Pretraga

Legalni ilegalci: Doznajte kako do mjesta u studentskom domu koje ćete plaćati upola manje

A- A+

Živjeti u studentskom domu možete i za upola manju stanarinu, ako znate kako i imate s kim. U zagrebačkim studentskim domovima postoji mogućnost življenja kao legalni ilegalac. Svi za njih znaju, navedeni su u cjeniku domova, ali nigdje ne piše tko su točno legalni ilegalci ili kako se može postati legalni ilegalac.

foto: srednja.hr

U cjeniku zagrebačkih studentskih domova je svake godine pri dnu navedena informacija o cijeni koju plaćaju oni koji žive kao legalni ilegalci. Stanarina za legalne ilegalce iznosi 50% od pune cijene za kategoriju smještaja koju koristi, a ne radi se o beneficijama zbog socijalnih prilika ili o rupi u zakonu, već o opciji koju imaju zapravo svaki student ili studentica.

Kako se postaje legalnim ilegalcem, pojasnio nam je upravitelj Poslovnice za smještaj studenata, Vlado Levak:

Izdvojeni članak

Ministarstvo upozorava: Kazna za kupoprodaju studentskih domova je do pet godina zatvora

– Dva studenta/ice koji su smješteni u istoj sobi mogu dogovorno prihvatiti treću osobu na stanovanje u svoju sobu. Cimeri se javljaju Upravi studetskog naselja te daju izjavu da žele primiti trećega, a uprava studentskog naselja daje suglasnot ukoliko za to postoje uvjeti, rekao nam je Levak.

Radi se o tome da je legalni ilegalac onda treća osoba u inače dvokrevetnoj sobi, zbog čega i plaća upola manju stanarinu. Tko će na sebe preuzeti brigu o organizaciji dodatnog ležaja ovisi o kojem se domu radi, o vrsti sobe i o dogovoru samih studenata, pojasnio je Levak.

Prošle je akademske godine bilo oko 50 studenata/ica koji su živjeli kao legalni ilegalci, a ukoliko znate dvije osobe koje će dijeliti sobu u nekom studentskom domu, nije loše provjeriti žele li skučeni prostor dijeliti s još nekim. Prostorno nije baš ekonomično, ali će vam džep biti zahvalan.