Pretraga

Poslali smo upit Sveučilištu u Splitu, a oni nas uputili na sveučilišni bilten: ‘Informacije koje tražite možete naći u Universitasu’

A- A+

‘Informacije koje ste zatražili objavljene su u listu Universitas koji kao podlistak izlazi uz Slobodnu Dalmaciju i Jutarnji list’. Odgovor je to koji smo dobili od ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Splitu na naš iscrpan upit oko službenog putovanja članova Senata u Izrael. Osim što smo ostali zatečeni, odmah smo primijetili da u sveučlišnom biltenu ipak nema odgovora na sva naša pitanja. Konkretno, nas je zanimalo tko je financirao putovanje, tražili smo detaljan troškovik i planirani hodogram te podatke o agenciji koja je navodno sve organizirala. Sve smo to ponovno uputili sveučilišnom uredu, ističući kako Universitas ne daje odgovore na naša pitanja, no do zaključenja ovog teksta dodatna pojašnjenja nismo dobili.

Hrvatska sveučilišna propaganda Universitas Foto: srednja.hr

Nakon što smo dobili informaciju o službenom putovanju delegacije splitskog sveučilišta u Izrael, poslali smo upit Sveučilištu tražeći odgovore na neka pitanja. Konkretno, zanimalo nas je tko je i kada organizirao putovanje, s kojom namjerom i ciljem, tko je financirao, koja će mjesta posjetiti. Shodno tome, zatražili smo detaljan troškovnik i hodogram putovanja.

Sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu

Izdvojeni članak

[ANALIZA] Sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu, samo je pitanje za koga je istinito i bitno

Nekoliko dana poslije stigao je odgovor. Umjesto uobičajenog odgovora na novinarska pitanja, Franka Babić iz ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Splitu uputila nas je na Universitas – sveučilišni bilten koji kao podlistak jednom mjesečno izlazi uz Slobodnu Dalmaciju i Jutarnji list.

– Informacije koje ste zatražili, objavljene su u listu ‘Universitas’ br. 99, na stranicama 16. i 17. koji je u tiskanom izdanju izišao danas, 29. siječnja, kao podlistak Jutarnjeg lista i Slobodne Dalmacije, napisala nam je Babić u službenom odgovoru na upit.

U istom mailu ljubazno su nam uputili i Universitas u digitalnom formatu. Ovim smo odgovorom ostalo malo zatečeni, iako se prošle godine sa Sveučilišta u Zagrebu također moglo čuti kako ‘sve istinito i bitno lijepo piše u Universitasu’.

Izbjegli odgovoriti na škakljiva pitanja

Bez obzira na neuobičajenu praksu, odlučili smo pregledati tekst u Universitasu. Iz napisa smo uspjeli saznati članove delegacije splitskog Sveučilišta, među kojima se, osim rektora Šimuna Anđelinovića našla i ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje Jasmina Havranek te bivši ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac. Osim toga, u tekstu se nalazi i dio hodograma puta, odnosno istaknute su institucije koje je delegacija posjetila, kao i neke izjave s jedne i druge strane.

Na većinu naših pitanja, uglavnom onih koji se tiču financija, troškovnika i agencije koja je organizirala putovanje, u tekstu nismo pronašli odgovor. Tako smo ponovno poslali upit Sveučilištu, no do zaključenja teksta, osim upućivanja na Universitas, nismo dobili adekvatan odgovor.

Dodatni upit koji smo poslali uredu za odnose s javnošću Sveučilišta u Splitu