Pretraga

Bivši FSB-ovac i jedan od ključnih Rimčevih ljudi otkrio kako su ćevapi i pivo spasili studentsku formulu

A- A+

Dulji niz godina na Fakultetu strojarstva i brodogradnje djeluje tim entuzijasta pod nazivom FSB Racing Team. Bolidima koje izrađuju, studenti sudjeluju u utrkama Formule Student, a uspjesi na tim natjecanjima ne izostaju. Malo je poznato da je priča o zagrebačkoj formuli počela prije čak 15 godina, a još manje da pokretači ovog uspješnog tima danas rade u svjetski poznatoj tvrtki Rimac Automobili, čime dokazuju da trud i rad tijekom studija nisu nimalo uzaludni.

foto: Ivan Božić|srednja.hr

Priča o zagrebačkom FSB Racing Teamu počela je prije 15 godina, u akademskoj godini 2002./2003. Kako je sve izgledalo u začecima, ispričao je za Humans of FSB jedan od osnivača, Vedran Tare, danas zaposlenik Rimac Automobila.

Izdvojeni članak

Humans of FSB otkriva posebnosti studenata strojarstva i brodogradnje

– Jedan sam od osnivača Formula Racing Teama na FSB-u. Zapravo, jeste li čuli za Miroslava Zrnčevića Mrguda, test drivera iz Rimca? Čovjek se bavi auto-moto sportom cijeli život. On je formulu student donio kao ideju, a ja sam u to vrijeme već razmišljao o nekakvoj udruzi jer su brodari i zrakoplovci imali svoja okupljanja, a strojarima je to falilo. Tako smo Darko Gržinić kao glavni konstruktor, Mrgud kao marketinški stručnjak i ja kao predsjednik udruge HSA-SF to sve skupa pokrenuli 2002./2003. Na početku nismo imali ni alat niti garažu, samo komad papira. Kucali smo od vrata do vrata i govorili: ”Ej, znate, mi bismo napravili formulu”. Neki su sigurno mislili da nismo pri zdravoj pameti, ali eto, na kraju smo ju ipak napravili. Znali smo da je najbitnije zadržati ljude na okupu pa smo iz svojih džepova kupovali pive i ćevape samo da bismo se družili i održali moral na nivou, objašnjava Tare za Humans of FSB.

Kasnije su, dodaje, došli i sponzori, što je ovom timu entuzijasta dalo dodatan vjetar u leđa, nakon čega su izradili prvi najlegendarniji bolid “Kuna”.

– Ove sam godine na faksu držao jedno predavanje, i kad sam ušao u fakultetsko predvorje dočekala me “Kuna” – prvi u nizu bolida, odmah kod ulaznih vrata Fakulteta! E, znaš kako me stisnulo oko srca u sredini kad sam ga ugledao… Ufff, dobar je to osjećaj. Pitaju me: ”Kad ste pokretali formulu, jesi li mislio da će se studenti time baviti i 15 godina poslije?” I odgovor je: Znao sam da je to što radimo nešto jako dobro i vrijedno. Mi smo bili ekipa, živjeli jedni za druge, provodili smo dane i noći u garaži te nastupali kao jedno. I mislim da smo bili uspješni jer smo prva ekipa iz Hrvatske čija je formula uspjela izdržati do kraja natjecanja, u Bruntingthorpeu. No, još je veći uspjeh od same formule to što su mnogi ostali bliski i dobri prijatelji u daljnjem privatnom i profesionalnom životu. Još sam dobar s ljudima iz Racing Teama, ali život nije lagan pa se uz posao i obitelj ne stignem družiti, a prijateljstvo se mora njegovati. Život me podario predivnom obitelji, suprugom i četvero djece, ali uz sve obaveze i nedostatak vremena prvo fasuju – prijatelji – a na to nisam ponosan, ispričao je Tare.

U Rimac Automobilima danas radi kao DMU Leader, a prije toga radio je jahte, a studentima FSB-a otkrio je s tog posla i jednu anegdotu koja ga je zamalo koštala odlaska u bolnicu. Njegovu zanimljivu priču u cijelosti možete pročitati u objavi Humans of FSB.