Pretraga

Literatura vs. skripte: Provjerili smo kako se studenti pripremaju za ispite

A- A+

Vrijeme je ispitnih rokova na fakultetima što znači da su studenti zabijenih glava u knjigama, okruženi raznobojnim markerima i jedva čekaju samo da sve to skupa završi. Mi smo odlučili provjeriti koliko studenata ustvari uopće uči iz knjiga, to jest, iz službene literature, a koliko ih se okreće dobrim starim skriptama u potrazi za znanjem.

foto: Pixabay

Studenti nekoliko različitih zagrebačkih fakulteta otkrili su nam koriste li literaturu ili skripte kada se pripremaju za ispite. Na temelju njihovih odgovora možemo zaključiti da skripte nisu potpuno preuzele ulogu službene literature, a mnogi studenti i sami pišu skripte iz kojih potom uče.

Izdvojeni članak

Ispitni rokovi pred vratima, a rezervirana mjesta za učenje u NSK zjape prazna

Dok je nekim studentima skripta sasvim dovoljna ne samo za prolaz, već i za visoku ocjenu, drugi se s time ne slažu i smatraju da je literatura puno bolje napisana i da se iz nje lakše uči i shvaća gradivo. Naravno, sve ovisi o kvaliteti postojećih skripti.
U nastavku donosimo odgovore studenata s osam različitih fakulteta.

Pravni fakultet – student

Učim isključivo iz  skripte. Literaturu sam zadnji put kristio na drugoj godini. Skripte uglavnom nabavljam na faksomatu, već se zna koje su skripte “službena literatura” jer su jako kvalitetno napisane. Ja sam pisao jednu skriptu za Rimsko pravo, ali nikad je nisam prepisao iz bilježnice u digitalni oblik.

Mislim da izvor učenja ne utječe na znanje jer su zapravo skripte velikim dijelom prepisane od riječi do riječi iz literature, ali su bolje formatirane što je lakše za snalaženje, a i za motivaciju na učenje.

Fakultet strojarstva i brodogradnje – studentica

Dosta predmeta sam učila po skriptama, ali to su većinom predmeti s prve godine za koje postoji dosta napisanih skripti. Te skripte sam pronalazila u kopiraoni blizu faksa. Za predmete s viših godina nema toliko skripti pa sam učila iz dostupne literature i bilješki s predavanja. Neke skripte sam i sama pisala.

Izdvojeni članak

Facebook i Instagram uveli nove opcije: Idealne su za osobe koje društvene mreže ometaju tijekom učenja

Iz literature sam krenula učiti na drugoj godini jer je postala nužna za učenje s obzirom da je gradivo preopsežno i zahtjevno da bi se pokrilo samo sa skriptom.

Mislim da je najbolji izvor za učenje bilježnica s predavanja uz dodatno korištenje literature. Često skripta nije dovoljna za prolaz i dosta ih ima kriva rješenja i postupke, tako da mislim da skripta može služiti kao nekakva baza na koju onda nadograđujemo znanje korištenjem literature.

Rudarsko-geološko-naftni fakultet, geologija – studentica

Uglavnom učim iz literature pošto skripte baš i nemamo. Doduše, prečesto nemamo niti knjigu, već samo ppt prezentacije, pa kad imam ijedno od toga sam presretna. Ako skripta postoji, nađem je u kopiraoni, no često ih radim sama. Na prvoj i drugoj godini su se jedino mogle naći dobre skripte, ali od tad više ne.

Mislim da izvor učenja jako utječe na to koliko brzo, lako i kvalitetno ću usvojiti znanje. Smatram da je jednostavnije pisana i studentima razumljiva literatura najbolja, iza toga slijede skripte (bilo pisano od profesora ili studenata),a tek na kraju slijede ppt prezentacije koje su čisti gubitak vremena s obzirom na to da studenti uglavnom troše vrijeme na njihovo prepisivanje ili pak papir i novac na printanje. Ove godine imam i slučaj kad mi je literatura “usmena predaja”. To je definitivno najgora stvar.

