Pretraga

Fakultet vam naplaćuje molbe i žalbe? To baš i nije u skladu sa Zakonom pa pravobraniteljica želi okončati takvu praksu

A- A+

Studentska pravobraniteljica Sveučilišta u Zagrebu, Barbara Šimić, pokrenula je novu akciju koja bi trebala stati na kraj naplati određenih dokumenata od strane fakulteta. Naime, brojni fakulteti naplaćuju molbe, žalbe i slične dopise, što, čini se, baš i nije u skladu sa Zakonom o upravnim pristojbama.

Foto i obrada: srednja.hr

Studentska pravobraniteljica u Zagrebu zamolila je sve studente koji su se našli u situaciji podnošenja molbi, žalbi ili bilo kakvih vrsta dopisa referadi ili upravi fakulteta i oni su im naplaćeni, da joj se jave.

Akcija: ‘Stop naplati dokumenata’

Izdvojeni članak

Studentska pravobraniteljica u Zagrebu o seksualnom zlostavljanju: Vjerojatno se događa, ali nitko o tome ne progovara

Svojom novom akcijom želi dokončati naplatu takvih dokumenata pa studente moli da joj putem maila ili Facebooka jave s informacijom kakva im je vrsta podneska naplaćena, kolika je bila cijena i o kojem je fakultetu riječ.

– Cijela ova nazovimo ju akcija ‘Stop naplati dokumenata’, nastala je zbog prigovora jedne studentice koja mi se javila i pitala je li opravdano da joj fakultet naplaćuje rješenje molbe za priznavanjem izbornog kolegija na drugoj sastavnici Sveučilišta u Zagrebu, a koje je u skladu s horizontalnom mobilnošću, kaže nam pravobraniteljica Barbara Šimić.

Priznaje, najprije nije znala kako reagirati i odgovoriti studentici, jer Pravilnik o studiranju ili Statut Sveučilišta to pitanje ne definiraju.

– Međutim, pronašla sam u Zakonu o upravnim pristojbama članak koji definira ovu ali i mnoge druge situacije koje su pred studente stavljene. Čl. 9. st. 2, točka 21. Zakona o upravnim pristojbama (NN, 115/16): ‘Pristojbe se ne plaćaju na sljedeće: pismena i radnje u svezi redovitim školovanjem učenika i studenata, osim pristojbi za svjedodžbu nakon završenog školovanja ili diplome’, pojašnjava Šimić.

Na Sveučilištu postoje sastavnice koje ne naplaćuju niti jedan dokument

Nakon objave na Facebook stranici Studentski pravobranitelj Sveučilišta u Zagrebu, kaže, akcija je među studentima odjeknula dosta dobro – uključili su se te joj javljaju svoja negativna iskustva o naplaćivanju dokumenata.

Izdvojeni članak

Prekršena su vam studentska prava? Sveučilišni zbor u Zagrebu odlučio tko će vas štititi i braniti u narednoj godini

– Također, dopis je upućen svim predsjednicima studentskih zborova sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da mi dostave tražene podatke. Koliko za sada vidim, prosječne molbe koje se upućuju prodekanu ili dekanu otprilike koštaju 30-ak kuna. Ali spominju se i iznosi od 100 i više kuna. Čitajući ovu zakonsku normu, trebalo bi se ukinuti naplaćivanje svih pristojbi osim izdavanja diplome prvostupnika i magistra, a kakvo će biti tumačenje pravne službe Sveučilišta, o tome ne mogu govoriti, ističe Šimić.

Napominje, postoje i sastavnice na kojima se ne naplaćuje niti jedan dokument, što joj je drago čuti.

– Nakon što prikupim sve podatke koji su mi potrebni, obratit ću se izravno Sveučilištu sa svim konkretnim podacima i tražiti da se plaćanje pristojbi ukine u što većoj mjeri na svim sastavnicama Sveučilišta u Zagrebu, poručuje Šimić.