Pretraga

Jubilarni Kongres studenata prava: Deseta obljetnica posvećena je jednom od najvažnijih dokumenata na svijetu

A- A+

Studenti prava u listopadu održavaju svoj okrugli deseti Kongres. Organizira ga Udruga Pravnik, a kao i svake godine, cilj je studentima približiti znanja i vještine koje nisu sadržane u redovitom kurikulumu pravnog obrazovanja. Kongres nije rezerviran samo za pravnike, već je otvoren za sve studente Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: Udruga Pravnik

Deseti, jubilarni Kongres studenata prava pod nazivom „70 godina Opće deklaracije o ljudskim pravima“
održat će se od 17. do 19. listopada. Tradicionalno ga organizira Udruga Pravnik uz ovogodišnju suradnju s Katedrom za međunarodno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Studenti u sudnici: Budući pravnici odmjeravali sudačka znanja

Opća deklaracija neosporno predstavlja veliku prekretnicu u pogledu zaštite ljudskih prava na globalnoj razini, pa će upravo zbog toga Kongres studenata prava biti posvećen 70. godišnjici donošenja ovog važnog dokumenta.

Sveučilište u Zagrebu je 2009. godine prepoznalo vrijednost i značaj Kongresa te je organizatore nagradilo posebnom rektorovom nagradom

U tri dana trajanja Kongresa govorit će se o širokom spektru tema kroz povijesni prikaz nastanka Opće deklaracije, međunarodne organizacije i organe koji su ključni u njezinoj provedbi, globalne te regionalne dokumente koji služe njezinoj realizaciji te praksu sudova i tijela nadležnih za zaštitu ljudskih prava, kako na globalnoj tako i na nacionalnoj razini.

Organizatori u priopćenju ističu da je cilj promotriti zaštitu ljudskih prava kroz prizmu Opće deklaracije o ljudskim pravima, problematizirati dohvat zaštite odnosnih prava te sagledati globalne, regionalne i nacionalne aspekte zaštite ljudskih prava.

I ove će godine pokroviteljica Kongresa studenata prava biti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kongres studenata prava prvi je put održan 2009. godine kao studentska inicijativa Udruge Pravnik u želji da se studentima približe znanja i vještine koje nisu sadržane u redovitom kurikulumu pravnog obrazovanja. Kongres je prvenstveno bio namijenjen studentima prava, ali je zbog interdisciplinarnog karaktera suvremenih pravno-političkih dilema otvoren i za studente drugih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Također, redovito je posjećen i od strane studenata prava iz susjednih zemalja što mu daje i međunarodni karakter.

Za više informacija pratite Facebook stranicu Kongresa na kojoj će biti objavljene sve informacije.