Pretraga

To ni slučajno nije isto: Otkrijte koja je razlika između olimpijskih igara i olimpijade

A- A+

Počele su još jedne Ljetne olimpijske igre. To je odličan povod da vam objasnimo razliku između olimpijskih igara i olimpijade, koji se u svakodnevnom govoru, a nažalost i u medijima, nerijetko koriste kao istoznačnice.

foto: Pixabay.com

Zbog pandemije koronavirusa, Ljetne olimpijske igre planirane za 2020. odgođene su na 2021. Održavaju se u Tokiju, a bit će otvorene ovog četvrtka. Hrvatsku će na tom natjecanju predstavljati 59 sportaša u 16 sportova, od čega je 39 sportaša i 20 sportašica.

Otvaranje Ljetnih olimpijskih igara dobar je povod da objasnimo razliku između olimpijade i olimpijskih igara, pojmova koji se  svakodnevnom govoru nerijetko koriste kao istoznačnice. No, to nisu ni sinonimi niti bliskoznačnice. Olimpijske igre odnosno Zimske olimpijske igre ili Ljetne olimpijske igre su samo natjecanje. Konkretno, u slučaju Tokija ove se godine održavaju od 23. srpnja do 8. kolovoza.

Olimpijada je pak razdoblje od jednih olimpijskih igara do drugih. Dakle, sljedeća olimpijada će početi 8. kolovoza, završetkom Ljetnih olimpijskih igara u Tokiju, a završit će 26. srpnja 2024. godine, za kada se planira početak sljedećih Ljetnih olimpijskih igara u Parizu.