Pretraga

[Top sportaš] Student FSB-a jedan od najboljih mladih veslača na svijetu

A- A+

Kao dijete Luka Radonić se bavio hokejom, ali prije deset godina odustao je od tog sporta na ledu i okrenuo se veslanju. I na vodi u tekućem stanju se odlično snašao pa je na nedavnom Svjetskom prvenstvu za veslače do 23 godine osvojio brončanu medalju. Međutim, kao svoj najveći sportski uspjeh ističe četvrto mjesto na Svjetskom kupu u talijanskom Vareseu.

foto: www.worldrowing.com

Student Fakulteta strojarstva i brodogradnje Luka Radonić veslanjem se počeo baviti prije deset godina. Prije toga je trenirao hokej, od kojeg je odustao zbog loših uvjeta za treninge i razvoj igrača.

Izdvojeni članak

[Top sportaš] Mladi hrvatski bacač za kraj juniorske karijere osvojio europsku broncu

Zbog korupcije prije deset godina odustao od hokeja

– U Hrvatskoj je led stalno zauzet pa su treninge za djecu stavljali iza 10 sati navečer.  Zato je trener ‘Crni’ održavao treninge u sedam ujutro kako bi nam pomogao. Veći problem bio je što su se status i mjesto u ekipi zarađivali politički, a ne po kvaliteti igrača. Zato sam otišao na veslanje, požalio nam se Luka.

Međutim, danas je zadovoljan s veslima u rukama. Za taj se sport kvaliteta prikazuje isključivo u brojkama pa je teže progurati politički podobnijeg sportaša preko nekoga s većom kvalitetom. Bronca u Bugarskoj na Svjetskom prvenstvu do 23 godine potvrda mu je za trud koji ulaže na treninzima u HAVK Mladost iz Zagreba.

Izdvojeni članak

[Top sportaš] Srednjoškolac iz Medulina svjetski juniorski prvak u Kitesurfingu

Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj među 12 najboljih

Međutim, unatoč posljednjem uspjehu u Bugarskoj, kao svoj najbolji rezultat ističe četvrto mjesto na Svjetskom kupu u talijanskom gradu Varese.

– Na tom natjecanju prvi je bio Pierre Houin, pobjednik s ovogodišnjeg Svjetskog U23 prvenstva u Plovdivu, a ja sam iz finala izbacio Francesca Pegorara, koji je u Bugarskoj osvojio srebro. Osim toga, tada sam ostvario i odlično vrijeme, pohvalio se Radonić.

Luka je trenutno na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a pobjedom u svojoj grupi izborio je polufinale i ušao među 12 najboljih u disciplini ‘laki samac’. Na kraju nije uspio izboriti mjesto u borbi za medalju, ali će veslati u finalu B za plasman od 7 – 12. mjesta. Prije toga nam je odgovorio na neka osobna pitanja i otkrio svoju neostvarenu želju.

Koji su ti sportski i/ili životni uzori?

Nemam neke posebne uzore, svak ima svoje kvalitete koje mora na svoj način iskoristiti, ali evo npr. Janica i Ivica Kostelić i naravno naši veslači su mi face.

Omiljena muzika, knjiga?

Od naše glazbe Dražen Zečić, Jole i tako, a volim i starije strane izvođače i od novijih Dropkick Murphyse. Omiljena knjiga mi je Alan Ford, ako se to broji kao knjiga, a mislim da bi trebalo.

Omiljeni film? Hobi?

Nisam baš od filmova, ali evo, na primjer, Memento mi je super.

Glavni hobi mi je biciklizam. Prije je to bio street-trials biciklizam, a sada više cestovni.

Najdraži i najomraženiji predmet u školi i na faksu?

U srednjoj školi sam volio fiziku jer ju je profesorica Nada Brković odlično predavala, a povijest mi je bio najgori predmet jer ne volim učiti napamet. Priča mi je bila zanimljiva u povijesti, ali datumi, godine i slično su mi bili mrski. Na fakultetu postoje predmeti koji su dobri i koji su loši, a to najviše ovisi o profesorima, a što se tiče profesora i vodstva s moga smjera (inženjerstvo materijala), tu nemam nekih negativnih primjedbi sto se ne može reći za neke druge smjerove.

Najdraži sportski klub?

U veslačkom klubu Mladost se najbolje radi, a veslački klub Jelsa mi je drag iz sentimentalnih razloga. Iz ostalih sportova nemam neki klub koji posebno volim.

Prosjek ocjena u srednjoj školi?

Malo ispod 4,5.

Koja si godina?

Na jesen upisujem petu godinu.

Neostvarena želja?

Teško je to reći, možda živjeti na moru i baviti se jedrenjem i surfanjem.