Pretraga

‘Pokažite nam koliko smo vam bitni’: Hrvatski studenti pokrenuli kampanju zbog nedonošenja Zakona o njihovu radu

A- A+

Minimalna satnica, strože kazne za poslodavce koji krše pravila, rok za isplatu naknade za obavljeni posao i mogućnost rada posredstvom student servisa za izvanredne studente – sve to trebalo bi biti uređeno Zakonom o obavljanju studentskih poslova. Iako se najavljuje već punih godinu dana, svaki planirani i obećani rok, u svakoj od faza njegova donošenja, premašen je. Potaknuti time, predstavnici svih studenata okupljeni u Hrvatski studentski zbor, pokrenuli su kampanju kojoj je cilj potaknuti vladajuće na što skorije usvajanje prvog zakona koji će uređivati područje studentskog rada.

Foto: Srednja.hr

 

O zakonu koji će uređivati područje studentskog rada raspravlja se od početka 2017. godine, kada je pri Ministarstvu znanosti i obrazovanja formirana radna skupina za njegovu izradu. Nacrt prijedloga zakona morao je, prema odluci Vlade, biti dovršen do 30. lipnja. Taj rok značajno je premašen – nacrt Zakona o obavljanju studentskih poslova objavljen je tek 9. studenog, a javna rasprava zatvorena je točno mjesec dana kasnije. I od tog trenutka sve staje. Na raspravu je pristigao popriličan broj komentara, ali još uvijek je nepoznato koji od njih su prihvaćeni, a koji samo ‘primljeni na znanje’. Naime, iako je rok za objavu izvješća s javne rasprave bio 9. veljače, a kako on nije strogo obavezujući za Ministarstvo, nije niti ispoštovan.

Studentska kampanja na Facebooku: ‘Pokažite nam koliko smo vam bitni’

Izdvojeni članak

Studenti i Zakon o njihovu radu zadnja rupa na svirali: Pisali Plenkoviću i Divjak, a dobili odgovor koji je ‘uvreda zdravom razumu’

Nacrt ovog Zakona predlaže da se rad posredstvom student servisa omogući i izvanrednim studentima, te da se ujednači minimalna satnica, koja bi u ovim trenucima iznosila 20,47 kuna. Sustav posredovanja bio bi usvajanjem nacrta prijedloga informatiziran pa tako studenti, primjerice, u SC ne bi morali donositi papirnate potvrde o studentskom statusu. Osim toga, predlaže se nacrtom obaveza da poslodavac isplaćuje naknadu za obavljeni posao najkasnije 15 dana od završetka istoga, da satnice za noćni rad, kao i rad nedjeljom i blagdanima budu uvećane, a za poslodavca koji bi kršio ove i slične odredbe iz Zakona predviđaju se i kazne. Na posljetku, novi Zakon predlaže obvezu da sredstva od posredovanja studentski centri moraju utrošiti na poboljšanje studentskog standarda.

No, Zakon, u čijem nacrtu stoji da stupa na snagu 1. siječnja 2018. godine, još uvijek nije ugledao svjetlo dana.

Obrazloženje iz Ministarstva oko kašnjenja uvijek je slično – izrada izvješća kasni zbog velikog broja pristiglih komentara, ali je u finalnoj fazi izrade.

Kako bi ubrzali, odnosno potaknuli nadležno Ministarstvo i Vladu da se još više angažiraju po pitanju donošenja ovog Zakona, u Hrvatskom studentskom zboru pokrenuli su kampanju na društvenim mrežama, pod nazivom i oznakom #namajebitan. Cilj je osvijestiti javnost i vladajuće o važnosti donošenja ovog Zakona.

– Svakodnevno smo imali prilike čuti: ‘Studenti su budućnost!’, ‘Ne želimo da mladi odlaze iz domovine’, ‘Otvorit ćemo radna mjesta’, ‘Sve što radimo, radimo za dobrobit mladih’, ‘Zakon o obavljanju studentskih poslova novi je iskorak’. Želimo djela, a ne riječi! Nama je Zakon o obavljanju studentskih poslova bitan, a vama? Bitan je jer želimo raditi! Bitan je jer želimo studirati! Bitan je jer želimo stjecati iskustvo na tržištu rada! Bitan je jer želimo ostati u Hrvatskoj! (…) Pokažite nam koliko smo vam bitni, zaštitite dostojanstvo studenata! Usvojite zakon o obavljanju studentskih poslova, poručuju studenti u kratkom videu objavljenom na Facebook stranicama HSZ-a.

Osim videa, izrađen je i okvir u koji osobe koje podržavaju ovu kampanju mogu privremeno smjestiti svoju profilnu fotografiju i time proširiti svijest o važnosti donošenja ovog zakona i među svojim online prijateljima.

Prethodno pisali Ministarstvu: ‘Uputa gotovo je pa uvreda zdravom razumu’

Podsjetimo, kako smo nedavno pisali, Hrvatski studentski zbor se zbog kašnjenja donošenja ovog Zakona obratio Ministarstvu, odakle dobivaju isti prožvakani odgovor: ‘Nacrt prijedloga Zakona nalazi se u finalnoj fazi izrade te će se nakon toga uputiti u proceduru prema Vladi RH i Saboru RH’, uz uputu da ih kontaktiraju i po treći puta oko eventualnih nejasnoća te da prate internetsku stranicu MZO-a.

Izdvojeni članak

Objavljen prijedlog Zakona o studentskom radu: Raste minimalna satnica, a pravo rada preko SC-a dobivaju i izvanredni studenti

– Kao član radne skupine u dopisu upućenom od strane tima ministrice Divjak nalazim na puno neistina, pa postavljam pitanje kada ćemo i hoćemo li uopće dobiti novi Zakon o obavljanju studentskih poslova. Koliko dugo se taj zakon već nalazi u ‘finalnoj fazi izrade’? Puno toga je predviđeno, digitalizacija sustava, zaštita studenata od neisplata plaća, pravo na plaćenu pauzu i slično, ali Ministarstvo kaže da provode veliki broj aktivnosti pa ne stignu, a isplanirali su ih za 2018. godinu. Podsjećam da je ova aktivnost planirana još u 2017., ali očito ima puno drugih važnijih prioriteta. Uputa HSZ-u da ponovno kontaktiraju Ministarstvo, gotovo je pa uvreda zdravom razumu. Očito su upiti nedovoljno jasni, smatra Marko Lepoglavec, studentski predstavnik u radnoj skupini za izradu nacrta Zakona.