Pretraga

Od jeseni po 10.000 kuna dobivaju slavonski studenti ovih nepopularnih smjerova

A- A+

Na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku u utorak je otvorena 4. poljoprivredna konferencija Slavonika. Na njoj je gostovao i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je najavio stipendije od 10.000 kuna za studente viših godina poljoprivrednih smjerova.

Foto: Srednja.hr

Ministarstvo poljoprivrede će od ove jeseni sa 10.000 kuna godišnje financirati stipendije svim redovnim studentima koji upišu višu godinu (od druge do pete) bilo kojeg poljoprivrednog smjera na fakultetima u slavonskim županijama. To je jučer najavio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji se susreo sa studentima Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku.

Izdvojeni članak

Studenti nastavu slušaju u jaknama: Vani minusi i snijeg, a grijanja na fakultetu – nema

– Sa studentima sam razgovarao o smjeru u kojem ide naša poljoprivreda i je li u skladu s njihovim potrebama. Pozvao sam ih da se i dalje trude i svojim znanjem doprinesu razvoju hrvatske poljoprivrede. Nagradit ćemo njihovo znanje i trud, pa će Ministarstvo poljoprivrede od ove jeseni sa 10.000 kuna financirati sve stipendije redovnih studenata poljoprivrednih smjerova u Slavoniji koji upišu višu godinu. I to je dio Projekta Slavonija – velikog i važnog projekta koji neće ostati samo na papiru, kazao je u utorak Tolušić.

Inače, tema ovogodišnje konferencije Slavonika nekako je i išla u smjeru pomlađivanja poljoprivrede i njenih perspektiva.

– Osobno me veseli interes studenata za ove teme i za razgovor o budućnosti. Kažu da su mladi kritična i zahtjevna publika, ali upravo to i tražimo. Takva energija treba biti pokretač svima nama koji smo na pozicijama donošenja odluka koje će se odraziti na ove generacije koje dolaze. Njima smo odgovorni i njihov sud i mišljenje je važno, zaključuje Tolušić.

Inače, najvećem fakultetu te vrste u Slavoniji, Fakultetu agrobiotehničkih znanosti, popularnost među maturantima strmoglavo pada. Kako piše portal Agroklub.hr, kvota za upise u ovu godinu iznosila je 444 mjesta, a upisano je svega 196 studenata, što bi značilo da nije popunjena niti polovica mjesta.