Pretraga

Odbijeno 7.217 prijava za državnu stipendiju: Evo kako najbrže provjeriti zašto ju niste dobili

A- A+

Ministarstvo znanosti i obrazovanja danas je objavilo rezultate natječaja za državne socio-ekonomske stipendije u akademskoj godini 2018./2019. Ukupno je na natječaj pristiglo 17.178 prijava, a pravo na stipendiju u sve četiri kategorije ostvarilo je 9.966 studenata. Najviše prijava obijeno je zbog nezadovoljavanja mjesečnog limita prihoda po članu kućanstva.

Foto: Marko Matijević|srednja.hr

Dodjela državnih stipendija ove je godine u potpunosti informatizirana – prijave na natječaj vršile su se isključivo elektroničkim putem. Isto tako, nema više klasičnog potpisivanja ugovora, nego studenti u Sustavu državnih stipendija prihvaćaju uvjete stipendiranja, što se smatra činom sklapanja ugovora.

Najviše odbijenih prijava nije zadovoljilo mjesečni limit prihoda kućanstva

Unutar istog tog Sustava, studenti na jednostavan način mogu provjeriti i zbog čega nisu ostvarili pravo na stipendiju.

Izdvojeni članak
stipendije

Objavljeni rezultati natječaja za državnu stipendiju u 2018./2019. godini

– Studenti koji nisu ostvarili pravo na državnu stipendiju u Sustavu državnih stipendija klikom na gumb Info uz svoju prijavu imaju uvid u detaljan izračun bodova za E kategoriju i razlog neostvarivanja prava na stipendiju, poručili su uz rezultate natječaja iz Ministarstva.

Kako kažu iz Ministarstva, određeni broj prijava u D-1, E i P kategoriji nije prihvaćen zbog neispunjavanja općih i posebnih uvjeta Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju. Najviše prijava odbijeno je zbog nezadovoljavanja mjesečnog limita prihoda po članu kućanstva, njih 3.155. Podatak o tome da studenti ne zadovoljavaju prag od 2.161,90 kn po članu obitelji Ministarstvo je dobilo kontrolom visine dohotka prilikom zaprimanja dokumenata.

Čak 168 prijava odbijeno je jer je student u ovoj akademskoj godini drugi put u statusu redovitoga studenta upisan u prvu godinu studija na istoj razini studija. Ministarstvo je 107 prijava odbilo jer su u njima studenti jedini članovi obitelji, a nisu stariji od 26 godina. Prijave 62 studenta s prebivalištem izvan RH odbijene su jer nisu priložene ili priznate potvrde o visini dohotka za članove obitelji. Odbijena je i 21 prijava studenata koji su se prijavili na natječaj, a u prošloj godini nisu stekli minimalno 45 ECTS-a ili su ih u dosadašnjem tijeku studija prosječno imali manje od 40.

Prigovori do 11. prosinca

Izdvojeni članak
stipendije

Neki imaju pravo na obje: Doznajte možete li istovremeno primati socio-ekonomsku i STEM stipendiju

Studenti kojima nije dodijeljena državna stipendija mogu podnijeti pisani prigovor Ministarstvu u roku od osam dana od dana. Prigovori se podnose zaključno s danom 11. prosinca 2018. godine, a kao datum podnošenja prigovora uzimat će se datum poštanskoga žiga.

Prigovori se šalju se isključivo poštom na adresu:

Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Donje Svetice 38; 10 000 Zagreb
s naznakom: ”Prigovor na rezultate Natječaja za dodjeljivanje državnih stipendija za akademsku godinu 2018./2019.”

Liste dobitnika državne socio-ekonomske stipendije u akademskoj godini 2018./2019. možete vidjeti ovdje.