Pretraga

Održani YouthSpark Live i Imagine Cup: Provjerite tko je pobijedio!

A- A+

U Zgrebu su održani događaji YouthSpark Live i Imagine Cup. Srednjoškolci su učili o ICT tehnologijama, a studenti su se natjecali u razvijanju aplikacija, računalnih igara i digitalnih rješenja.

Microsoft YouthSpark je globalna inicijativa pokrenuta 2012. godine koja je od tada stvorila obrazovne i poslovne mogućnosti za više od 300 milijuna mladih širom svijeta. Microsoft Imagine Cup je globalni studentski tehnološki program i natjecanje koja pruža mogućnosti studentima raznih disciplina da se udruže i iskoriste svoju kreativnost, strast za stvaranjem i znanja o tehnologijama kako bi razvili aplikacije, računalne igre i integrirana rješenja koja mogu razviti od ideje do tržišta. Oba su događaja održana prošli tjedan u Zagrebu.

YouthSpark Live 

Više od 80 učenika srednjih škola iz Zagreba, Krapine i Zaboka  sudjelovalo je na cjelodnevnim predavanjima i radionicama o ICT tehnologijama u okviru programa YouthSpark Live kojeg provodi kompanija Microsoft Hrvatska u suradnji s Udrugom Fondacija Mozaik, službenim predstavnikom globalne Udruge Tech Soup Balkans te Visokim učilištem Algebra.

Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska istaknuo je u uvodnom govoru važnost tehnologije danas i njen utjecaj na sve sfere našeg života te velike prilike koje se nude za izgradnju karijere u tom području, a pogotovo IT-u

– Digitalizacija utječe i na pojedince i na kompanije i na javni sektor. Danas već trećina zaposlenih ima po tri mobilna uređaja, a do 2020. neke procjene kažu da će prosjek biti šest. Sveopća digitalizaciju, ima za posljedicu i sveopću transformaciju, od načina na koji komuniciramo, zabavljamo se, radimo, liječimo se…. To ujedno znači da će u tehnološki povezanom svijetu, tj. u 21. stoljeću u kojem živimo, tehnička zanimanja, tzv. STEM zanimanja, dobivaju posebnu ulogu i mjesto. Ne postoji slučajno izraz ‘zahvaljujući tehnološkom razvoju tj. napretku…’. Zato je nužno da mlade u Hrvatskoj usmjeravamo ka tehničkim zanimanjima te im pružimo platformu za razvijanje inovativnosti i kreativnosti kao osnovnih čimbenika uspjeha. Ovo događanje, kako mu i sam naziv kaže ima za cilj pobuditi „iskru“ kod mladih da odaberu karijeru u ICT-u te da budu ne samo aktivni sudionici nego i kreatori tog istog, ubrzanog tehnološkog razvoja, rekao je Vidaković.

Izdvojeni članak

Visoko učilište Algebra poziva srednjoškolce na besplatnu školu digitalnog marketinga

Ferovac uzeo Imagine Cup

Na lokalnom finalu Microsoft Imagine Cupa, najvećeg i najprestižnijeg svjetskog studentskog natjecanja u kojem se studenti natječu u razvijanju inovativnih aplikacija, računalnih igara te rješenja koja rješavaju neki od gorućih svjetskih problema ili problema u zajednici, predstavljen je i pobjednički projekt u Hrvatskoj. 

Radi se o Juwo – Home friend aplikaciji koju je predstavio student 5. godine Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Matija Srbić. Proizvod je iz područja interneta stvari i razvijen je pomoću Raspberry Pi uređaja koji komunicira s Azureom, odnosno Oblakom, a osnovna zadaća mu je briga za sigurnost djece unutar kućanstva kako se ne bi ozlijedili.

– Sretan sam što je naš tim odabran za daljnje natjecanje. Sada je na redu polufinale i nadam se da će i dalje sve ići po planu te da ćemo se plasirati na finale u Seattleu, rekao je pobjednik Matija Srbić.

Mislav Balković, dekan Visokog učilišta Algebra naglasio je važnost ovakvih programa za mlade.

– Imagine Cup se u potpunosti uklapa u našu strategiju poticanja mladih da se bez straha upuste u rješavanje istinskih problema, korištenjem digitalnih tehnologija na kreativan način. Sudjelovanje u ovom projektu nastavak je intenzivne suradnje kompanije Microsoft i Visokog učilišta Algebra, kroz koju studentima omogućavamo polaganje Microsoft certifikata tijekom studija, prakse u tehnološkom sektoru, kao i razne mogućnosti stjecanja međunarodnih iskustava, rekao je Balković.