Pretraga

Ministarstvo odlučilo koliko će STEM stipendija dodijeliti u ovoj godini: Studenti koji ju dobivaju imaju minimalna zaduženja

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je donijelo Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2018./2019. u kojoj se iščitava da će ju ponovno primati 3.400 studenata. Za razliku od većine drugih stipendija, za koje studenti apliciraju, u slučaju ovih stipendija, sustav je potpuno automatiziran.

Stoga sve što student treba napraviti je uz nekoliko klikova prihvatiti Uvjete stipendiranja.

Izdvojeni članak

MZO pokleknuo i nanovo ispravio Pravilnik o STEM stipendijama: Od danas, bez diskriminacije

– Postupak dodjeljivanja državnih stipendija u STEM područjima znanosti u potpunosti je automatiziran u skladu sa zahtjevima eGovernmenta. Ministarstvo znanosti i obrazovanja na temelju podataka koje posjeduju javne ustanove, te u skladu s kriterijima i uvjetima za dodjelu stipendija u STEM područjima, prepoznaje studente koji imaju pravo na ovaj vid potpore te ih automatski, putem elektroničke pošte na adresu u sustavu AAI@EduHr, obavještava da oni svoje pravo mogu ostvariti. Studenti pravo na dodjelu državne stipendije stječu nakon prihvaćanja Uvjeta stipendiranja. Prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja ugovora kojim se reguliraju prava i obveze Ministarstva i studenta. Novčani iznos državne stipendije isplaćuje se na žiro-račun korisnika stipendije, stoji u objašnjenju na stranicama MZO-a.

STEM stipendije se prema prethodno spomenutoj Odluci dodjeljuju za razdoblje od listopada 2018. do lipnja 2019. godine.

Inače, studijskim programima u STEM područjima znanosti smatraju se studijski programi u biotehničkom, tehničkom, biomedicinskom i prirodnom području znanosti te studijski programi kojima se stječe akademski odnosno stručni naziv prvostupnik informatike, poslovne informatike, informacijskih znanosti i informatologije.