Pretraga

Gradonačelnik Vukovara ne želi sufinancirati prijevoz studentima da od njih ne napravi invalide

A- A+

Grad Vukovar u novoj akademskoj godini neće subvencionirati prijevoz studenata, što će sigurno izazvati socijalne potrese. Naime, veliki broj njih studira u Osijeku, do kojeg mjesečni pokaz iznosi više oko 1.200 kuna, što je malo kome jednostavno izdvojiti, a da ne govorimo osiromašenim obiteljima u ovom razorenom gradu. No, kao da ova odluka nije dovoljno strašna, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava obrazloženjem ju je učinio još strašnijom. On je naime naglasio kako je ukinuo subvenciju prijevoza studentima, jer od mladih ljudi ne želi raditi invalide.

Screenshot: Dnevnik.hr

Na tu njegovu izjavu nijemi nisu mogli ostati ni u HNS-u, koji je na državnoj razini partner Penavinom HDZ-u, te su oštro osudili ovu njegovu skandaloznu izjavu.

– Ta izjava još je skandaloznija tim više jer će studenti i njihovi roditelji morati iz svog tankog kućnog budžeta izdvojiti čak tisuću kuna više, dok si je gradski odjel koji je ukinuo subvencije, rebalansom proračuna povećao plaće, priopćio je u nedjelju HNS.

Gradonačelniče Penava pravite li od svojih zaposlenika invalide?

Izdvojeni članak

Zar vam ništa nije sveto? Grad Vukovar studentima ukinuo subvencioniranje prijevoza

Inače, Vukovar kaska za ostatkom Hrvatske u mnogim kategorijama. Između ostaloga zaposleno je manje od četvrtine ukupnog stanovništva, a imaju i jedan od najmanjih udjela studenata u mladom stanovništvu.

Primjerice u Osijeku, koji je Vukovaru najbliži sveučilišni grad, studira 70 posto mladih od 20 do 25 godina, a državni prosjek je 65%. U Vukovaru pak studira tek nešto više od 50% mladih od 20 do 25 godina.

I umjesto da se taj udjel nastoji povećati, odluka o ukidanju subvencija za prijevoz upravo je suprotnog predznaka, budući da bi povećanje troškova prijevoza od oko 1.000 kuna moglo dijelu studenata onemogućiti daljnje školovanje.

Nekoliko redaka iznad smo naglasili kako Vukovar kaska za ostatkom Hrvatske u nizu kategorija. No, u nekima su među rekorderima. Primjerice po kriteriju materijalnih rashoda po zaposlenom u jedinici lokalne samouprave. Kako danas piše Jutarnji list, u 2015. godini se u Vukovaru po svakom zaposlenom trošilo 610.000 kuna.

Ipak rebalansom proračuna gradonačelnik Penava i ostali vukovarski nositelji vlasti nisu odlučili uštedjeti, smanjivanjem određenih materijalnih prava zaposlenicima, budući da su po takvim rashodima među vodećima u državi. Štoviše, u odjelu koji je ukinuo subvencije za prijevoz, rebalansom su povećane plaće.

Pa se gradonačelniče Penava nameće pitanje prave li se invalidi od zaposlenika u vašem gradu, budući da im rastu materijalna prava, dok se istovremeno socijalno ugroženim skupinama dokidaju?!

Biljana Gaća: Kako je Fond pomagao gradonačelniku neka tako on nastavi pomogati naše studente

Izdvojeni članak

Predsjednice recite ‘svojima’ u Vukovaru da je naša snaga u mladima i vjeri u budućnost

U svoj ovoj priči oko ukidanja subvencija za prijevoz, koja je bila hladan tuš vukovarskim studentima, Dnevnik.hr je iskopao da je i sam gradonačelnik Ivan Penava primao novčani poticaj za troškove studiranja.

Zbilja začuđujući podatak, pogotovo jer ga je kako vidimo senzibilnost za studente brzo napustila.

– Drago mi je da je Gradonačelnik primao naknadu troškova školarine za postdiplomski studij od Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara jer je to dobar pokazatelj kako je važno i potrebno ulagati u obrazovanje. Tu sad ostaje jedino pitanje je li Gradonačelnik ispunio ugovorne obveze i završio svoj postdiplomski studij na vrijeme, a ako nije, je li vratio dobivenu školarinu, što je prema Pravilniku o uvjetima i kriterijima dodjeljivanja prava na naknadu troškova školarine za postdiplomski studij, dužan učiniti. I baš kao što je njemu Fond pomogao, neka i on nastavi pomagati naše studente i studentice ne samo kroz stipendije, nego i sufinanciranje prijevoza jer to su stečena prava koja studenti i studentice uživaju u gradu Vukovaru već 7 godina, komentirala nam je Biljana Gaća, predsjednica Foruma mladih SDP-a, inače i rođena Vukovarka.

Baš Forum mladih SDP-a odnosno njegovo vukovarsko krilo, u subotu je organiziralo prosvjed protiv ukidanja subvencija za prijevoz. No, na tome kažu neće stati borba protiv smanjivanja studentskih prava u Vukovaru.

– Gradonačelnik Ivan Penava je ovom sramotnom odlukom o prestanku sufinanciranja gradskog i međugradskog prijevoza za studente i studentice iz Vukovara stavio Vukovar ponovno u kontekst „grada slučaja“ i nažalost tim potezom doveo u pitanje nastavak obrazovanja nekih od studenata i studentica koji su težeg socijalnog i financijskog stanja. I ovim putem ga molimo da još jednom razmisli i kao što je jučer za HRT rekao, preraspodijeli sredstva te shvati da ulaganje u mlade i studente/studentice mora biti prioritet. Mi ćemo se nastaviti zalagati za održavanje stečenih prava i poticaja za naše mlade i ulaganje u sve razine obrazovanja, naglasila je na kraju Biljana Gaća.