Pretraga

Doznajte u kojim slučajevima možete izgubiti status studenta

A- A+

Znate li u kojim slučajevima ostajete bez statusa studenta, koja su vaša prava po pitanju subvencionirane prehrana, ili, primjerice, da svaki student ima stegovnu odgovornost? Odgovori na sva ta i mnoga druga pitanja o pravima studenata mogu se doznati u najnovijoj brošuri studentske pravobraniteljice Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Duje Kovačević, srednja.hr

Nakon što je primijetila slabu informiranost i pasivnost studenata, još je 2017. studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimićizradila i objavila brošuru ‘Upoznaj svoja prava’ koja je za cilj imala informirati studente o njihovim pravima, ali i obavezama. Ta je brošura bila kratka i vrlo razumljiva, a kroz nekoliko poglavlja odgovara na najčešće postavljana pitanja studenata.

Ovih dana objavljena je nova, dopunjena i proširena verzija te brošure. U njoj studenti na tridesetak stranica mogu saznati sve o studentskom životu od prve do zadnje godine, i to neovisno o fakultetu na kojemu studiraju.

Prestanak statusa studenta

Izdvojeni članak

Nema igranja s posuđivanjem x-ice u menzi: Evo u kojim sve slučajevima gubite pravo na subvencioniranu prehranu

Nova verzija brošure ‘Upoznaj svoja prava’, između ostaloga, pojašnjava u kojim situacijama dolazi do gubitka statusa studenta. Osim završetkom i ispisom sa studija, studentski se status, navedeno je u brošuri, gubi u slučaju neupisivanja sljedeće akademske godine u propisanom roku te u slučaju da student u dvije uzastopne akademske godine nije ostvario najmanje 35 ECTS-a. Do prestanka statusa studenta dolazi i isključenjem na temelju stegovne odluke nadležnog tijela te istekom vremena dvostruko duljeg od propisanog trajanja studija (ne uračunava se razdoblje upisanog mirovanja studija).

Gubitak statusa studenta može biti uzrokovan i nepolaganjem ispita na način utvrđen Statutom Sveučilišta u Zagrebu, a koji kaže:

– Ispit se iz istog predmeta moţe polagati najviše četiri puta. Četvrti put ispit se polaţe pred ispitnim povjerenstvom. Student koji četvrti put nije poloţio ispit iz istog predmeta obvezan je u idućoj akademskoj godini ponovno upisati taj predmet. Ako student i nakon ponovljenoga upisa predmeta ne poloţi ispit na način utvrđen u stavku 1. ovoga članka (ocjenama tijekom nastave i na ispitu, op.a.), gubi pravo studiranja na tom studiju, stoji u Statutu.

Status studente, navedeno je u novoj verziji brošure ‘Upoznaj svoja prava’, može se izgubiti i u drugim slučajevima utvrđenima općim aktom fakulteta na kojemu studirate.

Brošura otkriva i kako napisati molbu ili žalbu…

Nova verzija brošure studentske pravobraniteljice Sveučilišta u Zagrebu dopunjena studentskim pravima o subvencioniranoj prehrani, pravima vezanima za studentski rad koja su utvrđena novim Zakonom o obavljanju studentskih poslova te pravima vezanima uz zdravstveno osiguranje studenata.

Uz navedeno, na kraju brošure koja se nalazi u nastavku pronaći ćete i obrazac kako napisati molbu ili žalbu koju upućujete fakultetu. Napomena: ako vam brošura nije vidljiva, potrebno je osvježiti stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download