Pretraga

Da nije tragično, bilo bi smiješno: Osim od FPZG-a, Hrvatski studiji plagirali i s portala katoličkih teologa

A- A+

Tijekom proteklog tjedna objavili smo analizu kojom smo pokazali kako su Hrvatski studiji dobar dio svog strateškog dokumenta za znanost prepisali iz strateškog dokumenta za znanost Fakulteta političkih znanosti. Nevjerojatno, no čini se kako priča ovdje ne staje. Dio dokumenta također je prepisan, i to s portala katoličkih teologa Vjera i djela. Jedan od suradnika portala Vjera i djela i autor teksta iz kojeg se prepisivalo jest Petar Marija Radelj, ujedno i savjetnik pročelnika Hrvatskih studija. Istovremeno, o prepisivanju HS-a rektor Damir Boras i dalje šuti.

Foto: Srednja.hr

Inicijativa Studenti govore s Hrvatskih studija, jučer je na svom Facebooku objavila novi slučaj ‘prepisivačine’ u strateškom dokumentu HS-a za istraživanje i znanost. Nakon što su Hrvatski studiji prepisali desetak stranica iz strateškog dokumenta za znanost Fakulteta političkih znanosti, studenti su otkrili da se u istom HS dokumentu prepisivalo i s portala hrvatskih katoličkih teologa Vjera i djela.

U dijelu dokumenta koji se odnosi na “SWOT raščlambu” Hrvatskih studija u području znanstvenih istraživanja, odnosno SWOT analizu (op.a. uobičajena analiza kojom se ‘skeniraju’ snage, slabosti, prilike i prijetnje iz unutarnjeg i vanjskog okruženja organizacije), autori dokumenta poslužili su se, bez navođenja izvora, tekstom iz fusnote objavljenom na portalu Vjera i djela.

LIJEVO: tekst iz fusnote s portala Vjera i djela, DESNO: tekst iz Strateškog programa Hrvatskih studija | Foto: Studenti govore

Osim očigledne prepisivačine, činjenica koju je važno istaknuti jest da je Petar Marija Radelj, suradnik portala Vjera i djela, ujedno i savjetnik pročelnika HS-a Marija Grčevića za organizacijska, kadrovska i programska pitanja. Štoviše, upravo je Radelj autor teksta na Vjera i djela iz kojeg je prepisan dio o SWOT analizi.

Hrvatski studiji u profesorskim redovima imaju stručnjake za odnose s javnošću koji su mogli izraditi SWOT analizu

Izdvojeni članak

Dekanica FPZG-a oštro osudila nepoštenje i prekršaj Hrvatskih studija, traži reakciju Ministarstva i Sveučilišta

Uz to, istaknimo i kako Hrvatski studiji na 2. godini preddiplomskog studija, u sklopu studija Komunikologije, studentima nude obvezni izborni smjer Odnosa s javnošću. Naime, u sklopu temeljnih predmeta odnosa s javnošću, studenti se susreću sa SWOT, TOWS, PEST, EPISTLE analizama i u pravilu je nepojmljivo da student sa smjera Odnosa s javnošću izađe bez poznavanja barem jedne od njih.

Još više začuđuje što je Povjerenstvo koje je izrađivalo spornu Strategiju, dio oko SWOT analize prepisalo, s obzirom na to da na vlastitoj instituciji imaju stručnjake koji studente, u sklopu odnosa s javnošću, između ostalog poučavaju i SWOT analizi. Mogli su tako, primjerice, birati između profesorice Nade Zgrabljić Rotar koja je nositeljica kolegija Komunikacija u organizaciji, Darije Mateljak koja je nositeljica kolegija Odnosi s javnošću u djelatnostima ili pak profesorice Jelene Jurišić koja je nositeljica kolegija Uvod u odnose s javnošću i Tehnike odnosa s javnošću.

Privremeni pročelnik bio na čelu Povjerenstva koje je bilo zaduženo za izradu spornog dokumenta

Izdvojeni članak

Zbog prepisivanja Strategije od FPZG-a, Studentski zbor Hrvatskih studija traži razrješenje pročelnika Grčevića

Na kraju, istaknimo i sastav ‘Povjerenstva za reformu i izradbu studijskih programa Hrvatskih studija’ koje je, između ostalog, izrađivalo i uvelike prepisan Strateški program HS-a. Predsjednik Povjerenstva jest ujedno i privremeni pročelnik HS-a Mario Grčević, a članovi Lovorka Brajković, Rona Bušljeta, prorektor Sveučilišta u Zagrebu Ante Čović, Šime Demo, akademik Mislav Ježić, Mislav Kukoč, Danijel Labaš, Davor Piskač, Vanja Šimičević, Vlatka Vukelić i Mislav Žebec.

Podsjetimo, tijekom ovoga tjedna privremeni pročelnik Grčević za Jutarnji je list rekao da se na programu radilo užurbano kako bi se ispunili rokovi te kako je netko očito uzeo drugi dokument kao predložak te da je došlo do greške, referirajući se na prepisani dio iz FPZG-ova dokumenta. Svakako čudi da predsjednik Povjerenstva, ujedno i privremeni pročelnik koji je potpisao uvelike prepisani dokument, nije bio upoznat sa njegovim sadržajem.

Zbog svih zbivanja oko prepisanog dokumenta, Studentski zbog Hrvatskih studija jučer je od rektora Damira Borasa zatražio da razriješi Marija Grčevića, a svoj su zahtjev uputili i svim članicama i članovima Senata Sveučilišta. Iako smo mu tijekom tjedna uputili pitanje o novonastaloj situaciji na HS-u, rektor Boras o cijelom slučaju i dalje šuti, iako su ga na promptnu reakciju pozvale dekanica FPZG-a Lidija Kos-Stanišić te resorna ministrica Blaženka Divjak.