Građevinski fakultet – studentica

Podjednako učim i iz skripti i iz literature, sve ovisi o kojem se kolegiju radi. Ako učim iz skripti učim iz svojih jer pišem ono što čujem na predavanjima. Lakše mi je učiti iz vlastitih bilješki jer se često u literaturi nalaze nepotrebne informacije, a po svojoj bilježnici točno znam što učim.

Fakultet političkih znanosti, novinarstvo – studentica

Najčešće učim iz skripti jer nemam vremena za literaturu. Tijekom semestra radim na seminarskim obavezama, a ako se nađe kakav posao, pa još i društvo, literatura ostaje u ladici. Osim toga, skripte su uglavnom dovoljno dobre pa nema potrebe za čitanjem originala koji su uglavnom na engleskom. A ako nema skripte, onda se dogovorim s kolegama i sami napravimo svoju i kasnije ju ostavimo budućim generacijama.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Kako učiti manje, a postizati bolje rezultate otkriva profesor psihologije

Medicinski fakultet – studentica

Učim i iz skripte i iz literature. Malo je zeznuto jer ovisi od predmeta do predmeta i o kvaliteti skripte ili o kvaliteti knjige, i o potrebama za ispit. Nije teško doći do skripti jer moj fakultet ima forum isključivo za medicinare na kojem su uploadani svi potrebni materijali za učenje.

Razlika između literature i skripte je što u knjizi mogu lakše dobiti širu sliku i to mi omogućava da prilikom ispitivanja ispričam priču. U skriptama su često nanizane informacije koje teže učim i tad mi nedostaje mogućnost opuštenog slaganja rečenica.

Zdravstveno veleučilište Zagreb – studentica

Najčešće učim iz literature, ali ipak je bilo par predmeta koje sam učila iz skripti. Imala sam jako malo problema s nabavljanjem skripti ili literature pošto smo svi na fakultetu sve dijelili, tako da bih vrlo brzo došla do potrebnih materijala. Međutim materijale koji su nam nedostajali bi potražili u knjižnici, samo je jedini problem bio što su tamo imali sve u samo dva ili tri primjerka. Zato je najčešće jedna osoba posudila literaturu, sebi to kopirala i proslijedila ostalima da kopiraju.

Skripte je bilo najlakše nabaviti pošto su ti uvijek svi htjeli pomoći da što prije prođeš neki ispit. Ja bih rekla da nema neke velike razlike u učenju. Mislim da je najbolje oboje uvrstiti u svoje učenje. Skipte su napisane tako da ti je sve bitno već istaknuto, a literatura ti je bitna za neke sitnice. Nekada bih učila iz skripte i dobila bolju ocjenu nego kada bih učila iz literuture, a nekada obrnuto. 

Stomatološi fakultet – student

Moje mišljenje je da se u početku treba učiti iz literature zbog kolegija koji to zahtijevaju, a kasnije na višim godinama se iz literature uči zbog sebe jer to je nešto sto ti može u radu pomoći, a ne pri dobivanju ocijene. Idealna opcija je pročitati jednom literaturu, a onda sve po skripti to posložiti i onda u svojoj glavi po nekim primjerima vidjeti kako bi se postupilo jer stomatologija nije kao ekonomija da moraš znati točno kako što napraviti ,nego trebaš ovisno o situaciji izabrati najbolji mogući tretman.

Anketa

U potrazi za odgovorom na pitanje Kako se pripremate za ispite? okrenuli smo se i našim mnogobrojnim pratiteljima na Instagramu. Na Instastory smo stavili anketu sponuđenim odgovorima skripta i literatura. Velika većina onih koji su glasali odgovorila je da uče iz skripti (68 posto), a njih 32 posto odgovorilo je da uče iz literature. U anketi je sudjelovalo 2.663 naših pratitelja.

Uz to, pokrenuli smo i novu anketu na portalu u kojoj vas pitamo isto pitanje.