Pretraga

MZO protiv diskriminacije stručnih studija: Nakon javne rasprave odbačen sporan alternativni prijedlog Zakona o HKO-u

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je objavilo izvješće nakon završene javne rasprave Nacrta o izmjenama i dopunama Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. Diplome studenata stručnih studija neće biti obezvrijeđene nakon što je MZO odbacio alternativni prijedlog Zakona. Prema alternativnom prijedlogu, kvalifikacije studenata stručnih studija bile bi svrstane na sasvim drugačiju razinu u odnosu na sveučilišne, a problematično bi bilo i povezivanje s razinom kvalifikacije Europskog kvalifikacijskog okvira. Međutim, ništa od toga se neće dogoditi. Javna rasprava o HKO-u jedna je od najkomentiranijih u sektoru – u mjesec dana koliko je javna rasprava bila otvorena, pristiglo je ukupno 1850 komentara na prijedlog izmjena i dopuna Zakona.

Tribina o HKO-u | Foto: Studentski zbor TVZ-a

Danas je objavljeno izvješće Ministarstva znanosti i obrazovanja o provedenom javnom savjetovanju Nacrta Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru. MZO je odbacio alternativni prijedlog koji bi u potpunosti odvojio razine kvalifikacija stečene na specijalističkim diplomskim stručnim studijima, od onih stečenih na diplomskim sveučilišnim studijima, i tako diskriminirao studente stručnih studija.

Diplome stručnih studija neće biti obezvrijeđene, a na doktorski studij moći će samo sveučilišni magistri

Izdvojeni članak

Nacrt prijedloga Zakona o HKO-u u rujnu se upućuje Vladi RH, u kolovozu izvješće o masovnoj javnoj raspravi

MZO u iscrpnom izvješću i konačnom prijedlogu Zakona uvelike prihvaća glavni prijedlog skupine koja je radila na nacrtu izmjena Zakona o HKO-u, prema kojem se na razini 7.1 nalaze kvalifikacije stečene završetkom diplomskih studija, a koje se pak granaju na one stečene na sveučilišnim te na one koje se stječu na stručnim studijima.

Pristup razini 8 (doktorski studij) bit će omogućen isključivo onima koji steknu kvalifikaciju na sveučilišnom diplomskom studiju, dakle isključivo sveučilišnim magistrima. Na taj je način Ministarstvo, kako navode u izvješću, odgovorilo na pravorijek Ustavnog suda uslijed tužbe rektora zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, podnesene prošle godine u siječnju.

 

Razina 7 HKO-a po starom Zakonu i u prijedlogu novog Zakona | Foto: srednja.hr

Ministarstvo: Alternativni prijedlog je diskriminatoran i nije u skladu sa Zakonom o znanosti i visokom obrazovanju

Alternativni prijedlog za razine HKO-a, također upućen u javnu raspravu, razlikovao je tri razine, neprihvatljive studentima stručnih studija: 7.1. za kvalifikacije koje se stječu završetkom specijalističkog stručnog studija, 7.2. za kvalifikacije stečene završetkom diplomskog sveučilišnog studija i 7.3. za kvalifikacije stečene završetkom poslijediplomskog specijalističkog sveučilišnog studija. Taj  je prijedlog bio problematičan prvenstveno zbog navedenog odvajanja razina stručnog i sveučilišnog diplomskog studija, a pogotovo zbog činjenice da bi se razine teško mogle usklađivati s onima u Europskom kvalifikacijskom okviru.

– Ministarstvo znanosti i obrazovanja mišljenja je da alternativni prijedlog članka 6., diskriminira osobe koje stječu kvalifikaciju završetkom specijalističkih diplomskih stručnih studija u Republici Hrvatskoj u odnosu na osobe koje stječu usporedive kvalifikacije u drugim zemljama članicama Europske unije. Takva bi praksa bila suprotna od praksi drugih zemalja koje imaju binarne sustave i koje na istu razinu nacionalnih kvalifikacijskih okvira svrstavaju kvalifikacije različitih vrsta, odnosno kvalifikacije koje se stječu završetkom sveučilišnih i stručnih studija, stoji u jednom dijelu izvješća MZO-a.

Dodatno su još utvrdili kako alternativni prijedlog članka 6. Zakona o HKO-u  nije u skladu sa Zakonom o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju, koji za specijalističke diplomske stručne studije propisuje istovjetno vrijeme trajanja i jednak broj ECTS bodova kao za diplomske sveučilišne studije.

