Pretraga

Mijenja se Pravilnik za dodjelu državne stipendije: Studenti ostaju bez novca ako u roku od 7 dana ne prihvate uvjete stipendiranja

A- A+

Osim Pravilnika za dodjelu STEM stipendija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja mijenja i Pravilnik o ostvarivanju prava na državne socio-ekonomskih stipendije, čiji se Nacrt trenutno nalazi na javnoj raspravi na portalu e-Savjetovanja. U odnosu na onaj prošlogodišnji koji potpisuje bivši ministar Pavo Barišić, izmjena nema previše. Ona najvažnija je da će rok za prihvaćanje uvjeta stipendiranja od sada striktno biti propisan i samim Pravilnikom, što do sada nije bio slučaj.

Foto: Srednja.hr

Rok za prihvaćanje uvjeta stipendiranja u Sustavu državnih stipendija do sada nije bio striktno propisan Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socio-ekonomskog statusa. Običaj je bio da Ministarstvo taj rok objavljuje samo u tekstu uz rezultate natječaja, što bi značilo da je, ovisno o akademskoj godini, bio podložen izmjenama. To se od sada mijenja i sedmodnevni rok za obavljanje te važne radnje uvodi se i u sam Pravilnik, čiji se Nacrt trenutno nalazi na javnoj raspravi.

Za one koji ovaj rok ne ispoštuju, stroga je i kazna.

– Ako student u roku navedenom u stavku 4. ovog članka ne prihvati Uvjete stipendiranja, smatrat će se da student ne prihvaća stipendiju te će se obavijest o ostvarivanju prava na državnu stipendije poslati prvome sljedećem studentu na rang-listi do ispunjenja kvote, stoji u Nacrtu prijedloga Pravilnika.

Usporedba starog i Prijedloga novog Pravilnika

550 bodova studentima roditeljima čije je dijete preminulo

Izdvojeni članak

Javna rasprava o ovom pravilniku zainteresirat će mnogobrojne studente koji žele državnu stipendiju, uključite se u nju

Novi Nacrt predlaže i izmjenu formulacije ‘studenti bez odgovarajuće roditeljske skrbi’ te bi pravo na socio-ekonomske stipendije u P kategoriji od sada trebali imati ‘studenti s invaliditetom i studenti koji su pod skrbništvom ili su kao djeca bili pod skrbništvom ili im je priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja ili im je kao djeci bilo priznato pravo na socijalnu uslugu smještaja na temelju propisa iz područja socijalne skrbi, koji su upisani na poslijediplomske sveučilišne studije.’

Jedna od nekoliko izmjena tiče se studenata branitelja i studenata djece hrvatskih branitelja. Njima se je u natječaju do sada priznavalo 200 bodova, a po novome će se onim studentima čija su oba roditelja branitelji priznavati ukupno 400 bodova.

Osim ove, novost u bodovanju je i ta da će, ako se Pravilnik usvoji u postojećem obliku, 550 bodova na natječaju moći ostvariti i studenti koji su roditelji, a čije je dijete preminulo.

Predlaže se povećanje kvote za studente koji imaju prebivalište izvan RH

Nacrt Pravilnika na javnoj je raspravi od 9. srpnja, a na njegov je tekst do sada pristiglo svega par komentara. Alojzije Brkić ne slaže se kako bi kvota za studente koji imaju prebivalište izvan RH i trebala iznositi 5% ukupnoga broja stipendija koje se dodjeljuju. Podsjetimo, tu je izmjenu u Pravilnik još prošle godine uveo bivši ministar Barišić, a i tada su brojni smatrali kako je to nedovoljan broj stipendija.

Izdvojeni članak
stipendije

Bivši student FER-a mora vratiti 81.000 kuna stipendije jer nije ispoštovao važan uvjet iz ugovora kojeg je popisao

 Članak 12., točka 2 koji je u Pravilnik unio bivši ministar Barišić smatram nepravednim i zakidanjem prava, jer smatram da nije dopustivo da se pravi razlika studenata istog socio-ekonomskog stajališta na osnovu prijavljenog prebivališta (posebno jer svi mi imamo hrvatsko državljanstvo i sukladno tome ostvarujemo prava kao i svi ostali hrvatski građani). Nejasno mi je kako osoba s 1.800 bodova s prebivalištem u BiH (i koja je zbog tolikog broja bodova očito u lošem materijalnom stanju) treba strahovati hoće li dobiti stipendiju, koju studenti iz RH dobiju s 3-4 puta većim primanjem po članu kućanstva. To je direktni udarac na mlade ljude koji su došli u RH obrazovati se i pridonositi društvu. Ovakav nepravedan i ponižavajući odnos prema njima mogao bi rezultirati da se i oni odsele u države gdje mogu ostvariti svoja prava, piše Brkić.

Apelira svojim komentarom da se članak ukine ili povisi granica na 10%, jer smatra kako je broj prijavljenih koje ova odredba pogađa ionako nizak. Predlaže i da studenti iz BiH na natječaju uz dokumente iz Porezne ispostave, dostavljaju i potvrde za (ne)isplaćenu mirovinu za zavoda PIO/MIO.

– Time bi se dobio uvid u pravo imovinsko stanje kandidata iz BIH i “zatvorila usta” onima koji ovaj članak pravdaju time da u BiH obitelji imaju veća primanja jer sva primanja nisu upisana na dokumentima iz Porezne uprave, predlaže Brkić.

‘Smatram da je rok od 60 dana za objavu rang-lista predugačak’

Izdvojeni članak
stipendije

Grad tužio 28 studenata jer su dobili stipendije, a nisu završili fakultete

Uz ovu izmjenu, predlaže i da Povjerenstvo koje utvrđuje dobitnike stipendije rang ljestvice poretka ne objavljuje u postojećem roku od 60 dana od završetka natječaja, već da se taj rok smanji na 30 dana od završetka natječaja.

Smatram da je rok od 60 dana za objavu rang-lista predugačak, prijave su elektroničke, a preko sustava e-Matice, e-Porezne, e-MUP-a i ISSP povlači se većina podataka. Obrada podataka je pretpostavljam automatizirana, barem za prijave koje su poslane isključivo elektronski bez dodataka, stoga predlažem rok od 30 dana, zaključuje Brkić.

Napomenimo za kraj kako je rasprava otvorena sve do 8. kolovoza 2018., do kada studenti i ostala zainteresirana javnost može davati prijedloge za izmjenu Nacrta prijedloga Pravilnika o dodijeli državnih socio-ekonomskih stipendija. Objava izvješća o provedenoj javnoj raspravi očekuje se 8. listopada, svega tjedan dana prije propisanog datuma za raspisivanje natječaja.

U ovim trenucima u tjeku je i javna rasprava oko Nacrta Pravilnika za dodjelu STEM stipendija, o čemu više možete čitati na ovoj poveznici.