Pretraga

Iz Ministarstva obrazovanja otkrili kada će objaviti natječaj za državnu stipendiju

A- A+

Nova akademska godina već je krenula, a njome i tekući troškovi za studente i njihove roditelje. No, po već ustaljenom hrvatskom običaju, nije ih na računima dočekala i državna stipendija. Naime, natječaj za njenu dodjelu raspisuje se tek nakon što akademska godina krene, a Ministarstvo obrazovanja otkrilo je kada će biti raspisan ovogodišnji natječaj.

Foto: Martina Gelenčir|srednja.hr

Baš kao što studenti nerijetko čekaju posljednji tren za pripremu ispita, tako je i ove godine Ministarstvo odlučilo pričekati posljednji dan propisan Pravilnikom za raspisivanje natječaja za državnu stipendiju.

Izdvojeni članak

Ministarstvo dopunilo ljestvicu fakulteta čiji studenti mogu ostvariti pravo na STEM stipendiju

– Sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskoga statusa (NN 83/18) javni natječaj za dodjelu državnih stipendija bit će objavljen na službenim stranicama Ministarstva znanosti i obrazovanja u ponedjeljak 15. listopada 2018. godine, kažu nam iz Ministarstva.

I ove godine bit će dodijeljeno 10.000 državnih stipendija ove vrste, a sam natječaj, pojasnili su iz MZO-a putem službene Facebook stranice Državne socio-ekonomske stipendije, bit će otvoren tri tjedna.

Državne socio-ekonomske stipendije dodjeljuju se u tri kategorije – D1) djeci osoba poginulih, nestalih i umrlih pod okolnostima iz Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata, zatim E) studentima slabijeg socio-ekonomskog statusa te kategoriji P) studentima s invaliditetom i studentima pod skrbništvom. Prema Pravilniku Ministarstva, stipendija se dodjeljuje za najmanje devet mjeseci akademske godine, a iznosi 1.200 kuna mjesečno.

Podsjetimo za kraj, uz ovu se stipendiju dodjeljuje i državna stipendija za studente čiji se studij nalazi u STEM područjima znanosti. Dodjeljuje se 3.400 stipendija u godišnjem iznosu od 10.800 kuna. Danas je objavljen popis studija čiji studenti mogu konkurirati za STEM stipendije, a pronaći ga možete ovdje.