Pretraga

Ministrica ‘zeza’ Borasa i Čovića oko Hrvatskih studija, a oglasio se i Vilim Ribić o mračnom vilajetu

A- A+

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak vratila je na doradu i dodatno razmatranje  akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje, vezanu za davanje dopusnice za daljnji rad Hrvatskih studija. Učinila je to jer Agencija u već danoj preporuci nije uzela u obzir (ne)zakonitost pravnog statusa Hrvatskih studija. Ministrica u ovom postupku puno očekuje od AZVO-a, dok istovremeno s pokrenutim upravnim nadzorom oko HS-a nije učinila ništa. O svemu se danas oglasio i Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti koji potez ministrice vidi kao nužno inzistiranje na zakonitosti te dosljednosti i odgovornosti u postupanju Agencije.

Studenti Hrvatskih studija | Foto: Marko Matijević

Prije nešto više od dva tjedna, Sveučilište u Zagrebu priopćilo je da su Hrvatski studiji dobili pozitivnu Akreditacijsku preporuku Agencije za znanost i visoko obrazovanje. AZVO je u preporuci utvrdila da su uočeni nedostaci otprije tri i pol godine uklonjeni, čime je Agencija dala preporuku resornoj ministrici da Hrvatskim studijima izda potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti znanosti i visokoga obrazovanja.

Divjak poziva AZVO da uzme u obzir zakonitost pravnog statusa Hrvatskih studija

U zaključnim napomenama svoje Akreditacijske preporuke HS-a, Agencija za znanost i visoko obrazovanje istaknula je “kako reakreditacijski postupak nije postupak u okviru kojeg se rješava eventualno pitanje zakonitosti, odnosno nezakonitosti pravnog statusa i položaja Sveučilišta u Zagrebu Hrvatskih studija unutar Sveučilišta u Zagrebu, već to pitanje treba rješavati u drugim postupcima“.

Izdvojeni članak

Sada je Blaženka na potezu: Hrvatski studiji dobili zeleno svjetlo za nastavak rada, navodno su uklonili baš sve nedostatke

Upravo ovaj dio Akreditacijske preporuke očito je bio sporan resornoj ministrici Divjak. HRT je jučer izvijestio da je Divjak AZVO-u vratila Akreditacijsku preporuku HS-a na doradu i dodatno razmatranje. Izvori iz Ministarstva HRT-u su rekli kako ministrica smatra da Agencija u već danoj preporuci nije uzela u obzir zakonitost pravnog statusa Hrvatskih studija, nego se Akreditacijski savjet Agencije poziva na autonomiju sveučilišta vezanu uz unutarnje ustrojstvo.

– Ministrica to smatra nespornim, međutim, odjel Hrvatskih studija mora biti u skladu s člankom 64. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, što je ključno, a nije bilo razmatrano u preporuci, javio je HRT.

Upravni nadzor nad promjenom pravnog statusa pokrenut, a potom propao u zemlju

Postupak reakreditacije odvija se prema Pravilniku o uvjetima za izdavanje dopusnice za obavljanje znanstvene djelatnosti, uvjetima za reakreditaciju znanstveni organizacija i sadržaju dopusnice. Taj je pravilnik donešen na temelju Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju, dok taj zakon kao i svi ostali iz ovoga resora, nužno moraju proizlaziti iz temeljnog Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju. Tom analogijom, AZVO bi u postupku reakreditacije trebao voditi računa o ispoštovanim nužnim zakonskim preduvjetima kako bi dalo preporuku za izdavanje dopusnice.

Izdvojeni članak

Ministarstvo mudro šuti oko dokumentacije: Upravni nadzor promjene statusa Hrvatskih studija još uvijek stoji na mjestu

Pravni status HS-a u svemu je ovome kamen spoticanja, s obzirom na to da su Studiji u siječnju prošle godine odlukom Senata Sveučilišta u Zagrebu iz sveučilišnog centra pretvoreni u sveučilišni odjel. No, zakonska definicija sveučilišnog odjela ne poklapa se s tadašnjim (i sadašnjim) brojem znanstvenih polja na HS-u, pa mnogi dovode u pitanje zakonitost promjene pravnog statusa Hrvatskih studija.

Spomenimo i kako je ministrica dolaskom na funkciju pokrenula upravni nadzor nad promjenom pravnog statusa Hrvatskih studija, no s tim upravnim nadzorom kasnije nije napravila ništa.

Vilim Ribić o mračnom vilajetu

O svemu se danas oglasio i Vilim Ribić, predsjednik Velikog vijeća Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. U samo sebi svojstvenom stilu, Ribić kaže kako sada očekuje da Sveučilište u Zagrebu tuži Ministarstvo za uvredu, jer i ono tvrdi da su Hrvatski studiji nezakonito ustrojeni i jer ministrica vraća Akreditacijsku preporuku i ne daje dopusnicu HS-u samo tako.

Izdvojeni članak

Sindikat oštro o gubitku spora s Hrvatskim studijima: ‘Presuda je pravno neosnovana i opasan presedan u sudskoj praksi’

– Razlozi donošenja pozitivne akreditacijske preporuke u okolnostima kad za to objektivno nisu ispunjene elementarne pravne pretpostavke nije teško naslutiti. Oni leže u jednostavnoj činjenici da je većina institucija u našoj zemlji, pa tako i AZVO, blokirana u svom radu uslijed pritisaka različitih umreženih skupina koje svoje osobne i partikularne interese ostvaruju prikazujući ih kao društveno važne i korisne inicijative, ističe Ribić i upozorava na činjenicu da u ovome trenutku Hrvatski studiji kao sastavnica Sveučilišta u Zagrebu obavljaju znanstveni i nastavni rad bez dopusnice, slijedom čega su sukladno važećem Zakonu o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju u prekršaju za koji im se može izreći sankcija u iznosu do 100.000 kuna.

Pesimistično zaključuje kako Sindikat “nema iluzija o tome da će jedna opravdana intervencija aktualne ministrice osvijestiti Agenciju ili Sveučilište ili sutkinju radnog suda da je zakonito postupanje imperativ civilizirane zajednice i da vilajetsko-ortačka poznanstva ne smiju biti iznad
zakonitosti”.

Priopćenje Vilima Ribića u nastavku možete pročitati u cijelosti.

[scribd id=381174716 key=key-kxsXzqIR5Q8WUNz1GZie mode=scroll]