Pretraga

Na Medicini u Osijeku možete postati stručni praktičar bioenergoterapije

A- A+

Na društvenim su se mrežama pojavile fotografije ludi koji su se hvalili svojim certifikatom ‘stručnog praktičara bioenergoterapije’, kojeg izdaje Medicinski fakultet u Osijeku, piše Tportal.hr. Tim se programom, koji na ovom fakultetu postoji od lani, polaznike osposobljava za samostalan rad u području integrativne medicine.

arhiva: srednja.hr

– Posebno mi je zadovoljstvo i velika čast objaviti da je Medicinski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (MEFOS) pokrenuo program cjeloživotnog usavršavanja ‘Integrativna medicina za nemedicinare’, napisao je na Facebooku jedan od dobitnika certifikata.

Program je u prvoj generaciji završio 13 polaznika, koje su između ostalih, promovirali dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku Aleksandar Včev i direktor Nacionalnog centra za integrativnu medicinu (NCIM) Damir Šebo.

Nepoznat odnos MEFOS-a i privatne tvrtke

NCIM
Smatravši da integrativna medicina u Europi nema status kakav zaslužuje . Dekan Včev je najavio da kreće u borbu za priznavanje iste u Hrvatskoj. Tako je osnovana tvrtka pod nazivom ‘Nacionalni centar za integrativnu medicinu’ i Centru za edukaciju u Orahovici kao i Zavod za integrativnu medicinu na MEFOS-u. Krajem 2015. na sjednici Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera donesena je odluka o davanju suglasnosti Medicinskom fakultetu u Osijeku za ustroj i izvedbu programa cjeloživotnog učenja pod nazivom ‘Integrativna medicina za nemedicinare’.

Na društvenim se mrežama jedan od dobitnika certifikata pohvalio kako je sada stekao naziv ‘stručni praktičar bioenergoterapije’. Međutim, o čemu se točno radi novinari nisu uspjeli dobiti potvrdu. Nije bilo moguće saznati kakav je odnos Medicinskog fakulteta u Osijeku s ovom privatnom kompanijom, koja je cijena tečaja i koliko traje. Zavod za integrativnu medicinu uputio ih je na dekana Včeva koji na njihove pozive, kao niti email-ove nije odgovarao tportal.hr-u.

Izdvojeni članak

Prijemni ispit za Medicinski fakultet očekivano težak

Alternativne tehnike liječenja temelje se na lažnim pretpostavkama

Što je zapravo integrativna medicina? Integrativna medicina kombinira alternativnu i tradicionalnu medicinu s konvencionalnom medicinom. Ideja pobornika je da takav holistički pristup omogućuje fokus na blagostanje i zdravlje čovjeka umjesto na bolesti i njihovo liječenje.

Kritičari upozoravaju kako ne postoje dokazi da alternativni lijekovi djeluju snažnije od placeba te kako se alternativne tehnika poput bioenergije temelje na lažnim pretpostavkama, tj. nepostojećim energijama. Osim toga neke alternativne metode liječenja autizma zbog korištenja izbjeljivača mog biti opasne po život.

Bivši urednik časopisa The New York England Journal of Medicine Arnold S. Relman 1998. proučavanjem je došao do zaključka da ne postoje dvije vrste medicine, konvencionalna i nekonvencionalna. Zaključio je kako će konvencionalna medicina prihvatiti svaki lijek koji dokazano djeluje, bio on biljnog, životinjskog ili umjetnog podrijetla. Alternativne tehnike liječenja posebno su opasne kada pacijent zapusti liječenje konvencionalnim metodama.

‘Ideja integrativne medicine je besmislica’

Na stranicama Medicinskog fakulteta u Osijeku ne moguće je pronaći bilo kakve informacije o programu, međutim, polaznici koji su ga završili svojim se diplomama hvale na društvenim mrežama.

Da je njegovo postojanje loše za reputaciju MEFOS, za rekla je za Tportal i dr. sc. Livia Puljak, pročelnica Katedre za histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Splitu.

– Niti jedan Medicinski fakultet ne bi trebao svojim imenom i ugledom stati iza neutemeljenih terapija kao sto je ‘bioenergoterapija’. Medicinski fakulteti trebaju promovirati znanost i s neutemeljenim terapijama trebali bi imati dodira jedino kroz kliničke pokuse u kojima će se provjeravati djelotvornost tih terapija, a nikako ne bi smjeli sudjelovati u dodjeljivanju titula ‘nemedicinarima’ koji bi liječili narod neutemeljenim terapijama, kazala je Puljak za tportal.hr.

Dodaje i kako se na taj način daje legitimitet osobama koje se na tržištu promoviraju kao iscjelitelji, a koje nemaju medicinsko obrazovanje niti nude znanstveno utemeljeno liječenje.

Slično mišljenje ima i dr. sc. Damir Sapunar, profesor na Medicinskom fakultetu u Splitu, koji iznosi pretpostavku da ovakva vrsta medicine promatra samo bolesni organ, što je pogrešan pristup jer bi liječnik trebao promatrati pacijenta kao cjelovitu osobu. Takav liječnik, kaže, radi loš posao, a ideja integrativne medicine je besmislica. Tu se javlja i pitanje bioenergoterapije, te kaže kako se pribojava da se radi o liječenju bioenergijom.

– Bioenergija ne postoji, a oni koji tvrde da postoji su neznalice i varalice. Kad se na Medicinskom fakultetu nekom izdaje certifikat kojim ga se osposobljava za liječenje bioenergijom, onda imamo veliki problem Bioenergija ne postoji, a oni koji tvrde da postoji su neznalice i varalice. Kad se na Medicinskom fakultetu nekom izdaje certifikat kojim ga se osposobljava za liječenje bioenergijom, onda imamo veliki problem, rekao je Sapunar za Tportal.hr.

Na kraju se upitao što će zapravo raditi nosioci titule Stručnog praktičara bioenergoterapije koji ne mogu na kratkim tečajima steći kvalitetnu medicinsku naobrazbu potrebnu za liječenje u skladu sa zakonom.

– Ako će liječiti ljude, podsjećam ih na Članak 184. Kaznenog zakona o nadriliječništvu koji kaže da će se svi koji liječe ili pružaju drugu medicinsku pomoć bez propisane stručne spreme kazniti zatvorom do jedne godine. Diploma koju su stekli ne spada u stručnu spremu koja će ih u tom slučaju osloboditi krivnje, poručuje profesor Sapunar.