Studenti zadovoljni ishodom: Jedna je bitka dobivena, nastavljamo dalje!

Izdvojeni članak

Održavaju se tribine, padaju rekordi i pljušte priopćenja u javnoj raspravi o HKO-u

Studentski zbor Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, među ostalima, organizirao je nekoliko tribina o problematici HKO-a tijekom završnih dana savjetovanja s javnošću. Nakon što je objavljeno izvješće, porazgovarali smo s tajnikom Studentskog zbora TVZ-a Dujom Skenderom.

– Previše je vremena prošlo od posljednjeg konkretnog pomaka u ovoj cijeloj situaciji, tako da smo željno iščekivali bilo kakav ishod. Ovo za naše studente, ali i sve nas koji smo se borili za ovo, znači veliko olakšanje. Naši su studenti bili uvelike upoznati sa samom problematikom te su aktivno bili uključeni u borbu za pravedno rješenje. Ovaj postupak Ministarstva za nas znači povratak u svakodnevnicu. Sada napokon možemo biti studenti kao i svi drugi – možemo se posvetiti studiranju bez brige da će netko u budućnosti naša znanja smatrati manje vrijednima od tuđih, kazao nam je tajnik Zbora Duje Skender.

Na Facebook stranici Stručni magistar, koja je bila poprilično aktivna za vrijeme izrade novog prijedloga Zakona o HKO-u objavili su priopćenje povodom objave izvješća Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Budući da se alternativni prijedlog ne prihvaća, u odgovoru se ne razmatra dio komentara kojim se predlažu daljnje izmjene i dopune zakonskog prijedloga iz perspektive alternativnog prijedloga. Jedna je bitka dobivena, nastavljamo dalje, navode u Facebook statusu.

https://www.facebook.com/promjenatitulestrucnogspecialista/posts/835192629993172

Masovna javna rasprava tijekom koje je pristiglo 1850 komentara

Da je novi Zakon o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru zainteresirao mnoge, govore i brojčani podaci o komentarima u javnoj raspravi. U mjesec dana savjetovanja s javnošću (javna rasprava bila je otvorena od 7. ožujka do 7. travnja ove godine), pristiglo je sveukupno 1850 komentara, a u raspravi su sudjelovali studenti, studentska tijela i udruge, članovi akademske zajednice, ali i čitave sastavnice.

U javnoj je raspravi, tada još kao profesorica s varaždinskog FOI-ja, sudjelovala i Blaženka Divjak, sadašnja ministrica znanosti i obrazovanja, založivši se za rješenje koje neće ići na štetu studenata stručnih studija. U javnoj je raspravi pisala kako je potpuno nejasna namjera razlaganja razine 7 HKO-a na podrazine te da će dijeljenje razine 7 samo doprinijeti kompliciranju situacije. U situaciji izbora između dva prijedloga, priklonila se glavnom prijedlogu koji studente stručnih i sveučilišnih diplomskih studija zadržava na istoj HKO razini.

S obzirom na komentare Blaženke Divjak u javnoj raspravi, studenti stručnih studija s njenim su dolaskom u MZO očekivali pozitivan ishod i izmjene Zakona o HKO-u koje im neće naštetiti. Spomenimo i kako se bivši ministar Barišić zalagao za isto ovakvo rješenje situacije s Hrvatskim kvalifikacijskim okvirom, u čemu je imao sukobljeno mišljenje sa zagrebačkim rektorom Borasom.

U zadnjim danima javne rasprave došlo je do i do prilično neugodnog sukoba mišljenja između studenata stručnih i sveučilišnih studija, prvenstveno zbog krivog razumijevanja kvalifikacijskog okvira, razina, kvalifikacija te ishoda učenja. Zbog nerazumijevanja koncepta Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, rasprava se često svodila na krivo interpretiranje i zagovaranje stava da su stručni studiji manje vrijedni od sveučilišnih te da ista razina HKO-a za obje vrste studija vodi privatizaciji visokog obrazovanja.

Nakon objavljenog opsežnog izvješća MZO-a na opsežnu javnu raspravu, prijedlog izmjena i dopuna Zakona o HKO-u upućuje se na mišljenje svim nadležnim tijelima državne uprave na očitovanje, nakon čega se Nacrt upućuje Vladi Republike Hrvatske. Potom bi trebalo uslijediti usvajanje izmjena i dopuna u Hrvatskom saboru.