Pretraga

Oko 65 posto studenata u Hrvatskoj nije zadovoljno kvalitetom obrazovanja koju dobivaju

A- A+

Budući da se sve više raspravlja o ‘besplatnom studiranju’, mladima koji nakon diplomiranja napuštaju Hrvatsku te kvaliteti našeg obrazovnog sustava, odlučili smo upitati studente jesu li zadovoljni obrazovanjem s obzirom na uloženi novac.

Infografika: Srednja.hr

– Grubo zvuči, ali znanje košta i mjerljivo je. Percepcija da je obrazovanje besplatno je štetna jer što je besplatno ne vrijedi, izjavio je ministar Vedran Mornar u emisiji Pressing na N1. Potom je istaknuo kako bi mladi koji odu u inozemstvo po završetku studija državi trebali vratiti uloženo novac jer su besplatno studirali.

Izdvojeni članak

Otkrivamo koji su studenti najnezadovoljniji vlastitim financijskim stanjem

Međutim, studenti u našoj državi ni u kojem slučaju ne studiraju besplatno. Većina ih plaća školarine, svaki preneseni ispit po cijeni ECTS-a koja varira po područjima studija, ali i iz svojih džepova plaćaju knjige, skripte i ostalo potrebno da bi položili ispite.

Stoga smo odlučili upitati naše studente jesu li zadovoljni kvalitetom nastave s obzirom na to koliko novca u tri ili pet godina ulože u visoko obrazovanje. Na našoj web stranici postavili smo pitanje ‘S obzirom na količinu uloženog novca jeste li zadovoljni obrazovanjem koje ste dobili na svom fakultetu?’.

U anketi je sudjelovalo 153 studenata s različitih fakulteta po Hrvatskoj, a rezultati su pokazali da se ne razlikujemo previše po tom pitanju od kolega u Britaniji. Dok 50 posto britanskih studenata smatra da nisu dobili kvalitetno obrazovanje koje ih skupo košta, čak 65 posto hrvatskih studenata dijeli isto mišljenje.

U najmanju ruku zabrinjavajuća je percepcija naših studenata koji su u znatnoj mjeri nezadovoljni svojim studijima, odnosno kvalitetom nastave, usvojenim znanjem i spremnošću za izlazak na tržište rada kada završe fakultete u koje su uložili više tisuća kuna.

Zadovoljnima se izjasnilo njih 27 posto, a među onima koji nisu sigurni jesu li stekli dobro obrazovanje s obzirom na količinu novca koju su potrošili našlo se svega osam posto anketiranih.

Infografika: Srednja.hr