Pretraga

Poznato tko su domaćini Europskih sveučilišnih igara 2022. i 2024. godine

A- A+

Europska sveučilišna sportska asocijacija objavila je imena domaćina Europskih sveučilišnih igara 2022. i 2024. godine. Igre će 2022. ugostiti poljski grad Lodz, dok će 2024. godine domaćini takozvane Europske univerzijade biti mađarski gradovi Debrecen i Miskolc.

Foto: ESI Zagreb – Rijeka

Europske sveučilišne igre su inačica poznatijeg i starijeg brata Univerzijade, s jednom bitnom razlikom. Za razliku od Univerzijade, gdje nastupaju nacionalni studentski timovi, na ESI-u studenti nastupaju za svoja sveučilišta, neovisno o nacionalnosti. I naravno očigledna je razlika to da se na Univerzijadi natječu studenti iz cijelog svijeta, a na ESI-u samo oni s europskih sveučilišta i veleučilišta.

Izdvojeni članak

[Ekskluzivno] Vanja Udovičić otkriva kakve je koristi domaćinstvo Univerzijade donijelo Srbiji

Kao što se vjerujemo sjećate, Europske sveučilišne igre su u srpnju 2016. godine organizirali hrvatski gradovi Zagreb i Rijeka te se tada više od 5.000 studenata s 409 sveučilišta i visokih škola natjecalo u 21 sportu. Po broju medalja, najuspješnije je bilo Sveučilište u Zagrebu.

Inače, Europske sveučilišne igre se održavaju svake dvije godine, a ove godine ugostit će ih pitoreskni portugalski gradić Coimbra od 13. do 28. srpnja. Hrvatska će sveučilišta predstavljati 26 ekipa, a koje su to možete pogledati na ovoj poveznici.

Nakon Coimbre, Europske sveučilišne igre sele se u naše susjedstvo, budući da će ih 2020. organizirati Beograd.