeli studenti iz Zagreba.

Izvori o nastanku kluba Oxford su šturi, a jedan koji je ipak nešto zabilježio iz te davne 1908. godine je tjednik Nezavisnost. Oni su zapravo najavili izgradnju terena i spomenuli kako se tim neobičnim sportom već bave učenici.

– Ove godine urediti će se vježbalište za engleski nogomet na Logorištu te je gimnazijska mladež već počela sa tim vrlo zdravim sportom, napisala je u svibnju 1908. Nezavisnost.

Unatoč vrlo ranom interesu za nogomet o kojem svjedoči 110 godina duga tradicija kluba, Bjelovar će kasnije postati prepoznatljiv prije svega po rukometu. U tom se sportu bjelovarski Partizan uspio u sezoni 1971./1972. popeti na krov Europe.

Što se tiče pak imena vezanih za nogomet, najpoznatiji Bjelovarčani su Zvonko Canjuga, Ognjen Vukojević te Zoran i Zdravko Mamić.