Pretraga

MZO pokleknuo i nanovo ispravio Pravilnik o STEM stipendijama: Od danas, bez diskriminacije

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je danas, 3. rujna, objavilo novi Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti. Prva inačica Pravilnika je sadržavala diskriminatorni sadržaj prema studentima koji nisu odmah nakon mature upisali faks kao i prema studentima koji nastavu ne slušaju na hrvatskom jeziku. Najnovijom verzijom Pravilnika su sporne stavke ispravljene.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

U kolovozu ove godine smo detektirali nekoliko manjkavosti ovogodišnjeg Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na državnu stipendiju STEM područjima znanosti. Jedna od problematičnih stavki se ticala studenata koji nastavu slušaju na engleskom jeziku. Takvih je studijskih programa devet, a njima je Pravilnikom bilo uskraćeno pravo na stipendiju. Konkurirati za STEM stipendiju u iznosu od 10.800 kuna nisu smjeli ni brucoši koji su nakon mature uzeli pauzu, jer je Pravilnikom određeno kako samo brucoši koji su odmah nakon mature upisali fakultet nekog STEM smjera mogu biti dobitnici stipendije, čime je to pravo uskraćeno brucošima koji su nakon mature pauzirali.

Na obje smo stavke upozorili još u kolovozu. Od Ministarstva nije stizao odgovor, no postupno su ipak ispravili Pravilnik.

Može engleski, a može i pauza

Izdvojeni članak

Nakon našeg teksta MZO promijenio Pravilnik o STEM stipendijama: Oni koji su pauzirali godinu i dalje diskriminirani

Krajem kolovoza je objavljena nova verzija Pravilnika kojim su pravo na STEM stipendiju dobili studenti koji nastavu slušaju na engleskom jeziku. No tim su Pravilnikom i dalje bili zakinuti studenti koji su nakon mature pauzirali, pa tek godinu, ili nekoliko godina poslije upisali faks.

Danas, 3. rujna, i ta je nepravda ispravljena. Najnovijom verzijom Pravilnika su ukinuli odredbu o uvjetu završetka srednjoškolskog obrazovanja u godini koja prethodi godini za koju se dodjeljuju STEM stipendije, pa tako i oni studenti koji su iz bilo kojeg razloga nakon mature uzeli pauzu mogu konkurirati za stipendiju.

Promjene u odnosu na prošlu godinu su popratili objavom na Facebooku, a Pravilnik je u cijelosti objavljen u Narodnim novinama te je dostupan na linku.